Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 21.09.2012.
06:40
T. Božović - Vesti A

Politika istrebila pismene ljude

Školske knjige su pune grešaka, engleske reči i žargon ulaze u svakodnevni govor, a deca u dijaspori veoma loše govore i pišu maternji jezik jer im država ne šalje udžbenike.

SVI SMO POLUPISMENI: Vlado Đukanović

Iako se kaže da čovek uči sve dok je živ, u Srbiji to nije slučaj. Poražavajući su rezultati da u Srbiji ima više od 1,3 miliona nepismenih ljudi, a najviše žena i dece. Osmi septembar je proglašen Svetskim danom pismenosti, ali kako profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić kaže, u Srbiji je svaki dan- dan nepismenosti!

Tim povodom održan je okrugli sto u Zadužbini "Dositeja Obradovića" u Beogradu, a govorili najistaknutiji lingvisti, profesori književnosti, filolozi...

Cilj okruglog stola bio je da se razmotre aktuelni problemi srpskog jezika. Iako bismo voleli da se vratimo na staru stazu slave iz 1960. godine, kad je svaki čovek u zemlji morao da pohađa školu, pa se slobodno moglo reći da nije bilo nepismenih ljudi, danas retko ko sebi sme da dozvoli da kaže kako je pismen - svi su polupismeni.
Za to se krivi društvo, a najviše mediji koji ulični žargon ubacuju u svakodnevicu.

Takođe su krivi i profesori, koji se nakon završenog fakulteta ne bave previše jezikom, već i oni predaju đacima na pogrešan način. Ono što je svima jasno jeste da se kvari se jezik.

DRŽAVA NE HAJE ZA DIJASPORU: Sofija Miloradović

- Globalni engleski jezik kvari naš maternji jezik jer se stalno ubacuju engleske reči ubacuju i tako dobija sasvim novi jezik, koji je nepravilan, pa je sve više dece koja nemaju ni osnovnu pismenost - istakao je Brborić.

- Jezik i pismenost su znak identiteta i kulture jednog naroda i na tome treba iznova i iznova raditi. Kreštala postoje svuda, i to su neki ljudi za koje mi ni ne znam šta rade i čime se bave, a pojavljuju se. Ne govore mnogo, ali pokazuju svoja naga tela. Važnija je postalo slika, nego reč!

Pisac i prevodilac Jovan Ćirilov založio se da država zakonom treba da obezbedi lektore, kojih u našoj zemlji ima vrlo malo ili su polupismeni.

- Ono što je većina danas zaboravila, a to je blago kulture jedne zemlje, kod nas je to ćirilica. Ukoliko nastavimo da dopuštamo da latinica uzima ovakvog maha, od ćirilice nećemo imati više ništa, a ona je osnova naše pismenosti.

U Srbiji trenutno u školskim klupama ima milion đaka, koji redovno pohađaju nastavu, sa njima treba temeljno raditi. Jezički stručnjaci tvrde da je napravljen veliki propust u školskim knjigama, koje su prepune grešaka. Nije utvrđeno ko je kriv za to, niti je moguće to otkriti jer se krivica uvek prebacuju na političke strukture i vlast.

ĆIRILCA OSNOVA PISMENOSTI: Jovan Ćiriliov

- Deca u dijaspori veoma loše govore i pišu maternjim jezikom jer im država ne šalje udžbenike, obično se snalaze roditelji sami, a neki se ni mnogo ne trude - istakla je Sofija Miloradović.


Lingvista Vlado Đukanović napomenuo je kako je o zadatoj temi teško govoriti jer mi niti znamo šta je srpski jezik, niti šta je pismenost.


- Tačno je da se pominje broj od milion nepismenih, ali on nije tačan. Taj broj se odnosi na one koji nisu završili osnovnu školu, a u Srbiji, prema zvaničnim podacima, nepismeno je 3,45 odsto stanovništva. Takođe je ukazao i na česte promene pravopisa, što unosi zabunu. Čas se nešto piše sastavljeno, čas rastavljeno, pa je veoma teško govoriti o pismenosti.


- Svi smo mi, manje-više, polupismeni - zaključio je Đukanović.
 

Galaksija reči


Pesniku Raši Popovu u srpskom jeziku najviše smeta praznoslovlje.


- Rečce zar, dakle, valjda čine ono najživlje u jeziku, a danas se koriste samo 65 odsto. Vuk Karadžić je bio jedan od naših najvećih logičara, koji je očistio jezik i uneo potpuno jasnu galaksiju partikula.

Petak 21.09.2012. 12:14
" Posle izgubljene bitke i izgubljenih ratova, ostaje narod. Posle izgubljenog jezika nema naroda." (sv. Simeon Mirotočivi)
Petak 21.09.2012. 08:24
Jezik je jedan od osnovnih identiteta svakog naroda !
Petak 21.09.2012. 10:10
"Politika istrebila pismene ljude" Политика истребила људе !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online