Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.09.2012.
12:33
D. Dekić - Vesti A

Protiv Tadića vode prljavu kampanju

Bivši savetnik Borisa Tadića i član glavnog odbora DS-a Nebojša Krstić smatra da poslednjih meseci u pojedinim medijima traje žestoka kampanja protiv lidera Demokratske stranke i bivšeg predsednika Srbije s ciljem da se Tadić diskredituje na svaki način.

 

- Izrečeno je mnoštvo neistina, pa ne sumnjam da će se s tim nastaviti sve do skupštine DS-a. Tom kampanjom bili su i biće obuhvaćeni i oni za koje neko procenjuje da su bliski Tadiću. Mislim da će "anonimni izvor" biti veoma aktivan u dojavljivanju "proverenih istina" i dalje. To je naša realnost i toga moramo biti svesni - kaže Krstić.

Nisam donosio stranačke odluke


Kako gledate na primedbu izrečenu na GO DS na Vaš i račun Srđana Šapera da su Tadićevi prijatelji i savetnici uticali na stranačke odluke?


- To je takođe priča koja predstavlja strategiju svaljivanja krivice na drugoga i nema nikakve veze s realnošću. Član sam DS-a od 1990. godine i nikada nisam bio funkcioner stranke, pa nikakve stranačke odluke nisam ni donosio. Nejasna mi je ta primedba izrečena na račun Tadićevih prijatelja. Da li ona znači da će biti bolje kad stranačke odluke budu donosili Tadićevi neprijatelji?

Kako tumačite priče da bi iza te kampanje mogao da bude zamenik predednika DS-a Dragan Đilas koji najavljuje kandidaturu za lidera DS-a?


- Jedno je sigurno, vodi se ružna kampanja protiv Tadića i njegovih saradnika. Ko to vodi, ne znam. Ili ne znam dovoljno, da bih mogao da tvrdim. Predstavnici nove vlasti, takođe, ne prezaju da sve što je loše prebace Tadiću na leđa. U tome prednjače oni koji su imali najznačajnije funkcije u prethodnoj vladi. To već postaje tragikomično. Meni sadašnja politička scena liči na veliko kupatilo u kome svako koristi postizbornu maglu da što bolje opere svoju biografiju. Ne bih se iznenadio da neko od njih izjavi kako su Tadić i njegovi savetnici sklonili zejtin i šećer sa rafova prodavnica.


Šta je, prema Vašem mišljenju, pozadina sukoba Tadić-Đilas?


- Ne bih spekulisao s pozadinom bilo čega. Svako ima pravo na svoje mišljenje, stav, ambiciju i svako je odgovoran za svoje delovanje. U tom kontekstu, svako može da se kandiduje za koju god funkciju želi. Što se tiče pomenutih ličnosti, u pitanju su dva različita koncepta, dva stila, dva različita pristupa politici. Volim kada postoje različite stvari za koje ljudi mogu da se opredeljuju. Zato mi je žao što GO DS nije doneo odluku o direktnom izboru predsednika, pa da svaki član ima mogućnost izbora. Na taj način DS bi otvorio novu stranicu demokratije u Srbiji, zadao bi domaći zadatak svim drugim strankama. A izabrani predsednik imao bi veći autoritet. Ovako je velika šansa, nažalost, propuštena.


Kao savetnik za medije Borisa Tadića u vreme dok je obavljao funkciju šefa države, osećate li se delom krivim za njegov neuspeh na izborima?


- Naravno da se osećam. S jedne strane, trudio sam se da taj posao radim pošteno i dobro, u skladu sa svojim sposobnostima. S druge, svaki je general pametniji posle bitke i zna šta je moglo drugačije i bolje, pa tako i ja. U ranijim kampanjama, kad se pobeđivalo, gledao sam ispred sebe kolonu zaslužnih, onih koji su na sav glas objašnjavali koliko je njihov doprinos bio odlučujuće važan. Danas ih nigde nema. I danas niko nizašta nije odgovoran, samo je Tadić kriv za sve. To i građanima, koji posmatraju ovu ružnu predstavu, već uveliko počinje da smeta.

Građanima manje pretnji, a više zejtina


Koliko može biti dugovečna vladajuća koalicija SNS-SPS-URS, a s obzirom na najavljenu borbu protiv korupcije?


- Borba protiv korupcije neophodna je i životno važna stvar za Srbiju. Ali kad vidim ko danas tvrdi da će s tom pošašću da se izbori, nisam previše optimističan. Voleo bih da grešim. Ova bi vlada morala, pod hitno, da smanji količinu histerične demagogije i vrati aktivnosti u institucije sistema. Nema potrebe da ministar vojske Vučić neprekidno najavljuje hapšenja jer time treba da se bave nadležni organi. Ta markentiška kampanja je zapravo paravan za nedostatak politike, zato što nema strategije za Kosovo i za izlazak iz ekonomske krize. Dakle, građanima Srbije treba manje pretnji, a više zejtina.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 15:13
Savetnice, savetnice...sa kojim ciljem si ga savetovao!??
Ponedeljak 15.10.2012. 23:27
DA li je to ono : "Drste lopova" Nasao se neko da prica o prljavoj kampanji . Proti koga bre ??? A sta je taj zasluzio ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online