Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2010.
11:05
Tanjug A

Srbija odgovara na 4.000 pitanja EU

Da bi Savetu ministara dala mišljenje i time otvorila vrata pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, Evropska komisija prethodno šalje oko 4.000 detaljnih pitanja, pa će tako biti i sa Srbijom, piše "Politika“.

Ovde potpis
Izuzimajući Grčku `70. godina Komisija nikad nije uputila negativno mišljenje za neku zemlju, već - isključivo pozitivno. Kada takva ocena EK o kandidaturi Srbije bude stigla u Savet ministara, za odluku o dodeli statusa kandidata biće potrebna ne samo jednoglasnost u tom telu, već i prethodna saglasnost Evropskog parlamenta.


Komisija će upitnik za Srbiju sastaviti posle "zelenog svetla” iz Saveta ministara, koji prethodno treba jednoglasno da prihvati srpsku aplikaciju i da tek onda zatraži mišljenje EK, kasnije presudno za dodelu statusa kandidata.


Milica Delević - Ne očekujem iznenađujuća pitanja

 

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević je rekla da će Srbija biti spremna da i brzo i kvalitetno odgovori na uputnik Evropske komisije.
"Upitnik je pandan studiji izvodljivosti, koja je otvarala vrata pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a mišljenje Komisije otvoriće vrata pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji", rekla je ona za "Politiku“.
"Kao što ne očekujem nove uslove ne očekujem ni iznenađujuća pitanja u upitniku", kazala je Delevićeva.

Brisel stoga nastoji da prikupi što više informacija o zemlji "pod lupom” i postavlja pitanja o funkcionisanju države u raznim oblastima - od ustavnog uređenja i vladavine prava, preko ekonomije i obrazovanja, do poljoprivrede i nauke.


Pitanja za zemlje u okruženju, u koja je "Politika“ imala uvid, bila su grupisana u tri celine: politički kriterijumi, ekonomski kriterijumi i sposobnost usvajanja evropskih standarda. Upitnik se priprema za svaku zemlju posebno, s tim što je jedan deo dokumenta isti ili sličan za sve, a drugi je specifičan za svaku pojedinu državu.


Imate li ustavni sud? Koliko je političkih partija registrovano u vašoj zemlji? Koje su garancije za nezavisnost ombudsmana? Kakvi su odnosi sa susednim zemljama i zemljama zapadnog Balkana, uključujući bilateralna pitanja, pitanje granica i izglede za rešenja? - neka su od pitanja iz prve grupe.


U drugoj grupi su ekonomska pitanja - Kako je obezbeđen konsenzus oko osnova ekonomske politike? Postoji li poseban sud za rešavanje sukoba na osnovu kolektivnih ugovora? Da li se različito tretiraju radnici u javnom i privatnom sektoru? Kakva je meteorološka struktura?


Koja je minimalna starosna granica za vozače? Kako je regulisana prodaja alkoholnih pića? - ova pitanja se tiču različitih društvenih standarda. Gore navedena su samo neka od 4.000 raznih pitanja, od ključnih do sasvim bizarnih, koja će verovatno biti postavljena i Srbiji u upitniku Evropske komisije, a koja je "Politika“ prepisala iz dokumenta za jednu susednu zemlju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online