Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.09.2012.
20:22
rts rs, Beta A

Lajčak sa srpskim zvaničnicima

Srbija će ispuniti sve ono što je do sada dogovoreno u vezi sa Kosovom i Metohijom, rekao predsednik Tomislav Nikolić na sastanku sa Miroslavom Lajčakom. Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova, ponovio slovački ministar spoljnih poslova.

Potpredsednik slovačke vlade za evropske integracije i ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak sastao se u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima.
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru je istakao doslednu posvećenost Srbije evropskom putu, istakavši da će naša zemlja ispuniti sve ono što je do sada dogovoreno u vezi sa Kosovom i Metohijom. "Srbija je odlučna u borbi protiv kriminala i korupcije, ali napori će biti usmereni i na ekonomski oporavak zemlje", rekao je Nikolić.

"Do sada su napori srpskih zvaničnika bili usmereni na to da se prikupi novac, kako bi se budžet Srbije napunio i servisirale obaveze prema građanima do kraja godine. Dalje nam predstoji investiranje u srpsku privredu i otvaranje novih radnih mesta", navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika.

Lajčak je ponovio principijelnu spremnost Slovačke da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i podršku naporima Srbije da dobije datum za početak pregovora sa EU.

"Od nove vlade se očekuje da izađe sa konkretnom strategijom i planom za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji", rekao je Lajčak, koji je i specijalni izaslanik EU.

Dačić: Očekujem pozitivan izveštaj EK

 Očekujem da će Evropska komisija objektivno sagledati situaciju : Ivica Dačić

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da očekuje da predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama bude objektivan i da uvaži činjenicu da nova vlada radi tek dva meseca.

"Očekujem da će Evropska komisija objektivno sagledati situaciju i šta je nova vlada mogla da uradi za dva meseca rada", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka Lajčakom. Evropska komisija svoj izveštaj o Srbiji će predstaviti u oktobru.

Dačić je istakao da je Srbija spremna da dijalog sa Kosovom podigne na politički nivo, kao i da želi "relaksaciju odnosa".

"Nastavićemo dijalog sa Prištinom, spremni smo da ga podignemo na politički nivo", rekao je Dačić ali i ukazao da rešenje kosovskog problema neće biti brzo niti lako postignuto.

Dačić je ocenio da u dijalogu Srbije sa kosovskim vlastima ne treba očekivati "spektakularne rezultate", ali je istakao da je za rešenje problema potrebna dobra volja i razumevanje za koje kaže da postoji sa srpske strane.

Dačić je rekao i da je povodom žalbi iz Vojvodine da rebalansom državnog budžeta ne dobijaju sedam odsto budžeta kako je zakonom predviđeno, dogovorio sastanak sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem i predsednikom parlamenta Vojvodine Ištvanom Pastorom.

"Nova vlada nema nameru da ugrožava autonomiju Vojvodine", rekao je premijer.

Miroslav Lajčak je rekao da su evropski put Srbije i kosovsko pitanje povezani i da očekuje da Srbija u dijalogu sa Kosovo bude "ozbiljan partner koji ima svoje interese".

"Drago mi je da vidim da je ova vlada odlučna da sprovede reforme i da ima podršku u Skupštini", rekao je Lajčak koji se danas u Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Posle susreta sa Dačićem, Lajčak se sastao sa potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, a ranije danas se sastao i sa svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

"Tokom razgovora dominirale su teme o daljim angažovanjima Vlade Srbije na putu integracije u Evropsku uniju, kao i budućoj pregovaračkoj platformi za dijalog Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju.

Mrkić je ponovio posvećenost Srbije članstvu u EU i informisao sagovornike o aktivnostima Beograda koje se odnose na ostvarenje uslova za otpočinjanje pregovora sa Briselom.

Grubješić i Lajčak su se saglasili da evropske integracije ne smeju biti monopol jedne partije

Grubješić: Evropske integracije prioritet Vlade Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i tokom razgovora istakla da je Vlada pokazala da su joj evropske integracije prioritet.

Grubješić i Lajčak su se saglasili da evropske integracije ne smeju biti monopol jedne partije, saopšteno je nakon sastanka iz Vlade Srbije. Grubješić je istakla i da je nova Vlada počela realizaciju onoga što je prethodna dogovorila u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

Ministar Lajčak je istakao da u EU "više nema sumnje da je ova Vlada proevropska".

"Drago mi je da vidim odlučnost za sprovođenje potrebnih reformi, kao i to da su evropske integracije prvi prioritet Vlade. Pitanja Kosova i Evropske unije jesu povezana, i zato želim da Srbija u predstojećem dijalogu pokaže da je deo rešenja problema, a ne deo problema", kazao je Lajčak.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 22:01
Pa i ovome coveku je veoma jasno ko je bio u prosloj vladi i ko sedi opet i u ovoj novoj. Kakve veze ima sada sporost u resavanju problema drzave...12 god. isti ljudi naspram 2 meseca sa istim ljudima, rezultat moze da bude samo identican :d)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online