Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 23.09.2012.
16:38
Beta A

Kacin traži promenu Ustava Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će vojvođansko pitanje ostati otvoreno sve dok se ne obezbedi odgovarajuća politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine. On je naveo da je promena Ustva iz 1989. godine prouzrokovala veliku štetu i da Srbiji treba novi Ustav.

Vojvodina može da koristi EU novce, ostali regioni ne: Jelko Kacin
 

Kacin je rekao da je potrebno menjati Ustav Srbije, i da to postaje sve očiglednije i srpskoj javnosti posle odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine.


"Srbiji je potreban jedan moderan ustavni akt, koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj", rekao je Kacin u intervjuu novosadskom "Dnevniku".
 

"Dačić jedno priča novinarima, a

drugo Evropi"

 

Povodom izjave premijera Srbije Ivica Dačić, koji je posle Kacinove poslednje posete rekao da mu "smeta da dolazi bilo ko iz sveta, makar bio i iz EU, i deli ekcije" i poručio mu da ubuduće "snizi ton", Kacin je rekao da će se on i Dačić ubuduće zajedno obraćati novinarima, kako bi izbegli situaciju da premijer daje jednu izjavu za srpsku javnost, a drugu za EU. On je ponovio da u borbi protiv korupcije treba poći "od vrha" i od politički najodgovornijih.

Napominjući da će Srbiji od 2014. do 2020. godine biti na raspolaganju gotovo 1,5 milijardi evra iz pristupnih fondova EU, on je istakao da očekuje da će Vojvodina iskoristiti svoj deo tog novca, a da će za ostale regione Srbije to biti veoma teško "sve dok ne budu osposobljeni za takve izazove".


Prema njegovim rečima vojvođansko pitanje otvoreno je još od 1989. godine, kada je ukinuta autonomija te pokrajine i ocenio da je Vojvodina žrtva pogrešnih političkih opredeljenja i strategija u proteklih 25 godina. On je rekao da su "na brzinu donete odluke o promeni Ustava iz 1989. godine prouzrokovale veliku štetu ne samo Vojvodini već i celoj Srbiji".

Prema njegovim rečima, Vojvodina je glavni evropski adut Srbije zbog svoje razvijenosti i multikulturalnosti.

On je najavio da će učestvovati na "Paradi ponosa" u Beogradu 6. oktobra, ako ona bude održana, i dodao da je zadatak Vlade Srbije da obezbedi osnovna građanska prava i mir na ulicama Beograda.

"Nadam se da država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine. Svi napori oko uspostavljanja vladavine prava deluju potpuno iluzorno ako država ne može da obezbedi mirnu šetnju građana i efektivno zabrani ekstremističke grupe", kazao je Kacin.

Izrazio je očekivanje da će se Paradi priključiti i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji, kao i predstavnici vlada država članica EU i Evropskog parlamenta.

Povodom izjave premijera Srbije Ivica Dačić, koji je posle Kacinove poslednje posete rekao da mu "smeta da dolazi bilo ko iz sveta, makar bio i iz EU, i deli  ekcije" i poručio mu da ubuduće "snizi ton", Kacin je rekao da će se on i Dačić ubuduće zajedno obraćati novinarima, kako bi izbegli situaciju da premijer daje jednu izjavu za srpsku javnost, a drugu za EU. On je ponovio da u borbi protiv korupcije treba poći "od vrha" i od politički najodgovornijih.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.09.2012. 16:41
Sta homoseksualnost ucini od coveka...a posle kazu da su im potrebna i manjinska prava...!?? :d))) No pasaran...vi mozete samo izmedju sebe!!
Nedelja 23.09.2012. 17:03
Potreban je novi izvestilac evroparlamenta, aktuelni je totalno poludeo!
Nedelja 23.09.2012. 16:56
Kojih vojvodjana ? znam da ima ljudi koji zive u vojvodini (cigani , srbi madjari , rumuni i ostali), ali ja ne poznajem vojvodjansku naciju....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online