Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 24.09.2012.
18:18
b92 A

Pismo Eštonovoj: Pristajemo na dogovor o granici sa Kosovom

Vlada Srbije sutra će uputiti pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kojom počinje primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Kosovu.

Republika Srbija navodi da prihvata da započen sa impelementacijom sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom
 

Taj sporazum je u februaru u Briselu parafirao Borislav Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima Beograda.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas "nije bavio Kosovom", nego korupcijom, i da ne zna šta je potpisano sa Prištinom, već da je to pitanje za "nekog drugog ko je u toku sa tim".

Evropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Briselu naveo da je "odluka Vlade Srbije da potpiše sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dobrodošao i da se nada da će uskoro taj sporazum biti primenjen u praksi".

Evropski komesar File je u saopštenju pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom koji je Beograd potpisao s Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

"To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih", rekao je File.

Potpis na tehnički protokol, koji je u februaru parafirao Borislav Stefanović, potpisao je nedavno postavljeni šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević.

"Ja sam kao novi ovlašćeni pregovarač Republike Srbije izvršio takozvanu razmenu pisama sa Evropskom komisijom što podrazumeva slanje pisma gospođi Ešton, u kome Republika Srbija navodi da prihvata da započen sa impelementacijom sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom. Tada će biti formirane radne grupe koje će se baviti time i kroz koje ćemo mi pokušati da ispravimo neke probleme koji postoje i neke stvari koje su nepovoljne po nas. Do same razemene pisama sa EU još nije došlo i ta razmena će se obaviti sutra u Briselu", kaže Pavićević za B92.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Nakon tog sporazuma bio je otvoren put da Srbija nekoliko dana kasnije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima vođeni su novembru 2011. godine, ali dogovor nije bio postignut zbog čega je Evropski savet 9. decembra odluku o statusu kandidata odložio za 1. mart ove godine. Tada su predstavnici Prištine izjavljivali da sporazum o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Srbije "de jure" predstavlja priznanje Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 18:21
Sjaho Mutra uzjaho Kurta (ili obrnuto...neznam) IZDAJICE!!! prodali ste Kosovo za malo para...bednici ljudski
Ponedeljak 24.09.2012. 18:33
"To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih" НЕ !!! То је конкретан знак издаје ове владе, као и предходне !!! Да смо мислили да је добро оно што је радила предходна, не би бирали нову !!!! А нова ако то ускоро не схвати, биће великог белаја.... !!! Господине Вучићу и Дачићу, Ви сте изабрани само зато што су СРБИ и СРБИЈА рекли НЕ потписаним споразумима ДС-а !!! Рекли смо НЕ ДС-у а ако то не схватите, нећете сигуран сам дочекати следеће изборе као власт... и дао Бог само то, ако не и више тога још....
Ponedeljak 24.09.2012. 19:44
Kakvo bre upravljanje prelazima? Kakvi prelazi treba da postoje u jednoj jedinstvenoj drzavi? To je kao kada bi ja iz Bora posao za Zajecar i na putu dosao do neke "carine". Sta je ovo? Nemam reci! Alo bre Vucicu, Dacicu, Nikolicu i ostali daj se dozovite pameti! Pa na ovaj nacin priznajete da Kosovo i Metohija NISU srpski !!! Sta je ovo ? Pa za koj smo k*** glasali za Vas? Ne mogu da verujem!!! Ma na ulice svi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online