Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 25.09.2012.
16:30
Beta A

Nikolić u UN: Srbija je žrtva dvostrukih aršina

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio pred Generalnom skupštinom UN da je privržen uspostavljanju trajnog mira između Srba i Albanaca.

Nikolić je čestitao Vuku Jeremiću stupanje na funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN i ocenio da ona "predstavlja veliku čast za Srbiju"
 

Nikolić je treći govornik, a pre njega su se prisutnima obratili predsednik SAD Barak Obama u ime zemlje domaćina, kao i predsedednica Brazila Brazila Dilma Rusef.

Pre svih njih prisutnima su se obratili Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN kao i Generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.  

"Srbija predlaže pregovore sa Prištinom na najvišem političkom nivou, kako bi svi građani Kosova živeli bolje, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova", izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Srbija je žrtva dvostrukih principa"

 

Nikolić je ocenio da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda i da je njena borba protiv "jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta".

 

"Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu zapadnog Balkana i šire", istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su pregovori Beograda i Prištine i trajni mir između Srba i Albanaca sastavni deo evropske budućnosti Srbije.

"Republika Srbija i ja, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni smo da konstruktivno učestvujemo u pregovaračkom procesu zato što Srbija bez Kosova i Metohije ne može napred, a građani Kosova i Metohije ne mogu napred bez Srbije", kazao je Nikolić.

"Dogovor se može postići samo na bazi konsenzusa, bez jednostranih odluka i akcija", kazao je Nikolić, ali i istakao da "Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije".

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo jer je to u suprotnosti sa principima Helsinškog završnog akta i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine.

Nikolić je kazao da će Srbija ispuniti sve obaveze koje je preuzela do sada postignutim dogovorima, ali i ocenio da su ti dogovori "ispunjavanje spiska želja albanske strane" i "popuštanje tadašnjeg rukovodstva (Srbije) pod teškim pritiscima".

"Srbija je spremna da razgovara sa svima o svim otvorenim pitanjima, i učiniće maksimalne napore da svi građani žive dobro. Ovde uključujem i Kosovo i Metohiju", rekao je Nikolić.

Nikolić je, takođe, osudio "pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na teritoriji južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija".

"Pokušaj prevođenja četiri manastira SPC u kulturnu baštinu tzv. Kosova mogu da vidim samo kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić i izrazio zabrinutost zbog toga što se to "falsifikovanje istorije dešava na očigled čitave međunarodne zajednice".

Nikolić je u ime Srbije zatražio istragu navoda sadržanih u izveštaju izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija.

"Nekima ostaje na savesti činjenica da su protekle dve godine od objavljivanja izveštaja u kome su detaljno opisani slučajevi vađenja i trgovine ljudskim organima, pre, tokom i nakon dešavanja 1999. godine", kazao je Nikolić.

Nikolić je kazao da Srbija želi da postane ravnopravna članica Evropske unije i "strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom".

Predsednik Srbije ocenio je da je Srbija učinila više u sprovođenju reformi, borbi protiv korupcije i usaglašavanju zakona sa propisima EU nego neke od zemalja koje su već članice EU.

Nikolić je kazao i da je Srbija prilagodila svoje propise međunarodnim aktima koji regulišu oblast bezbednosti i da se zalaže za globalnu saradnju i usvajanje sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu.

"Srbija preuzima različite aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala, koji je često u sprezi sa terorizmom, kao i borbu protiv trgovine drogom, ljudima i krijumčarenja oružja", rekao je Nikolić.

Povodom napada na američki konzulat u Bengaziju, Nikolić je SAD izrazio saučešće zbog ubistva američkog amabasadora u Libiji Krisa Stivensa.

"Neodgovorni pojedinci izvrgavaju ruglu svetinje u koje ljudi veruju, ali neki, koji se osete povređenim, reaguju neprimereno", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da će srpsko učešće u mirovnim operacijama UN u narednom periodu biti "još brojnije i primetnije".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.09.2012. 17:35
Мислим да је говор који је имао, добар.... Видећемо јел нешто и постигао са њим...
Utorak 25.09.2012. 17:47
Добар говор.Имао је храброст да каже оно што су сви до сада избегавали.Рекао је оно што мисли огроман број срба.
Utorak 25.09.2012. 17:51
_ljubo@ Voljela bih da vidim tvoj osmijeh.I ostavite covjeka vec jednom na miru.Bitno je STA je rekao a ne kakv mu je osmijeh.On je politicar,a ne maneken.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online