Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.09.2012.
04:12
Večernje novosti A

Živković: Biću predsednik DS-a

Definitivno sam odlučio da izađem na crtu Borisu Tadiću i ostalim kandidatima i da uđem u trku za novog predsednika Demokratske stranke. Tako je Zoran Živković, nekadašnji zamenik predsednika DS i premijer, a sada samo član stranke, obelodanio za Večernje novosti konačnu odluku da učestvuje na partijskim izborima 10. novembra.

Jednom je izgubio stranačke izbore od Borisa Tadića, da li se sprema za revanš: Zoran Živković siguran u pobedu na izborima za predsednika Demokratske stranke
 

Koji je motiv da uskačete u bitku u kojoj su apsolutni favoriti Tadić i Đilas?

"Đilas je javno poručio da nikada neće biti protivkandidat Tadiću, pa očekujem da tu reč i održi. Biću dodatno razočaran u njega ako je pogazi. Tadić je još pre dva meseca, ničim izazvan, rekao da bi voleo da ukrsti koplja sa mnom na izbornoj skupštini. Viteški je da mu izađem na megdan i da ga pobedim".

Ima li i nekih političkih razloga, osim viteških?

"Suštinski razlog je što je moj DS potpuno napustio izvorni program i doprineo mnogim lošim stvarima u Srbiji: od odvajanje Crne Gore, proglašenja nezavisnog Kosova, pa do uništavanja ekonomije i uspostavljanja sistema korupcije jačeg nego pod Miloševićem. Ukinuli su demokratiju, polemiku, i svaku drugačiju misao unutar stranke".

Kakve vi promene nudite?

"Tadiću i ekipi samo je bilo bitno da budu isprazno popularni. Ako hoćete da budete popularni ugradite silikone, ako hoćete da budete političari, sprovodite reforme. Đinđić je na dan ubistva imao devet odsto podrške, a za Srbiju je uradio najviše u modernoj istoriji Srbije. Želim da vratim taj izvorni program DS kojim ćemo da sprovodimo bolne reforme, čak i po cenu pada popularnosti. Treba lečiti i DS i Srbiju".

Odlazim iz stranke ako izgubim

Hoćete li ostati u DS ukoliko izgubite na izborima?
"Bio sam dosledan i lojalan član DS od 1992. godine. Ukoliko stranka nastavi ovim putem kojim sada ide, mene više u njoj biti neće. Ili pobeđuje ideja izvornog DS ili izlazim. Neću više da budem slepi putnik na tom brodu".

Hoćete li uspeti da pridobijete dovoljnu podršku odbora i članstva za kandidaturu?

"Tragikomično je da se pravila za učešće na izborima još i ne znaju. Statut kaže da se postupak sprovođenja izbora uređuje poslovnikom i pravilnikom za izbore. U poslovniku piše da se to uređuje statutom i pravilnikom. A pravilnik ne postoji. Sad čujem da će predsedništvo da izabere neki organizacioni odbor koji će da propiše propozicije. U naše vreme, organizacioni odbor je služio da okiti salu i odabere hor za himnu. Eto, to je stanje u DS".

Očekujete li regularne izbore?

"Izražavam ozbiljnu sumnju da će sve da protekne regularno. Još nisu određena ni pravila kampanje ni kako će ona da se finansira. Istekao je mandat više od 40 odbora, pa će i ti delegati na izbornoj skupštini biti nelegalni i nelegitimni. Biće mi sigurno i najteže jer jedini neću koristiti stranačku infrastrukturu i medije".

Ko će biti vaši kandidati za potpredsednike DS?

"Neposredno pred skupštinu predstaviću tim ukoliko odaberemo to “ekipno učešće”. Biće to ljudi mahom iz “Periklovog doba” DS od 1997. do 2004. godine".

Verujete li, kao iskusan političar, zaista u pobedu na izborima u DS?

"Primarni cilj je da kažem ljudima u DS gde se grešilo i kako da popravimo stanje kako bismo ostvarili našu istorijsku misiju. Ako bude pozitivna reakcija, biće i rezultata. Pošto je Pajtić odustao od kandidature, smatram da mi je Branimir Kuzmanović najteži protivkandidat jer ima čistiju biografiju od Tadića".

Ako, ipak, u drugom krugu budu Tadić i Đilas, koga ćete podržati?

"Besmisleno je i zamišljati hipotetičku Đilasovu kandidaturu i hipotetičke rezultate prvog kruga. Ako tražite poređenje između Tadića i Đilasa, oni su isto telo sa dve glave. Razlika je samo u pomadi koju koriste i načinu kako se češljaju. Đilasa je doveo Tadić u DS i lansirao ga u visine kao kometu. Sad jedan drugom ne valjaju".

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 08:20
vinska musica. hehehehe
Sreda 26.09.2012. 05:39
Primarni cilj je da kažem ljudima u DS gde se grešilo i kako da popravimo stanje kako bismo ostvarili našu istorijsku misiju.........a to je totalno unistenje,SRBIJE !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online