Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.09.2012.
14:10
Beta A

"Da nismo prihvatili dogovor, bilo bi gusto"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun izjavio je danas da bi se Vlada suočila sa veoma teškim posledicama ukoliko ne bi prihvatila dogovore prethodne vlasti o Kosovu, ali da to ne znači da ne treba pokušati popraviti te protokole.

 Nikolić ne treba da sedne za sto : Ni vođa terorističke Al Kaide, koga su ubili američki vojnici, nije bio osuđen, ali SAD nisu razgovarale sa njim
 

"Postoji manevarski prostor gde Beograd može da nastoji da izvrši korekciju nekih elemenata koji su dogovoreni, posebno o pitanju integrisanog upravljanja - da li administrativnim prelazima ili granicama, odnosno kod tog postavljanja jednog zajedničkog punkta", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije povodom sporazuma o zajedničkom upravljanju prelazima sa Kosovom.

Ne za isti sto

 

Na pitanje da li bi zvaničnici Srbije mogli da razgovaraju sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem koji se u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija navodi kao vrh organizacije koja je trgovala organima otetih Srba, on je kazao da bi bilo nemoralno
tražiti to od Beograda.

 

"Video sam obrazloženje zvaničnika SAD koji kaže da Tači nije  osuđen za neko krivično delo, ali to što on nije osuđen, zaslužne su upravo SAD i Velika Britanija i neke druge zemlje", kazao je Drecun.

 

On je dodao da ni vođa terorističke Al Kaide, koga su ubili američki vojnici, nije bio osuđen, ali SAD nisu razgovarale sa njim.

 

"Mislim da je nemoralno tražiti od Srbije da bilo koji naš zvaničnik, kao predsednik i premijer, sedne za sto sa Tačijem koji je opravdano osumnjičen za najteža krivčna dela", rekao je Drecun.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da je problematično samo prisustvo carinika koje bi na prelazima postavila Priština jer se oni ponašaju, kako je ocenio, kao da rade u "ime samoproglašene albanske države na Kosmetu".

"Srbija ne priznaje tu nasilnu secesiju i tu se i otvara prostor za snažno delovanje naše diplomatije i političara da se tu izvrši korekcija i umanje se negativne posledice onoga što je dogovorila prethodna vlast", naveo je Drecun.

Po njegovim rečima, ozbiljna država ne može da pravi diskontinuitet u međunarodnom delovanju jer međunarodni sporazumi važe "kao konstanta", bez obzira na promenu vlasti u nekoj državi.

"Nećemo se odreći onoga što je prethodna vlada potpisala, ali ćemo prihvatiti realizaciju toga i korigovati neke elemente tog dogovora", naveo je Drecun.

Po njegovim rečima, kada se postigne politički dogovor, može se brzo obaviti i tehnički deo.

"Ako se dogovori da li će biti carina pod patronatom Euleksa ili će tu biti i takozvani carinici iz Prištine, to tehnički nije teško realizovati. To ne zahteva mnogo vremena", naveo je Drecun.

On je ocenio da je neozbiljan stav opozicije prema pitanju Kosova. "(Predsednik Srbije Tomislav) Nikolić je u govoru u UN definisao najvažnije odredbe platforme i rekao je da Srbija neće ni eksplicitno, ni implicitno priznati jednostranu nezavisnost Kosova", naveo je Drecun.

Po njegovim rečima, iz govora Nikolića može se zaključiti da će Srbija pokušati da "relaksira situaciju" jer su nastavljeni pritisci međunarodne zajednice.

"Pokušaćemo da od dela međunarodne zajednice koja ne priznaje Kosovo, da se i Priština natera da u te razgovore uđe s težnjom da naporavi kompromis, i da ne dođe do najlošijeg i neodrživog rešenja: da jedna strane dobije sve, a druga izgubi sve", kazao je Drecun.

Dodao je da opozicija nema ni moralnog opravdanja, ni argumenata da kritikuje jer je prošlo jedva dva meseca od formiranja nove vlade.

"Ovo su poslednji pokušaji EU i SAD da pritiscima i intenzivnom kampanjom nateraju Beograd da de fakto prizna nezavisnost Kosova. Posle toga više na raspolaganju nemaju ništa i kosovski problem ulazi u fazu zamrznutog konflikta koji će se možda rešiti, moj je stav, na nekoj međunarodnoj konferenciji", kazao je predsednik
skupštinskog odbora.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 14:35
posle svega, ni rat nam ne bi tesko pao. idite dodjavola !
Sreda 26.09.2012. 14:18
Ko bi reko da ce se i Milovan Drecun prodati.Kaze treba prihvatiti sve neustavne dogovore sa siptarima.I to kaze on koji je izvestavao sa prvih linija ratista na Kosovu i Metohiji 1999 i koji je video svojim ocima pogibiju nasih vojnika na braniku otadzbine.Srami se Drecunu i on se prodo za par zlatnih cekina.
Sreda 26.09.2012. 14:52
Шта је бре Дрецуне? И ти се продаде за лонче златника!!! Зар се не постиде оних са КОШАРА. БИТАНГО!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online