Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.09.2012.
12:32
D. Dekić - Vesti A

"Nisam ni Tadićev ni Đilasov"

Funkcioner Demokratske stranke Branimir Kuzmanović kaže da je kandidaturu za lidera DS-a objavio jer smatra da sadašnji sistem funkcionisanja DS-a "predsednik će vam predložiti sve" nije dobar i ne sme da se nastavi.

Branimir Kuzmanović, kandidat za predsednika Demokratske stranke
 

- Zato sam kandidovao ideju da preko 100.000 članova DS-a koji poseduju ogromno znanje i iskustvo moraju više da odlučuju o stranačkom delovanju - ističe Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar, u razgovoru za "Vesti".


Da li ste se posle objavljivanja kandidature čuli sa liderom DS-a Borisom Tadićem i ako jeste šta vam je rekao tim povodom?
- Nisam razgovarao sa njim. On je sada na poziciji predsednika DS-a i ne smatram pristojnim da njega pozivam na sastanke.

Budućnost po Njegošu

Koji su to, kako ste naveli, "izmešteni centri moći" u kojima se kreira politika vaše stranke?
- Mislim da se u svim strankama u Srbiji politika kreira bez učešća članstva. Situacija je takva da će se za 300 godina pojaviti neki novi Njegoš da kaže "Velikaši, proklete vam duše, na komade razdrobiše Srbiju". Ako želimo dobro svojoj zemlji moramo da imamo jednu stranku za početak, a zatim bar dve koje jasno donose svoj program, uz učešće članstva i kojeg se drže nakon izbora. Stranke u kojima članstvo slobodno odlučuje. Verujem da DS ima dovoljno znanja među svojim članstvom da bude prva takva organizacija kod nas.


Šta mislite o spekulacijama iz dela DS-a da iza vas neko stoji i da li je moguće da se kao šef izbornog štaba Dragana Đilasa na majskim izborima odreknete liderske trke u njegovu korist?
- Iza moje kandidature, ili bolje rečeno ispred, stoji ideja. Volim svoju zemlju i smatram da joj je potreban reformisani DS. Obraćam se i članstvu, a ne samo delegatima na Skupštini. Za velike reforme nije dovoljna podrška malog broja ljudi oko sebe, već da proverite postoji li podrška za takvu ideju među ljudima. Mogu da odustanem samo ako predlozi za reformu DS-a, koji bi doneli dobro Srbiji budu opšteprihvaćeni. Jasno mi je da u zemlji u kojoj je isplativije biti poltron, svi očekuju da neko stoji iza moje kandidature. Moji najbliži prijatelji znaju istinu. Ostale mogu da razuverim samo doslednim zastupanjem svoje ideje.

Treba nam Votergejt

Kako komentarišete tezu da se iz dela DS-a plasiraju afere o vašim stranačkim kolegama Šutanovcu, Duliću, Cvetkoviću, Jeleni Trivan...?
- Uopšte se ne bavim time. Mediji u Srbiji, kao i stranke, treba da nauče neke lekcije o slobodi. Nije sloboda plasirati neistine samo da bi povećali tiraž. Tako se i istina teže razaznaje. Afera Votergejt je jasno definisano istraživačko novinarstvo. Na sreću, ima i takvih novinara u Srbiji tako da verujem da ima nade za našu zemlju.

Zbog čega smatrate da su i Boris Tadić i Dragan Đilas protiv stranačkih reformi i verujete li da možete da ih pobedite?
- Obojica koriste slične metode lobiranja u stranci, dok ja predlažem nov pristup. Zalažem se za slobodno odlučivanje celokupnog članstva o programskim i kadrovskim politikama. Na taj način stranka bi bila spremnija da odgovori izazovima rukovođenja, a samim tim bi se i u Srbiji živelo bolje. Na primer, predsednik bi trebalo da ima pravo da predloži samo svog zamenika, ali ne i ostale funkcionere. Smatram da bi njih trebalo da predloži članstvo. Stranke u Srbiji ne donose programska rešenja, šta, kako i zbog čega će uraditi kad budu na vlasti. Taj proces treba da zaživi u bar jednoj partiji, jer nijedna nema svoj 'policdž'. U tom procesu takođe treba da učestvuje članstvo koje bi onda moglo da predstavlja unutrašnju kontrolu dok je stranka deo vlasti. Da je u prethodne četiri godine DS više konsultovao samo profesore univerziteta, koje ima među članstvom, imali bi bolji rezultat i ne bi izgubili na izborima.


Pošto ste izjavili da je stranci potreban treći kandidat, šta ukoliko u lidersku trku uđe, kako je najavio Zoran Živković, možda i Bojan Pajtić?
- Sačekaću da vidim ko će se sve kandidovati i da li podržava ideju o reformi stranke, pa ću tek onda odlučivati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 12:34
Ниси наравно, ти си Бриселов....
Četvrtak 27.09.2012. 12:38
Сад су новине криве за Шунатовца, Дулића, Цветковића, Триван.... Замолио би уреднике штампе да не краду државу више!
Četvrtak 27.09.2012. 14:43
a ko je on? cije autohtono drzavljanstvo ima? cime je zasluzio mesto predsednika vracara?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online