Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 28.09.2012.
00:12
Večernje novosti A

DS: Trećina odbora već uz Tadića, Đilas kreće za vikend

Predsedništv Demokratske stranke, u četvrtak na telefonskoj sednici, formiralo je Organizacioni odbor za predstojeće partijske izbore, čime je i zvanično započela kampanja, saznaju Večernje novosti.

Sledi žestoka kampanja u Demokratskoj stranci: Dragan Đilas i Boris Tadić favoriti za predsednika najveće opozicione stranke u Srbiji
 

Pravila za kandidovanje i samo glasanje 10. novembra utvrdiće u narednim danima članovi ovog stranačkog organa: Marko Đurišić, Miodrag Rakić, Tamara Tripić, Dušan Elezović, Boris Ranković, Danilo Bašić, Milan Popović, Darija Šain i Jasenko Lazović.

Kak saznaju Večernje novosti, trojici koja su već najavila kandidaturu za predsednika DS - Borisu Tadiću, Zoranu Živkoviću i Branimiru Kuzmanoviću, pridružiće se i Dragan Đilas. On će, kako saznaje beogradski dnevnik, u Kragujevcu u subotu, uz podršku preko sto odbora obnarodovati učešće u trci i predstaviti svoj tim.

Tadić ide u Brisel

Predsednik DS Boris Tadić učestvovaće na 9. kongresu Partije evropskih socijalista, koji će 28. i 29. septembra biti održan u Briselu. Kako je saopštila stranka, na ovogodišnjem kongresu biće izabran predsednik Partije evropskih socijalista i razmatrana aktuelna politička, ekonomska i socijalna pitanja.

Lider Boris Tadić već je krenuo u kampanju po Srbiji, a prema informacijama Večernjih novosti za njega je do sada u centralu pristigla podrška oko 60 opštinskih odbora. Glavni ”izazivač” Đilas tek će, istovremeno sa objavom kandidature, da saopšti i koji sve odbori stoje iza njega.

Gradonačelnik Beograda može da računa na većinu vojvođanskih i prestoničkih odbora. Izvori ”Novosti” iz DS tvrde da će uz Đilasa, na ”promociji” njegove kandidature, biti i prvi čovek pokrajinskih demokrata Bojan Pajtić.

Paralelno sa predsedničkom trkom za izbornu skupštinu će se kandidovati i stranački funkcioneri koji pretenduju na potpredsednička mesta i mesto zamenika predsednika stranke.

Dragan Šutanovac, sadašnji potpredsednik DS, još se u javnosti nije izjasnio koga će podržati u bici za šefa partije. On najavljuje da će se ponovo kandidovati za istu funkciju.

"Više odbora predložilo me je za potpredsednika stranke. Lično, neću praviti nikakav posebni izborni štab", otkrio je Šutanovac.

Glasa 170 odbora, potrebna podrška 15

Demokratska stranka ima 170 opštinskih odbora, 23 gradska i 25 okružnih. Na poslednjim stranačkim izborima, da bi neko bio kandidovan za predsednika DS bilo je potrebno da ga podrži 15 opštinskih odbora, odnosno 20 članova GO ili 20 delegata skupštine, dok je za potpredsedničku kandidaturu bila potrebna podrška 10 odbora, odnosno 15 članova GO ili 15 delegata skupštine. Novi organizacioni odbor će da odredi da li će ostati ista pravila ili će uspostaviti nove kriterijume za kandidaturu.

Sastav Organizacionog odbora jednoglasno je izabran i u njemu su ljudi koji pripadaju i Tadićevom i Đilasovom taboru. Prema rečima Marka Đurišića, šefa Izvršnog odbora, sada sledi ustanovljenje ”pravila igre” za glasanje i sastavljanje formulara za isticanje kandidatura.

Faktički, očekuje se da početkom iduće nedelje sva četiri kandidata aktivnije krenu ”na teren”, od odbora do odbora, kao i u medijsku ofanzivu. Sve su prognoze da će biti drugog izbornog kruga i da će se u njega plasirati Tadić i Đilas.

POVEZANE VESTI

Petak 28.09.2012. 00:17
nije za srbiju izbor birati izmedju crnogorca i crnogorca? crna gora se odvojila pa je normalno da srbi iz srbije preuzmu brigu o srbiji. da li ste za osnivanje stranke srba iz srbije? http://www.facebook.com/stranka.srbije?ref=tn_tnmn
Petak 28.09.2012. 10:21
Da bi opstali na politickoj sceni potrebno je da urade korenite reforme u stranci, inace moj glas ce otici drugima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online