Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.09.2012.
23:21
Večernje novosti A

Za ogrev moli 50.000 ljudi

Sa namerom da im opštine finansiraju kupovinu zimnice i ogreva, ovog leta se centrima za socijalni rad širom Srbije obraćalo više građana nego ranijih godina. Tako je najmanje 50.000 najugroženijih zatražilo novac bar za drva.

"Siromašan narod" traži novac pred zimu, jer ne može da prišuti ni ogrev ni zimnicu
 

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu kažu da je tokom cele prošle godine čak 121.719 korisnika dobilo jednokratnu novčanu pomoć, ali je za ovih devet meseci broj zahteva već premašio prosek.


- Očekuje se daleko veći broj ovih zahteva. Ljudi su još siromašniji i kriza je sve dublja - ocenjuje Živorad Gajić, direktor Zavoda za socijalnu zaštitu.
 

Korpa prazna za 200.000 porodica

TroČlano domaćinstvo u Srbiji, prema analizama Zavoda za statistiku, ukupno mesečno prihoduje oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši oko 20.000 dinara (43 odsto). To znači da svaki član dnevno troši oko 200 dinara samo na hranu. Ipak, prema podacima Ministrastva rada najmanje 202.795 porodica ne mogu ni toliko.

 

Prema njegovim rečima, više od pola svih zahteva se odnosi upravo na hranu i ogrev. A osim novca, građani sve češće traže i pomoć u naturi i to upravo ugalj, drva i osnovne životne namirnice. Samo u prošloj godini je na ovaj način zbrinuto čak 43.877 korisnika, a u Zavodu prognoziraju da ni u ovoj njihov broj neće biti manji.


- Zato su lokalne samouprave već obezbedile dodatni novac u svojim budžetima kako bi izašli u susret najugroženijem stanovništvu - kaže Gajić.


Najviše posla imaju socijalni radnici na jugu Srbije. Na vrata centra za socijalni rad najčešće kucaju stanovnici Pčinjskog regiona, ali porast zahteva beleži se i u Vojvodini.


- U našoj opštini niko nema para i živi se katastrofalno! - priča Žaklina Tomić, direktor Centra za socijalni rad u Trgovištu. - Ovo je najsiromašnija regija u zemlji i posla nema ni od kuda. Zato nam se sve više građana obraća za pomoć.
U odnosu na prošlu sezonu, u ovoj nam se broj zahteva povećao za najmanje 70 odsto!


Tomićeva kaže da siromašan narod traži novac pred zimu jer sami ne mogu da priušte ni ogrev ni zimnicu, a povećava se i broj onih koji mole za lekove.
 

Rokovi i žalbe

Odluku da li neko ima pravo na ovakvu pomoć donosi opštinski centar za socijalni rad u roku od 30 dana. A nezadovoljni korisnici na ovakvu ”presudu” mogu da podnesu žalbu opštinskoj odnosno gradskoj upravi najkasnije za 15 dana.

Drugačija ”klima” nije ni nešto severnije.


- Kod nas je tokom cele godine gužva, pa je tako i sada pred zimu - zapaža Aleksandra Ilić, socijalni radnik iz Surdulice. - Ipak, osetno je povećanje zahteva za jednokratnom pomoći danas nego prošle godine u ovo vreme.


U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike objašnjavaju da pravo na ovakve jednokratne novčane pomoći imaju isključivo oni koji se ”iznenada, trenutno, nađu u socijalno nezavidnoj situaciji”, a novac ide iz opštinskih kasa. Zato su i iznosi varirajući i zavise od ”bogatstva” lokalnih samouprava i procene socijalnih radnika, ali se uglavnom kreću u visini prosečne zarade na lokalu.

Subota 29.09.2012. 08:26
Jadna je država gde zimi nema tople peći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online