Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 30.09.2012.
03:46
Večernje novosti A

Vojvodina sve dalja od Beograda?

Šta vam je, ljudi, kakvo udaljavanje Beograda i Novog Sada? Kada izgradimo novi most na Dunavu kod Beške, deliće nas svega 45 minuta. Prema tome, ne samo da se ne udaljavamo, mi se približavamo! Ovakvom doskočicom, pre tri, četiri godine, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, pokušao je da ublaži burne i oprečne polemike u vezi sa Statutom Vojvodine.

Tihi rat Vlada Vojvodine i Srbije posle odluke Ustavnog suda Srbije
 

Tom najvišem pravnom aktu jedni su zamerili da, iako republika prenosi na pokrajinu 153 nadležnosti, ostavlja joj prohodnost ka Briselu i fondovima EU, te garantuje najmanje sedam odsto republičkog budžeta, to ipak, nije dovoljan nivo autonomije.

Oponenti su pak upozoravali da sve nabrojane statutarne odredbe, "na tacni" obezbeđuju Vojvodini konture državnosti i sve više je udaljavaju od Srbije.

Mada se statutarna polemika utišala početkom 2010. godine, kada je akt stupio na snagu, nikada nije sasvim zgasnula. Ponovo je buknula pre gotovo tri meseca kada je Ustavni sud Srbije suspendovao 22 pokrajinske nadležnosti, a među njima i Kancelariju u Briselu. Deo vojvođanske vlade, onaj ligaški koji predvodi Nenad Čanak, najavio je internacionalizaciju vojvođanskog problema. Smisao pretnje je da bi Beograd i Novi Sad, ako baš bude neophodno, mogli da uspostave komunikaciju izokola, preko Brisela.

Moguć bojkot opozicionih opština

Da li će ostali predstavnici pokrajinske vlasti slediti primer Gorana Ješića (DS) koji je odbio da otvori manifestaciju "Lorist" na Novosadskom sajmu zbog najavljenog prisustva gradonačelnika Miloša Vučevića (SNS)? Hoće li naredni korak biti uskraćivanje budžetskih sredstava opštinama koje vodi naprednjačko-socijalistička koalicija?

"To bi bilo krajnje nekorektno i politički kratkovido prema delu građana Vojvodine", komentariše za "Novosti" Živorad Smiljanić, predsednik SO Apatin. "Savetujem im da se ne zaleću. Još žešće prekomponovanje demokrate očekuje u njihovoj stranci, kada im za predsednika dođe Đilas.

"Ta odluka USS, sama po sebi, već ima internacionalni odjek", rekao je tada pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

"Uvek je tako kada se redukuju prava manjinskih zajednica ili nekih regija. I meni su se tim povodom javljali neki evropski zvaničnici.

Plamen nesporazuma dodatno je ovih dana rasplamsao Predlog republičkog budžeta, povodom onih famoznih "sedam odsto", za koji poslenici republičke vlasti tvrde da Vojvodini donosi više para, a pokrajinski čelnici da su opet zakinuti za "naše novce".

Most kod Beške, iako pušten u saobraćaj pre godinu dana, ipak nema čarobno dejstvo na premosti nabujale političke tenzije na relaciji Beograd - Novi Sad. To je u nadležnosti republičkog i pokrajinskog premijera Ivice Dačića i Bojana Pajtića, koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da se sastanu ovih dana u Novom Sadu i spuste loptu.

Čekajući Dačića, pokrajinska vlast nije sedela dokona. Ustavnom sudu upućen je zahtev da preispita budžetsku odredbu po kojoj se "Vojvodini unapred uzima godišnje više od devet milijardi".

"Koristićemo sva politička i pravna sredstva da osporimo izmene Zakona o budžetskom sistemu", najavio je najmoćniji političar Vojvodine.

Nesumnjivo, žalba USS jeste pravno sredstvo. A, rečit primer političke borbe je Pajtićev susret u petak sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava Nikolasom Bracom.

"Razgovarali smo o poziciji Vojvodine kao pokrajine i potrebi da se poštuje ono što je njen ustavni položaj", saopštio je Pajtić posle sastanka sa Bracom u Novom Sadu.

Dačić i Pajtić naći će se za istim stolom prvi put u poslednja tri meseca. Toliko vremena je prošlo otkad je pokrajinski premijer saopštio da u Vladi Vojvodine nema mesta za socijaliste, a predsednik Vlade Srbije uzvratio - neminovnim prekomponovanjem vlasti na lokalu.

Nedavno prekomponovanje vlasti u Novom Sadu, koji je zahvaljujući socijalistima umesto demokratske vlasti nedavno prešao u ruke naprednjačke koalicije, najteži je udarac za Pajtića. To je njegovu pobedu i pobedu njegovog DS na izborima u Vojvodini u znatnoj meri okrnjilo, a donelo je i probleme u funkcionisanju na relaciji pokrajinska vlast - novosadska vlast.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.09.2012. 09:10
poslednji trzaji antisrpskih protuva na celu sa pedercinom od razbojnicke ds u raspadanju.
Nedelja 30.09.2012. 07:09
Kao i uvek...Svadja prvo i jedino, pocne oko para... a onda se sve pretvori u nesto "drugo"...!
Nedelja 30.09.2012. 07:25
samo samostalna srbija, odvojena od nacionalnih kadrova bivsih jugo drzava moze spasti srbiju od propasti. konstruisana propast srbije se mora zaustaviti. nije jasno zasto srbija izdrzava jugoslaviju,srbiju i crnu goru u srbiji. koliko kostaju ostavljeni penzioneri i ostali nacionalni kadrovi bivsih jugo drzava? koliko ---------- evra? da li srbija moze sama da izdrzava tu druzinu? a onda ide cuveno pitanje, ta di su nasi novci? novci su na istom mestu di i sumadijski novci , novci istocne srbije,,,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online