Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 01.10.2012.
06:04
Svedok A

Živković: Tadić je doveo tajkune u DS, a prvi među njima je Đilas

U Demokratskoj stranci sve vreme pred izbore govori samo o dvojici kandidata - Borisu Tadiću i Draganu Đilasu, a gotovo je izvesno da će se na izbornim listićima, verovatno, pojaviti i "treći čovek". Pominje se Zoran Živković, dugogodišnji najbliži saradnik Zorana Đinđića i ekspremijer u najtežim danima Srbije, po ubistvu predsednika Vlade Srbije.

Ponovo će "da ukrsti rukavice" sa Borisom Tadićem: Zoran Živković, bivši premijer Srbije i potpredsednik Demokratske stranke
 

U intervjuu za "Svedok" Zoran Živković, bez dlake na jeziku, govori o predstojećim izborima u Demokratskoj stranci i o njegovim rivalima Borisu Tadiću i Draganu Đilasu.

Tadić ili Đilas? Šta je bolje ili gore za DS?

"Ne vidim bitnu razliku između njih dvojice. Gospoda Tadić i Đilas su najbliži saradnici već devet godina, od početka akcije obaranja Vlade Srbije koju sam ja vodio 2003. godine. Njih dvojica su, zajedno sa poraženim snagama petokoktobarske revolucije, Koštunicom, Dinkićem i drugim mangupima iz DOS-a, bili aktivni učesnici tog projekta sa ciljem da spreče reformisanje i suštinsku modernizaciju Srbije".

Pročitajte još:

* Živković: Biću predsednik DS-a

* "Bolje ja, nego i Tadić i Đilas"

Kako da spreče reformisanje i suštinsku privatizaciju?

"Tadić je predvodio grupu koja je sebe nazivala "patriotsko krilo Demokratske stranke", a Đilas je bio finansijer i tehnički organizator medijskog linča koji je sprovođen od okončanja vanrednog stanja do Skupštine DS, februara 2004. godine. Proturane su laži i obmane kroz medije koji se definišu kao tabloidi i žuta štampa, ali i iz pera "uglednih analitičara i komentatora" koji su, za šaku dolara, postali bruka za svoju profesiju. Naravno, mnogi od njih su kasnije nagrađeni uredničkim, direktorskim, čak i ambasadorskim foteljama".

Kako objašnjavate uzlet Dragana Đilasa?

"Tadić, na zadovoljstvo svih sa tadašnjeg političkog neba, postaje predsednik DS, a nešto kasnije i predsednik Srbije. Njegov prvi predsednički akt, jula 2004. godine, jeste osnivanje Narodne kancelarije predsednika Republike, veštačke tvorevine koja ima samo jedan cilj - političku afirmaciju svog direktora Đilasa. Nepotrebna, do tada nepostojeća institucija, koja je strano telo u državnopravnom sistemu, ima izdašan budžet namenjen kupovini "odanih" ljudi širom Srbije i njihovo regrutovanje u novoprojektovanu piramidu buduće apsolutne vlasti. Kada je procenjeno da su ostvareni dometi tog neimarskog posla beznačajni, Tadić svog tadašnjeg prijatelja, maja 2007. godine, postavlja na mesto ministra za Nacionalni investicioni plan (NIP), ministarstva čija je besmislenost hiljadu puta veća od Narodne kancelarije, ali je i njegov budžet isto toliko veći. Troškarenjem ogromnih količina narodnog novca gradi se pomenuta piramida odanih plaćenika, ali i imidž dobrotvora i uspešnog menadžera, neimara, mostograditelja".

Samo kukavicama smetam

Vi ste bili, čini se, najbliži Zoranu Đinđiću, da bi Vas ovi sadašnji skrajnuli na margine DS. Kome Vi, zapravo, smetate u DS i zašto?

"Strah je razlog moje marginalizacije, a kukavice su oni kojima smetam. Sadašnja stranačka oligarhija je nesposobna i nekompetentna da se uhvati u koštac sa osnovnim problemima našeg društva. Suočavanje sa problemima i beskompromisna borba protiv konzervativne, vulgarne i prljave palanačke prosečnosti, obeležavali su vreme u kome sam pet puta obavljao funkciju potpredsednika i dva puta funkciji zamenika predsednika DS. Oni za to nisu bili spremni i zato su izabrali jeftinu nacionalno-socijalnu demagogiju kao svoj oblik političkog delovanja. Mnogo je teže boriti se sa zabludama i neznanjem, dominantnim u našem društvu, nego povlađivati masama i tako sticati estradnu popularnost".

Bilo je mnogo kritika u delu javnosti o nekim potezima, kako rekoste menadžera, mostograditelja, neimara...

"Sledeće godine, kada je budžet NIP-a potrošen i kada do javnosti dopiru priče o nenamenskim i besmislenim primerima "nacionalnih investicija" u česme, javne klozete, fontane i slično, Tadić i Đilas prelaze u sledeću fazu svoje "Dorijan Grej" politike. Tadić menja zakon, ukida direktan izbor gradonačelnika Beograda, da bi omogućio postavljanje svog saborca na mesto prvog čoveka prestonice. Idila traje do ovog proleća, kada samozaljubljeni predsednik, kasno, tek posle izbora, ipak shvata da mu "prijatelj" radi o glavi. Gubitak vlasti, za njih dvojicu nepresušnog izvora slave, moći i novca, dovodi do neprijateljstva čija snaga je obrnuto proporcijalna intenzitetu iskrenosti njihovog nekadašnjeg prijateljstva".

Praktično, pokušavate da objasnite da je DS "skrenula" sa svog osnovnog puta?

"Ovakva politika prva dva čoveka DS deformiše i profaniše našu stranku. Umesto najboljeg primera unutarstranačke demokratičnosti i odgovorne samostalnosti lokalnih organizacija, ona postaje zbir teritorijalnih feuda koje kontrolišu i zloupotrebljavaju članovi Predsedništva. Ne postoji unutarstranački dijalog, poltroni slušaju spahije, učlanjuju se samo oni koji u tome vide šansu za zaposlenje ili ostvarivanje svojih poslovnih poduhvata, naravno, pod okriljem korumpiranog sistema".


Šta će za DS značiti ako Tadić ostane, a šta ako Đilas postane predsednik?

"Tadićev prvi korak, ako pobedi, biće obračun sa drugom stranom, osveta i čišćenje do poslednjeg ostatka. Nastaviće sa izgradnjom sopstvenog kulta ličnosti, za sve što je loše u DS i Srbiji će optuživati druge, a desetine njegovih skutonoša i čankoliza nastaviće sa pisanjem oda njegovoj mudrosti, hrabrosti, istorijskom značaju, međunarodnom ugledu, lepoti. Stranka će dostići značaj Mićunovićevog Demokratskog centra, koketiraće sa svima na političkoj sceni, sa namerom da što duže protegne svoje političko trajanje i lične privilegije lidera i njegovih miljenika".

"Đilasova pobeda bi takođe bila proslavljena osvetom i kaznenom ekspedicijom koja bi nedeljama krstarila Srbijom i brutalno isključivala i otpuštala sa posla sve one koji su mislili svojom glavom i imali hrabrosti da to što misle i javno kažu. Rukovodstvo stranke činili bi službenici njegovih mnogobrojnih kompanija, oni manje sposobni, ali potpuno odani. Današnji tajni dogovori i dilovi sa Dinkićem, Dačićem, Vučićem i Jovanovićem, postali bi intenzivniji i lukrativniji za njih, a ne za Srbiju, naravno... Ukoliko se pojavi posebno povoljna ponuda, Đilas bi bio spreman i da proda DS".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 08:40
DS?! Ko ce da vam vise veruje?
Ponedeljak 01.10.2012. 08:01
И! да ли је нама могло да буде боље!? са нама оваквима и њима никаквима. Добро је и да смо претекли!
Ponedeljak 01.10.2012. 09:10
PA NIJE MI JASNO STA RADI TUZILASTVO, OVO SVE TREBA DA BUDE DOKAZNI MATERIJAL, OTVARANJE SPECIJALNE KANCELARIJE ZA PODMICIVANJE, KUPOVINU, RASIPNISTVO ITD ! A OVAJ ZIVKOVIC, NE DA BUDE SVJEDOK, NEGO I SAUCESNIK, SVE SI ZNAO, A NISTA NISI URADIO DA SE TO NE DESI ! NEKI SRBI UPRAVO ZA TO STO SU " ZNALI ", A NISTA NISU URADILI, SU U HAGU DOBILI 28 GODINA ! KOMPLETNU STRUKTURU NA DOZIVOTNO TUCANJE KAMENA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online