Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 01.10.2012.
13:48
Beta A

"Treba da se dogovore Srbi i Albanci. Ne Nikolić i Tači"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o tome treba da se dogovore Srbi i Albanci, a ne on i Hašim Tači.

Nikolićevo "nećemo priznati Kosovo" je rezignirano, a ne vatreno - primećuje "Vol strit džornal"

"Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana. Dogovor o tome će ipak morati da postignu Srbi i Albanci, a ne Nikolić i Tači", rekao j predsednik Srbije u prvom intervjuu za američki "Vol strit džornal", dodajući da pozdravlja moguće posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u dijalogu Beograda i Prištine.

Nikolić je rekao i da ne može da se rukuje s kosovskim premijerom Hašiom Tačijem, jer, kako je naveo, "mene niko ne optužuje za ratne zločine. Zato ne mogu da se rukujem s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine".

List podseća da optužbe Dika Martija o umešanosti kosovskog premijera u trgovinu ljudskim organima Tači smatra "naučnom fantastikom" i pri tome ističe da će Kosovo ići dalje ka EU i NATO "sa ili bez rešenja postignutog sa Srbima". Nikolić je na to odgovorio: "Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova".

"Vol strit džornal", međutim, konstatuje da Nikolić to izgovara glasom više rezigniranim nego vatrenim i tumači da je na taj način "odškrinuo vrata". Predsednik Srbije je u intervjuu njujorškom listu rekao i da je svestan da Srbija ne može da uđe u EU bez dogovora sa Prištinom i ističe da za Srbiju nema drugog izbora osim članstva u EU, što njegova vlada želi.

"Imajući u vidu balkanske standarde, to je napredak", zaključuje "Vol strit džornal". List u ranije objavljenom komentaru navodi da bi razgovori Beograda i Prištine na visokom nivou i pod pokroviteljstvom Brisela mogli svakog trenutka da budu nastavljeni i da su srpski lideri po tom pitanju poslali pozitivne signale. "Datum još nije određen, ali smo praktično tu i razgovora će biti", kazao je sagovornik "Vol Strit Džornala".

Američki list ocenjuje da su od poslednjih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine tenzije porasle. "Srbija je glasala za Nikolića koji naginje ka nacionalizmu i Ivicu Dačića nekada portparola Slobodana Miloševića. Postoji skepticizam prema njihovoj privrženosti za ono što Brisel zove 'proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine'", navodi se u tekstu.

Dnevnik, ipak, dodaje da su Nikolić i Dačić poslali pozitivne signale, citirajući reči predsednika Srbije tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN da Beograd želi trajan mir sa Prištinom i nastavak razgovora, uz ponovljeno da "Srbija neće priznati nezavisnost".

"Srbiji obnavljanje razgovora može doneti nagradu na putu ka EU", navodi list i podseća da je Unija pregovore o priključenju Srbije uslovila normalizacijom odnosa s Prištinom. Slična je situacija i sa Prištinom, ocenjuje "Vol Strit Džornal", navodeći da bi Priština 10. oktobra trebalo da dobije studiju o izvodljivosti.

"To je prvi korak ka često dugom procesu za članstvo u EU. Zastoj u odnosima sa Beogradom će učiniti taj proces još dužim", zaključuje se u tekstu američkog lista.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 13:51
Нема шта да се договара !
Ponedeljak 01.10.2012. 14:48
Koji idiot ovaj Nikolic!!!! Ako narod mora da se dogovara( sto bi sigurno bilo bolje), pa kakvu onda on ulogu ima u svemu tome!!!!???
Ponedeljak 01.10.2012. 14:17
Са отпадницима људског рода,нема разоговара,ПОРУЧУЈУ СРБСКЕ ГЛАВЕ МУШКЕ,С' ЊИМА ЋЕМО ОПЕТ ПРЕКО ПУШКЕ! Нема разоговора са људима,који отимају нечију територију и руше нам верске објекте!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online