Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 03.10.2012.
12:12
Srna, Blic A

Irinej: Dačiću, spreči gej paradu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej zatražio je od premijera Srbije Ivice Dačića da onemogući skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, koja prikazuje Isusa Hrista u gej okruženju, kao i održavanje najavljene "Parade ponosa" u Beogradu, javlja Srna.

Patrijarh Irinej u pismu Dačiću napominje da "ovu dubokovređajuću izložbu propagiraju homoseksualci, organizatori gej-parade". Patrijarh je ocenio da izložba, koja je planirana za večeras u Beogradu, baca tešku moralnu senku na grad, kao i na vekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo porodice, kao osnovne ćelije ljudskog roda.

Patrijarh zatražio od Ivice Dačića da onemogući skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, koja prikazuje Isusa Hrista u gej okruženju
 

- Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da Vam se u ime SPC, njenih vernika koji predstavljaju dominantnu većinu Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtevom, da autoritetom predsednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, navodi patrijarh u pismu Dačiću.

Irinej: Sažaljevam homoseksualce

Najavljena izložba švedske umetnice Valin izazvala je osude u Srbiji, jer, kako smatraju njeni protivnici, vređa verska osećanja, pošto je na tim fotografijama Hrist predstavljen u štiklama i u gej okruženju. Izložba je deo aktivnosti uoči najavljene "Parade ponosa", zakazane za 6. oktobar.

- Na isti način, molimo i zahtevamo da se onemogući i održavanje nagoveštene tragično-komično nazvane "parade ponosa", a čije je pravo ime "parada srama", ističe partijarh, a prenosi Srna.

Policija obezbeđuje izložbu sa slikom Isusa na štiklama

Organizacioni odbor Parade ponosa ne planira da otkaže izložbu fotografija “Eče homo” na kojima je Isus Hristos prikazan u cipelama na štiklu okružen transvestitima. Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ne smatra ovakvu izložbu provokacijom. Tvrdnje ultradesničarskih organizacija (Dveri i pokret Naši 1389) da fotografije vređaju osećanja svih vernika za njega je čist pokušaj manipulacije.

EU: Samo vas gledamo i čekamo Prajd

- Ta postavka fotografija već 15 godina ide po celom svetu i do sada niko nije pravio problem. Jedini put kada je bilo reakcije na ovu postavku jeste kada je ona izložena u Švedskoj i to u crkvi - objašnjava Miletić i dodaje da je umetnica želela da prikaže da bog prihvata sve ljude kakve god vere ili seksualne orijentacije bili.


Zbog povećanog rizika bezbednosti, spornu izložbu će obezbeđivati policija, a broj ljudi koji će voditi računa o bezbednosti svih onih koji budu došli u CZKD, povećaće i organizatori.

Prema saznanjima Blica, MUP Srbije je već doneo odluku o zabrani održavanja Parade ponosa, ali o tome organizacioni odbor Prajda ni juče niko zvanično nije obavestio.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 12:21
Дачићу, ако не послушаш Српског Патријарха завршио си политичку каријеру и недозволи себи више да те Патријах моли! Ти треба да слушаш СПЦ и Српски Народ а не обрнуто !!!
Sreda 03.10.2012. 12:26
VLASTI U SRBIJI TREBA DA ZABRANE I IZLOZBU I PARADU I DA JASNO POKAZU ZAPADNOM SVIJETU DA SRBI NISU NAKARADNI I IZOPACENI KAO ONI ! AKO SU TO NJIHOVE VRIJEDNOSTI, NASE VRIJEDNOSTI SU NASA TRADICIJA !!!
Sreda 03.10.2012. 12:20
Opet upliv crkve u politiku!Irinej,pevaj u crkvi i gledaj svoja posla.SEKULARNA drzava pod hitno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online