Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.10.2012.
07:17
B. Simonović - Vesti A

Afera Valdhajm u Jugoslaviji (3): Zločinac sa šifrom

Dosije o ratnom zločincu Kurtu Valdhajmu Jugoslavija je dostavila odgovarajućoj komisiji Ujedinjenih nacija u Londonu još početkom 1948. godine.

Slika koja je obi[la svet: Kurt Valdhajm (drugi sleva) sa italijanskim i nemačkim oficirima 1943. na podgoričkom aerodromu
 

Bio sam očajan zbog toga što "Novosti" odbijaju i oklevaju da objave moj novi tekst o Valdhajmu - veli dalje Danko Vasović. Znao sam da imam vest-bombu i da to već sutra više neće biti ništa ako to dozna i objave neke druge novine ili agencija, jer pri saznanju da postoji taj dosije niko neće sedeti skrštenih ruku.


Spletke počinju

Sutradan sam se ipak malo ohrabrio pošto to niko nije objavio, možda iz istih razloga iz kojih je i moj glavni urednik Ilija Borovnjak čekao i taktizirao. Ja, ipak, više nisam mogao da izdržim, ispričao sam svima u redakciji kakvu priču imamo, cela redakcija je brujala o tome, a glavni urednik mi je tek dan kasnije mirnom kazao: - Idite ti i Joca Kesar u Arhiv Jugoslavije i nađite taj dosije ako postoji.


Ne mogu opisati uzbuđenje i strepnju koju sam osećao dok smo Kesar i ja čekali da nam službenica Arhiva kaže da li postoji takav dosije. Konačno, ona se pojavila i hladnokrvno nam pružila tanku fasciklu na kojoj je pisalo: Dosije F - 25572, Kurt Valdhajm. Unutra sedam gusto kucanih strana izjava i svedočenja zarobljenih nemačkih oficira, Valdhajmovih saboraca, koji ga ozbiljno terete za zlodela počinjena tokom rata...

Mirotvorac: Valdhajm na mestu generalnog sekretara UN

Fotokopirali smo dosije, odjurili u redakciju gde nam se pridružio i kolega Miroslav Zarić, zatvorili se u posebnu sobu i počeli da pripremamo tekst za koji smo znali da će biti vodeća svetska senzacija. U "Večernjim novostima" se sutradan, 26. marta 1986. pojavio tekst pod naslovom: "Ratni zločinac iz dosijea F - 25572", koji je doslovce glasio: "Državna komisija za utvrđivanje ratnih zločina FNRJ ustanovila je da je Kurt Valdhajm, Austrijanac, oberlajtnant, oficir Abvera - ratni zločinac.


Dokument smo dobili juče u Arhivu Jugoslavije. Uz odluku državne komisije, kojom je utvrđeno da je poručnik Valdhajm bio sa službom u odeljenju I - c štaba Vojne grupe E nemačkih trupa pod zapovedništvom generala fon Lera, na uvid nam je dat kompletan dosije F - 25572. Odluku o proglašenju Kurta Valdhajma ratnim zločincem, Jugoslavija je uputila Komisiji Ujedinjenih nacija za utvrđivanje ratnih zločina u Londonu. U dokumentu Komisije OUN, na koju se ovih dana, kako javljaju svetske agencije, poziva Svetski jevrejski kongres, ime Kurta Valdhajma je zavedeno pod brojem 79724 i on se nalazi u arhivu OUN."


Već sutradan ponovo sam razgovarao sa Peterom Zacerom, a plod tog razgovora je bio novi tekst-bomba u kojem Kurt Valdhajm priznaje da je bio na Kozari! On je, istina, žestoko reagovao i u prvim izjavama bečkim novinama, energično negirao optužbe na njegov račun koje stoje u jugoslovenskom dosijeu 25572, a ključna je tvrdnja da on nikada nije ni bio oficir Abvera, već samo prevodilac.

I dok su 28. marta 1986. godine sva jugoslovenska glasila i sve važnije svetske agencije brujale i citirale moj tekst iz "Večernjih novosti", odnosno Valdhajmovo priznanje da je 1942. godine bio na Kozari, ja sam sedeo u avionu za Beč. Poslao me Mihailo Rašić Raša, moj veliki novinarski učitelj, tada glavni urednik naše revije "Novosti 8": - Idi - rekao mi je Raša - i napravi novi intervju, razjasni sa Valdhajmom da li je zaista bio na Kozari, jer ako je bio, kao što kaže, to je stravično! On će u tom slučaju zauvek biti politički neprihvatljiv za Jugoslaviju!

Dr Radoje Pajović

Ja sam, međutim, želeo da, kad sam već u Beču, iskoristim priliku i sem sa Valdhajmom, o svemu porazgovaram i sa najmerodavnijim čovekom za pitanja nacističkih zločina i zločinaca, glasovitim Simonom Vizentalom. Uspeo sam da preko telefona stupim u kontakt sa njim.

On je već pročitao moj tekst o Valdhajmovom dosijeu u Beogradu. Izleteo sam se i obećao da ću mu doneti kopiju dosijea i ne sluteći kakvo me iznenađenje čeka u redakciji, a danas sumnjam da su već tog dana proradile mračne sile koje su krenule da spasavaju Valdhajma: u redakciji su mi rekli da fotokopije dokumenata iz Valdhajmovog dosijea 25572 ostaju u redakcijskom sefu i nema šanse da ih nosim u Beč, čak ni najvećem i najpoznatijem lovcu na nacističke zločince Simonu Vizentalu.


Posle se pokazalo - i to je dodatni ozbiljni razlog za moju sumnju da je već tih dana neko pomno pratio svaki moj korak - čak i da sam dobio kopiju dosijea ne bih mogao da ga uručim Vizentalu jer se na aerodromu u Beču ispostavilo da je moj kofer izgubljen - da nije stigao iz Beograda!

Lovac na naciste

 

- Ne volim da imam mišljenje - rekao mi je Simon Vizental kad sam ga upitao šta misli o aferi Valdhajm - volim da imam činjenice i dokumenta i da budem siguran. Sad znam da je istina da je Jugoslavija 1947. godine proglasila Valdhajma ratnim zločincem, ali treba proveriti izjave i dokumenta. Valdhajm me dva puta zvao telefonom da kažem kako mu verujem da je nevin, ali ja to ne mogu da kažem. Sumnjam da nije znao za deportacije Jevreja jer je bio u Lerovom štabu, samo šest kilometara od Soluna, a tada nije deportovano četiri ili 40, već 40.000 ljudi. Ne verujem da on to nije znao, tim pre što je poznato da je nemačka vojska bila zadužena za ishranu tih zatočenika smrti.

 

Rubrika za zločince

 

Ime Kurta Valdhajma, bivšeg generalnog sekretara OUN i kandidata za predsednika Austrije, zavedeno je pod rubrikom 'zločinac' u odluci o utvrđivanju zločina okupatora i njihovih pomagača, pod brojem F-25572 koja je doneta 18. decembra 1947. godine u Beogradu. Ispod ove odluke Državne komisije potpisan je dr Ivan Grgić.


Upravo zbog problema sa koferom zakasnio sam i na ugovoreni sastanak sa Vizentalom. Kad sam se sutradan ipak pojavio na njegovim vratima i ispričao šta mi se desilo - da mi prvo u redakciji nisu dali fotokopiju dosijea Kurta Valdhajma, a potom mi se negde na putu od Beograda do Beča zagubio prtljag, slavni antinacistički borac je bez predomišljanja kazao da je to maslo jugoslovenske tajne policije koja prati svaki moj korak: - Pa, ne znam, možda je slučajno - posumnjao sam u Vizentalovu pretpostavku.

- Ne verujem u slučajnosti! - ostao je on uporan, a na moju opasku da mi se to nikada ranije nije desilo, spremno je dočekao: - Nikad mi dosad nisi ni donosio dosije - kazao je Vizental, a onda me, kad sam mu pokazao potvrdu o izgubljenom prtljagu, posavetovao da o tome nikome ništa ne govorim... Ja ću, ipak, tek kasnije uvideti koliko je stari, iskusni istraživač nacističkih zločina bio u pravu, da su potezi u "Večernjim novostima", pa i epizoda sa mojim koferom, zaista bili prvi vidljivi pokušaj moje diskreditacije, moje kompromitacije kao nekakvog špijuna stranih obaveštajnih službi, odnosno da me na Zapadu predstave kao sumnjivu ličnost, kurira i doušnika ko zna koje i čije službe.


Vizentalovo upozorenje

Na moju sreću, tamo su već dobro znali kakva je i na šta sve spremna naša tajna služba i diplomatija upregnuta u njena kola. Zato mi je Vizental već na tom našem prvom sastanku, bez uvijanja i kazao: - Pazi se, sad će tebi da rade o glavi!
On je, očigledno, odmah uvideo ko sam i kakav sam, da samo hoću pošteno da dođem i razotkrijem jednu istinu, a onda mi je ispričao i jedno svoje gorko iskustvo sa Jugoslovenima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 08:14
Да ли још треба доказа после свега са Валдхајмом и са свим оним што нам се издешавало до данас, да немачки нацизам и трећи рајх нису уништени завршетком другог светског рата, већ да је управо сада у зениту свога васкрснућа? Много нам је времена требало да то схватимо, али добро је када је идентификовано зло кога треба да се чувамо и кад знамо ко нам је смртни непријатељ, против кога треба да се боримо. Веома перфидно су то скривали сво ово време под плаштом којекаквих демократија и које чега, али истина изађе на видело кад-тад. Немачка нам очигледно никада неће опростити наш допринос победи над фашизмом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online