Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.10.2012.
15:54
Srna A

"Kraj lažne floksule 'I Evropa i Kosovo'"

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije smatraju da je izveštaj Evropske komisije pokazao da su razne vlasti u Beogradu protraćile deceniju života narodu servirajući mu lažnu floskulu: "I Kosovo i Evropa".

Ništa nije čudno, sve vreme obmanjivali narod, kaže Marko Jakšić
 

Povodom Izveštaja Evropske komisije i napretku evrointegracija Srbije, među Srbima na Kosovu i Metohiji vlada jedinstvo u oceni da treba prestati sa samozavaravanjem i jasno se odlučiti za jednu od dve opcije - zahvaliti Evropskoj uniji i poći svojim putem ili pristati na gubljenje Kosmeta.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja, ističe da "stav ili ucena EU ne može da iznenadi bilo koga iole upućenijeg u politička zbivanja".

"Sve smo to znali, ali je bilo potrebno da i Evropska komisija jasno i javno saopšti da Srbija neće ući u EU ukoliko ne prizna integritet Kosova, odnosno nezavisno Kosovo", rekao je Jakšić.

On ocenjuje da je stav Evropske komisije jasno stavio do znanja rukovodstvu Srbije da su nas "zablude i obmane tipa 'i Evropa i Kosovo', dovele na ivicu propasti".

Jakšić smatra da Srbija treba da se odluči - ili će braniti suverenitet i teritorijalni integritet i svoj Ustav ili će "podvijenog repa" prihvatiti poraz i legalizovati fantomsku državu Kosovo.

"Ako stanemo u odbranu Ustava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, moramo jasno kazati EU da su pali i sporazumi koje je prošla vlast sklopila sa Editom Tahiri. Ako prihvatimo EU i otcepljenje dela državne teritorije, onda to moramo jasno kazati narodu. Drugog izbora nema ni aktuelna vlast ni oni koji bi da nastave sa 'zabijanjem glave u pesak'", upozorava Jakšić.

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica sa većinskim srpskim stanovništvom, navodi da su svi znali da opcija "i Evropa i Kosmet" nije moguća.

"I prethodna vlast imala je jasan i nedvosmislen stav EU o pitanju članstva Srbije. Znali su i oni da se do cilja ne može stići dvema različitim marš-rutama", kaže Stojanović, koji smatra da državno rukovodstvo Srbije mora konačno da javno predstavi svoju platformu i da preuzme odgovornost.

Jakšić i Stojanović tvrde da nemaju bilo kakve informacije o ljudima koji će kosmetske Srbe predstavljati u budućim pregovorima. Prema njegovim rečima Aleksandar Vulin je pre izvesnog vremena od predsednika četiri srpske opštine na severu Kosmeta zatražio da se u pisanoj formi izjasne o primeni ili odbacivanju briselskih sporazuma.

"Sve četiri opštine su odbacile pretvaranje administrativne linije u granične prelaze", navodi Jakšić i dodaje da je tada od njih zatraženo da daju imena ljudi koji bi mogli predstavljati Srbe sa severa Kosova u pregovorima.

Stojanović takođe tvrdi da nije ni upoznat niti je čuo da je bilo ko od "legitimnih Srba" kontaktiran ili imenovan za člana pregovaračkog tima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 16:21
floskulu "i eu i kosovo " je sluzilo samo za unutrasnje prilike , da se neke zabludele srbske dushe i dalje zaslepuju lepim pricama o eu-ropiji , a da se pri tome ne razara drzava , nazalost mnogi su naseli na taj prokleti slogan (i dobijali glasove na izborima)"i eu i kosovo" kosta nas 4 proteklih godine , koje su mogle mnogo drugacije da se potroshe, za to vreme su zuti ucvrstili ili podigli na noge tzv drzavu kosovo republjik ,a kostace nas mnogo vise u buducnosti , jer hteli ne hteli tenzije ce se dici na nenormalni nivo i samo tupadzija nece moci da odreaguje...ovo je zadjna prilika da drzavne sluzbe preuzmu stvar u svoje rukei preuzme kontrolu nad severnim delom kiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online