Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.10.2012.
17:03
telegraf.rs A

Sprdnja u EU na naš račun: Srbija će ući u EU za vreme predsedavanja Turske!

"Srbija će postati član Evropske unije za vreme predsedavanja Turske"! Ovu šalu objavio je najtiražniji danski list "Kopenhagen post", citirajući neimenovanog zvaničnika Unije u tekstu o preprekama koje stoje na putu Srbije ka EU.

Naš put ka Evropskoj uniji povod za šale i pošalice među zvaničnicima
 

"Kako je jedan zvaničnik EU u šali rekao 'Srbija će postati član EU za vreme predsedavanja Turske'. Velika prepreka je Kosovo, koje mnogi Srbi posmatraju kao deo svoje teriorije, iako j ono proglasilo nezavisnost još 2008. godine", piše na početku teksta objavljenog u "Kopenhagen postu".

Ipak, autor kaže da Kosovo nije najveći problem sa kojim se Srbija suočava.

"Ekonomija države je posrnula i mnoge ljude ostavila očajnima. Brojke govore tužnu priču: 30 odsto nezaposlenih, inflacija je 10 odsto a dugovi su ogromni. Mnogi mladi ljudi kojima se ukaže prilika, napuštaju Srbiju tražeći 'zelenije pašnjake'", navodi se u tekstu.

Da u Srbiji nije sve "crno" dokazuje visok nivo obrazovanja stanovništva kao i pozivitva iskustva vlasnika inostranih firmi sa zaposlenima u Srbiji. Takođe, zvaničnici Unije su izgleda zadovoljni stepenom poštovanja manjinskih prava.

"Nažalost, poštovanje prava manjina se još ne odnosi i na homoseksualce, što je trend i u drugim državama u istočnoj i centralnoj Evropi. U oktobru 2010. godine grupa protivnika 'Parade ponosa' napala je učesnike ove manifestacije, što je razultiralo nasiljem i neredima u centru Beograda", objavio je "Kopenhagen post".

Kao najvažnije pitanje ističe se politika koju će voditi predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Vlada Srbije u kojoj sede, kako se navodi, predstavnici "desničarske" Srpske napredne stranke. Međutim, autor ističe da pregovori sa Unijom nisu isto što i članstvo.

"Naravno, treba istaći da je početak pregovora daleko od stvarnog pristupanja. Turska, na primer, pregovara o ovom pitanju od 2005. godine, ali bez ikakvog realnog izgleda da se ikada postane član. Najveća prednost određivanja datuma početka pregovora će, međutim, biti da se izvrši pritisak na Srbiju da sprovede ključne ekonomske, političke i socijalne reforme. 'Evropeizovana Srbija' je u našem interesu – bez obzira na to da li ili ne Srbija ikada postane članica EU", zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Petak 12.10.2012. 17:10
Кад се ми не спрдамо са њима онда нека се они срдају са нама! Крање је време да се то отеру у ......!
Petak 12.10.2012. 17:11
ONO STO NASI POLITICARI NISU U STANJU DA SHVATE I DA ISKRENO KAZU NARODU, TO MOZEMO DA CUJEMO OD DRUGIH ! VOLIO BIH DA CUJEM KOMENTAR TADICA I SVIH ONIH ZA EU SRBIJU, KOJI SU NAM PAMETOVALI SVE OVE GODINE !
Petak 12.10.2012. 18:49
A vi ste svi bogati srecni i zadovoljni... ma daj bre, kod vas vise prosjaka neko kod nas penzionera, a i da jeste tako zar se kulturna nacija kako se predstavljate tako potsmeva. gadite mi se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online