Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.10.2012.
02:24
Beta A

Vučković: Nema zahteva za ukidanje bezviznog režima

Članica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Nataša Vučković rekla je da nema konkretnog, formalnog zahteva EU da se ukine bezvizni režim Srbiji ali da postoji vrlo velika briga s ozbirom da se broj azilanata iz Srbije u zemlje EU poslednjih dva-tri meseca povećao.

Članica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Nataša Vučković
 

"To treba da zabrine i vlasti u Srbiji", kazala je Vučkovićeva za portal pinkonlajn.

Povodom pisma šest ministara unutrasnjih poslova članica EU, Vučkovića je kazala da se ne predlaže suspenzija bezviznog režima Srbiji.

"Oni traže da se na sastanku koji će Savet ministara imati 25. oktobra razgovara o monitornig izveštaju Evropske komisije o primeni bezviznog režima kao i da se do kraja godine usaglasi tekst mehanizma kojim bi se mogla eventualno hitno staviti van snage primena bezviznog režima s tim da se o tome već razgovara više meseci u EU. To nije novost i nije samo po sebi suspenzija bezviznog režima", rekla je Vučkovićeva.

Ona je ocenila da je najvažnije da Vlada Srbije bude vrlo odgovorna prema odredbama Sporazuma o viznoj liberalizaciji i da u svemu primenjuje taj sporazum kao i sve druge mere i mehanizme koje su dogovorene bilateralno sa pojedinim zemljama članicama EU.

"Na taj način ćemo dokazati da izvršavamo svoje obaveze i da jesmo u stanju da budemo partner EU u rešavanju jednog pitanja koje je vrlo ozbiljno ali mislimo da je interes i za EU i za Srbiju pre svega da se očuva bezvizni režim", kazala je Vučkovićeva.

Na pitanje kako rešiti problem lažnih azilanata iz Srbije, Vučkovićeva je rekla da se mora očuvati sigurnost granica i sigurnost dokumenata.

Prema njenim rečima, Srbija treba da se bori protiv organizovanog kriminala u meri u kojoj on može da utiče na povećanje broja lažnih azilanata i da informišamo potencijalne lažne azilante da ih ne očkeuje nikakave dobre stvari u čitavom tom procesu. Ona je navela da se takođe traži da EU ojača kontrolu i sigurnost
svojih granica.

Vučkovićeva je navela i da je vrlo važno da država Srbija, s obzirom da najveći broj zahteva za azil dolazi od pripadnika pojedinih nacionalnih manjina, pre svega Roma i Albanaca, ne dozvoli bilo koju diskriminatornu praksu prema pripadnicima te dve nacionalne manjine.

Ona je navela da je prethodna vlada učinala ogroman napor da dogovori Sporazum o viznoj liberalizaciji i podsetila da je i prethodna vlada bila pod određenim kritikama u pojedinim periodima tokom 2010. i 2011. kada se Srbiji zameralo na povećanju broja azilanata.

"Preduzeli smo tada kao vlada vrlo efikasne mere, postigli sporazume sa pojedinim zemljama članicima EU da se bezvizni režim održi", kazala je Vučkovićeva, koja je i poslanica Demokratske stranke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 02:49
Pa niko nije ni tvrdio da postoji zahtev za povlacenje bezviznog rezima ali se sa sigurnoscu moze reci da je u pripremi. Zar bi se 6 vaznijih drzava EU inace oglasili u javnosti ako "blefiraju"!? Ovo nije prvi put da se Srbija opominjala sa konsekvencama, debelom je to vec poznato kao potpredsedniku bivse vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online