Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.10.2012.
18:31 >> 20:19h
Beta A

Kakve su reakcije na sastanak u Briselu?

Povodom sastanka premijera Srbije Ivice Dačića sa premijerom samoproklamovane republike Kosovo Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, oglasile su stranke, funkcioneri i analitičari u Srbiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

 

Tadić: Dobro je što su se sastali Dačić i Tači
Predsednik DS-a i bivši predsednik Srbije: Boris Tadić

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je dobro što su se u Briselu sastali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, i ocenio da treba da nastave tim putem.

"To je dobro, odlično. Neću da se ponašam kao Dačić koji je moje rukovanje s Tačijem proglasio porazom naše državne politike. To je dobro i treba da nastave tim putem. Nadam se da posle ovog današnjeg susreta neko razume zašto sam se ja rukovao sa Tačijem", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije. Tadić je istakao da Srbija neće moći da reši pitanje Kosova ako nema podršku Evropske unije.

Ivanović: Susret pokazuje spremnost za nastavak dijaloga

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu pokazuje spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga.

"Susret na najvišem nivou i rešavaja otvorenih politickih tema je najavila ova vlada i to me ne iznenađuje", rekao je Ivanović i dodao da je susret dvojice premijera bio očekivan.


Stefanović: Susret u Briselu logičan događaj

Borislav Stefanović

Bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu kao pozitivan potez i logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad.

"Čini mi se da je to pozitivan potez, pošto smo mi podržali dizanje dijaloga na politički dijalog. Smatramo da je dobro da je došlo do tog susreta kao i to što je Dačić preuzeo odgovornost koju predsednik nije hteo da preuzme samim tim što je vlada izvršni organ koji mora da primenjuje dogovorene stvari, pa je to bio jedini logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad", rekao je Stefanović agenciji Beta.

Vukadinović: Srpska vlast prešla još jednu crvenu liniju

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je susretom predsednika Vlade Srbije i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija srpska vlast očigledno prešla još jednu crvenu liniju i "pod prinudom progutala jednu od većih žaba".

"Susretom Dačić - Tači očigledno je pređena još jedna crvena linija srpskih vlasti, a to je da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegova uloga u tome", rekao je Vukadinović agenciji Beta.


DSS: Sastanak s Tačijem narušava državne interese

Foto: arhiva

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da je sastanak u Briselu premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, potpuno neprihvatljiv i da predstavlja "narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Portparol DS S-a Petar Petković u izjavi za Agenciju Beta rekao je da je protiv Tačija 2008. podneta krivična prijava zbog "najtežeg krivičnog dela podrivanja ustavnog poretka Srbije" i da postoje "osnovane sumnje" da je odgovoran za zločin otmice Srba radi trgovine ljudskim organima.

Jahjaga pozdravila susret Tači-Dačić

Kancelarija Predsednice samoproklamovane republike Kosovo Atifete Jahjaga pozdravila je sastanak premijera Kosova i Srbije u Briselu u Briselu kao značajan korak za uređivanje odnosa dveju strana i za obezbeđenje sigurnije buducnosti.

Opozicioni Pokret "Samoopredeljenje" je oštro kritikovao Tačija zbog odluke da se sastane sa "političkim naslednikom balkanskog kasapina, Slobodana Miloševića".

"Sada kada se odronjavaju temelji ove vlasti zbog opšteg socijalnog nezadovoljstva, unutrašnje podele i njenog prerastanja u policijsku državu, Tačiju je preostala samo uloga glavnog u presudnoj igri Srbije za integraciju u EU. Kroz tzv. 'normalizacije odnosa', u kojoj Srbija ide napred, a Kosovo podmeće vrat, Tači jedino traži spas od
nezadovoljstvo građana krijući se iza zvaničnika EU koji toliko žele da integrišu Srbiju (u EU). Tačija odsada samo Srbija može održati na vlasti", ocenio je Pokret "Samoopredeljenje" u saopštenju.

Pantić: Tači shvata da nezavisnost Kosova nije gotova stvar

Krstimir Pantić

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da je pristanak kosovskog premijera Hašima Tačija da razgovara sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem dokaz da je Tači svestan da status Kosova nije rešen.

"Tači je svestan da status Kosova nije rešen bez obzira na to što deo međunarodne zajednice tvrdi da je to gotova stvar", rekao je Pantić agenciji Beta.

Simić: Dačić je prešao Rubikon, povratka više nema

Analitičar Predrag Simić izjavio je da je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić današnjim susretom s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem "prešao Rubikon" i da više nema povratka.

"Dačić je preuzeo odgovornost i na njemu će biti i da se suoči sa rezultatima te inicijative. Bilo je bolje da je pre sastanka postojala platforma za pregovore sa Prištinom i to je verovatno i razlog što današnji susret neće naići na mnogo odobravanja, ali ni na mnogo kritika", rekao je Simić agenciji Beta.

Pribićević: Sastanak Dačića i Tačija dobra vest

Analitičar Ognjen Pribićević izjavio je danas da je sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija "jako dobra vest".

"Treba pozdraviti i Dačićevu izjavu da je Srbija spremna da razgovara o svim pitanjima, pa i o konačnom statusu Kosova, samo bi trebalo videti koliko je to u skladu sa stavom Srbije da nikada neće priznati Kosovo, jer bi istorijskim dogovorom koji pominje Dačić obe strane trebalo da budu zadovoljne", rekao je Pribićević agenciji Beta.

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 18:33
JAD I BIJEDA !!!!
Petak 19.10.2012. 19:21
ja sam ostao bez teksta,bez obzira sto znam da su ljudi iz sps_sa prodane duse i da im je internacionala preca od drzave , znaci ja licno ovu personu NE POSTUJEM NI POD RAZNO i to je moje pravo , ali on sta ovo napravi , na nisu smeli da naprave ni njegovi predhodnici , gde ti je ponos , gde ti je visoko celo , pa i sam zna da je ovaj covek licno odgovoran za nekoliko ubistva , licno je ubijao ej bre + narucivao ubistva , taciju su ruke krvave do kolena sta ima on da razgovora snjim , SA TACIJEM MOGU DA RAZGOVARAJU SAMO ISTRAZNI ORGANI NIKO DRUGI !!!! ,
Petak 19.10.2012. 18:40
А где је Невена на преговорима? Мислим да она има боље адуте.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online