Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.10.2012.
18:50
b92 A

"Kosovo je moje koliko i Tačijevo"

Premijer Dačić je posle susreta sa Tačijem najavio da će u novembru biti održan sledeći sastanak do kada će Srbija spremiti svoju platformu za dijalog. On je za B92 rekao da na sastanku u Briselu "nije došlo do istorijskog rukovanja" kao i da je tema sastanka "bio dogovor o dijalogu".

Rekao sam mu (Tačiju) da Kosovo koliko je njegovo, toliko je i moje, jer ja sam rođen na Kosovu, kaže Dačić
 

Današnji sastanak je imao za cilj da Ketrin Ešton u ime EU koja je posrednik, na osnovu Rezolucije UN 1244, ustanovi da li Beograd i Priština žele da nastave i dijalog i da on bude podignut na viši nivo, rekao je Dačić.

Čija značka je veća?

 

"To je bio sastanak bez bilo kakvog protkola. Nije bilo predviđeno ni rukovanje čak ni državni simobli. Vi znate da ja stalno na reveru nosim značku - zastavu Srbije. I Tači je imao nešto slično sa obeležjima Kosova, ali sam onako glasno primetio da je moja veća... U svakom slučaju, atmosfera na tom sastanku je bilo veoma konstruktivna".

"Mi smo u vreme formiranja vlasti, a to je govorio i predsednik Srbije. Mi smo više puta govorili da želimo nastavak dijaloga, da smo mi za dijalog spremni i da mi imamo najviše interese da insistiramo da se svi probelmi reševaju mirnim putrem imajući u vidu da Srbi na KIM žive u jako teškim uslovima. U tom smislu bih rekao da je veoma važno i ono što sam istakao na početku današnjeg sastanka - da Srbija svojim pristanjem na učešće u dijalogu ne menja svoju pozciju kad je reč o statusu KIM", kaže Dačić za B92.

On isitiče da Srbija apsolutno ne može niti želi da ovakav dijalog rezultira piznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova, da dijalog smatra statusno neutralnim i da svaka od strana treba da se uzdržava od jednostranih poteza. "Sa tim su se saglasili svi učesnici sastanka", kaže Dačić.

Premijer Srbije dodaje i da ne postoje teme o kojima Srbija ne želi da razgovara što ne znači da o tome postoje istovetna mišljenja, da dijalog može da ima bilo koju temu koja ne bi uticala na statusno opredeljivanje Srbije prema KIM.

"Ono što je dogovoreno je da se dijalog nastavi, da u sledećem mesecu bude održan novi sastanak, nova runda razgovora, a za to vreme će naše državno rukovodstvo razgovarati o našoj jedinstvenoj državnoj platformi i pristupu. Možda je najvažniji rezultat ovog sastanka izražena želja za nastavkom političkog dijaloga, što jeste jedan od uslova koje je Evrospki savet tražio od Srbije, a to je da se pokaže jedan vidljivi napredak u odnosima Beograda i Prištine".

"Rekao sam mu (Tačiju) da Kosovo koliko je njegovo, toliko je i moje, jer ja sam rođen na Kosovu," kaže Dačić i dodaje da je najvažnija stvar da će razgovori biti vođeni u novembru, do kada će Srbija spremiti svoju platformu.

Dačić je za B92 naveo i da je ovo njemu bilo prvi put da se susreće sa predstavnicima privremenih institucija Kosova, što međutim nije slučaj za Tačija.

"Tači nam je rekao da je učestvovao u dijalogu u Beču gde su bili Tadić i Koštunica sa Čekuom i Sejdiuom tako da on očigledno ima više iskustva u pregovoirma. A isto se ne bi moglo reći ni da je ovo danas bio istorijski susret", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je izjavio za da je na današnjim sastancima sa Eštonovom bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima.

On je rekao da je na sastanku preneo da Srbija misli da nije najbolja interpretacija o teritorijalnom integritetu u izveštaju Evropske komisije i da bi bila veoma loše da takva odredba ostane.

"Najvažnije da smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi," rekao je premijer Srbije i napomenuo da je "ovo bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi trebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja."

On je napomenuo i to da se danas "sastao sa čovekom koji je u izveštaju saveta Evrope osumnjičen za trgovinu organima na Kosovu, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu."

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 18:56
"I Tači je imao nešto slično sa obeležjima Kosova, ali sam onako glasno primetio da je moja veća..." Opasan si.
Petak 19.10.2012. 19:55
POGLEDAJ DRUZE DACICU CIJE JE KOSOVO PRE NEGO STO SI POCEO DA GA DELIS SA TACIJEM....NE IGRAJ SE DRUZE DACICU...SVAKI SRBIN TREBA DA ODGLEDA OVO PREDAVANJE I DA SIRI DALJE! KOSOVO JE SRCE SRBIJE!!! http://www.youtube.com/watch?v=XGfV2NgG0IQ
Subota 20.10.2012. 09:42
http://www.youtube.com/watch?v=k8I243k6jk4&feature=player_embedded#!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online