Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 22.10.2012.
18:42
Beta A

Dinkić daje tuđu dedovinu šeiku Muhamedu?

Asocijacija poljoprivrednika Vojvodina agrar i Klub 100P plus, oštro su danas kritikovali ministra finansija jer je ponudom da šeiku iz UAE da 25.000 hektara ponizio srpske ratare.

 Udruženja će "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, navodi se u saopšetnju
 

Ministar Mlađan Dinkić je ponizio domaće poljoprivrednike jer je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dogovorio da 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ustupi šeiku Muhamedu i to bez tendera.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić boravili su prošle sedmice u UAE gde su razgovarali sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

"Na taj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obrađuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto", navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

Optužili su ministra Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se svo državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

"Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponuđača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

"Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obrađivali", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će ta udruženja "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

Ponedeljak 22.10.2012. 21:54
Osvrnimo se malo oko sebe pa ćemo ideti, ako imamo hrabrosti, koliko u Srbiji ima zaparloženog privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta, napuštenih salaša, staračkih domaćinstava sa po desetak hektara koje nema ko da obrađuje, propalih AIK-ova, farmi... Ako neko želi da revitalizuje to zemljište, primeni najsavremenije agrotehničke mere,navodnavanje, i to od svojih para ,a pritom zaposli i domaću radnu snagu, pokrene celu lepezu tehničke i hemijske prateće industrije, a pritom na proizvodima ubranih sa tih njiva utisne i "Made in Srbija" - šta je tu loše ?
Ponedeljak 22.10.2012. 23:42
jeli neko zna kakav je to ugovor jeli ga mozda procitao znate li koliko je u srbiji neobradjenog zemljista koliko je opustelo sela gde sve zvrlji prazno i napusteno svi hoce u grad niko nece na selu da radi koliko se samo procenata navodnjava a klima se menja nemamo tehnologiju nemamo pare ko ce da investira tolike pare nemamo trziste kome da prodamo spustite loptu ili dajte bolju ponudu bolju ideju nista nam ne pase koliko je vec zemlje u vojvodini uzeo todoric sta je sa tim koliko srbija ima od toga budimo malo pozitivni
Utorak 23.10.2012. 07:11
Samo se iznerviraš.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online