Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2012.
12:31
D. N. Petrović - Vesti A

Priština otima srpske fabrike

Dramatično upozorenje Vukoja Vukojevića, predsednika Privredne komore Kosova i Metohije, da srpskim preduzećima preti propast i otimačina, a Srbima proterivanje neće imati značajnijeg efekta u Beogradu, niti će Vlada Srbije moći, i kad bi htela, nešto ozbiljnije da preduzme.

Stala proizvodnja: Pogon Javora u Zubinom Potoku
 

Vukojević je rekao da je na Kosovu zatvoreno 550 srpskih preduzeća, a više od 70.000 radnika je ostalo bez posla i prognano.


U trenutku kad se "lomi" status Kosova i kada se i sever Pokrajine polako približava Prištini, a udaljava od Beograda, spas Fabrike otkovaka (FOT) u Lešku, Flotacije Kopaonik u Leposaviću, Trepče u Zvečanu, Fabrike nameštaja u Zubinom Potoku i još desetine drugih velikih fabrika, svojevremeno građenih sredstvima države Srbije, sa ciljem da se u njima zaposli što više radnika i zaustave seobe - sve je neizvesniji i sve teži.

Petoletka još uvek radi

Vukoje Vukojević navodi primer Prve petoletke koju vlasti u Prištini nude na prodaju. Tender je trebalo da bude ovog meseca, ali je odložen zbog ubistva direktora Kosovske agencije za privatizaciju.
- Očekujemo novi tender i nove nevolje, obratili smo se za pomoć Vladi Srbije koja je ranijih godina problem mogla glatko da reši, sada će sve ići mnogo teže - kaže Vukojević i naglašava da njegova firma, uprkos svim nevoljama sa kojima se suočava ipak radi i upošljava znatan broj radnika.

Od 1999. godine ovim preduzećima upravljaju Srbi, ona su, sve do prošlog leta, dok nisu zatvoreni punktovi Brnjak i Jarinje, radila "kao da su u Srbiji" i trebalo je da su ozbiljnije shvatana upozorenja iz Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da se privatizuju po zakonima Srbije.


Da je tako urađeno, a moglo je, gro ovih preduzeća danas bi imalo vlasnika (gazdu), pa Kosovska agencija za privatizaciju ne bi mogla da ih istura na prodaju kao da su vlasništvo države Kosovo. Formalno, ova preduzeća još su u vlasništvu države Srbije, a pošto Srbije na Kosovu nema, ili je ima vrlo malo, Albanci tvrde da je to imovina države Kosovo, pripremaju tendere i traže kupce.


- Zaprepašćeni smo indolentnošću države Srbije. Bar 10 puta imala je priliku da reši status fabrika na severu Kosmeta, molili smo ih i slali dopise, ali niko ni prstom nije mrdnuo. Nisu nas uopšte konstatovali, nisu zaštitili, a mogli su, čak ni fabrike "ćerke" velikih firmi iz Srbije kao što su Lola u Leposaviću i Zubinom Potoku, Simpo u Zubinom Potoku, Kristal i Prva petoletka u Leposaviću i mnoge druge. Nisu nas ni posavetovali šta da činimo - kaže Vukoje Vukojević.

Rade teškom mukom: Slavoljub Đurđević, direktor Simpa u Zubinom Potoku
 


- U fabrikama na severu Kosmeta još uvek radi nekoliko hiljada Srba, neke su, poput flotacije Kopaonik u Leposaviću, nekadašnjeg pogona Lole u Lešku i bivšeg pogona Simpa u Zubinom Potoku i u ovim vremenima vrlo uspešne. Nažalost, niko ozbiljnije nije shvatao naša upozorenja, upućivali su nas na Unmik, pravdali se Rezolucijom Ujedinjenih nacija i sl. Da nismo bili odlučni da ih branimo, Priština bi ih odavno prodala, a ovamo bi za gazde poslala Albance bliske Tačiju, Haradinaju i njihovim saborcima - kaže jedan od direktora.

Pogoni deceniju u korovu

Pošto se "ne zna" ko im je vlasnik, nekada više velikih pogona u Zubinom Potoku (Lola, VIK, Gradac, Javor...) vrednih stotine miliona evra, duže od decenije je u korovu. Radnici su odavno otpušteni, mašine zarđale. Svi lokalni preduzetnici - Srbi koji su želeli da ih privatizuju i pokrenu glatko su odbijeni. Jedan od retkih pogona u ovoj opštini Simpova fabrika nameštaja do prošlog leta upošljavala je 150 radnika i 90 odsto proizvodnje izvozila u Skandinaviju. Zatvaranjem punktova i ova fabrika je ostala bez repromaterijala i zapala je u ozbiljne teškoće.


Sudbina svih srpskih fabrika na severu Kosmeta sada je vezana za sudbinu ovog dela Pokrajine, ako Srbi, kako najavljuju, odbiju da prihvate Sporazum o integrisanim prelazima, ako spreče formiranje granice sa Srbijom i ako budu imali snage da se suprotstave integraciji u državu Kosovo - i fabrike će ostati srpske, jer će u njima raditi Srbi, ali i dalje bez pravog vlasnika i sa nerešenim statusom.
 

Beograd nam okrenuo leđa

- Spremni da branimo fabrike, ali će to biti sve teže ako uz blagoslov Beograda i Sever bude deo nezavisnog Kosova, svaka dalja odbrana biće uzaludna. Da su na vreme privatizovane i drugačije organizovane, teško da bi ih, čak i u situaciji najgoreg scenarija bilo ko uzeo iz srpskih ruku.
Privrednu komoru Srbije nije bilo mnogo briga za fabrike na severu Kosmeta. Vlast je nažalost u Beogradu protežirala nekoliko tajkuna koji su, čim su se stvari zakomplikovale, svoje pogone izmestili van Kosova i Metohije - žali se jedan od direktora srpskih preduzeća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online