Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.10.2012.
10:02
Danas A

Nemačka ponuda: Finansijska autonomija za sever KiM

Decentralizacija za sever Kosova i Metohije tako što bi opštine samostalno ubirale sve poreze i takse i slobodno raspolagale tim novcem, dok bi zauzvrat predstavnici lokalnih Srba učestvovali u radu kosovske vlade i parlamenta, jedno je od mogućih rešenja koje podržava Nemačka, saznaje "Danas" u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

Finasijska autonomija u okviru nezavisnog Kosova, ponuda Nemačke
 

Kako je objavio "Danas", vlasti u Prištini i sam Hašim Tači ne slažu se s ovim planom neke vrste finansijske autonomije za sever Kosmeta, "ali bi morali da je prihvate i Nemačka je spremna da im to objasni kada za to dođe vreme". Naravno, i ovo rešenje podrazumeva da sever bude deo nezavisnog Kosova, odnosno "bilo kakva podela ne dolazi u obzir".

Što se tiče celokupnog rešenja problema Beograda i Prištine, sagovornici "Danasa" ponavljaju da vlasti u Berlinu ne bi imale ništa protiv da se primeni model dve Nemačke, gde bi dve strane sarađivale, a ne bi (zvanično) priznavale državnost one druge.

"Priznanje Kosova nije uslov da Srbija postane članica EU. Zvaničnici u Beogradu stalno govore da je priznanje nezavisnosti Kosova aktuelni ili mogući uslov koji se postavlja pred Srbiju, čime skreću s mnogo važnijih pitanja koja zanimaju Nemačku i EU", objašnjavaju u MIP-u Nemačke.

Kako ukazuju, sedam zahteva poslaničke grupe CDU-CSU u Bundestagu, među kojima je i onaj da Beograd i Priština moraju da potpišu pisanu izjavu o dobrosusedskim odnosima, "veoma su bliski" onome što je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručivala u više navrata srpskim vlastima, i starim i novim, uključujući sadašnjeg premijera Ivicu Dačića.

"Navodno iznenađenje srpskih vlasti da nisu znali ništa o stavovima CDU-CSU predstavlja neistinu", upozoravaju u Berlinu.

"Danasovi" izvori iz ministarstva Gida Verstevelea ukazuju da Srbija sasvim sigurno neće dobiti datum početka pregovora o pristupanju Uniji u decembru, a ako srpske vlasti budu odugovlačile s rešavanjem problema i sprovođenjem reformi - neće ga dobiti ni u martu ili junu sledeće godine.

"To bi bilo još gore za zvanični Beograd, jer će se Nemačka na proleće potpuno okrenuti kampanji za parlamentarne izbore koji se održavaju u septembru 2013. i nijedan nemački političar u tom periodu neće raditi na proširenju EU".

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2012. 10:21
Баш им се жури да шиптарима направе државу. Не долази у обзир! Једино шиптари могу да добију аутономију а не Срби. Космет је Србија. Још само када би неко од политичара имао петљу да им то каже?
Petak 26.10.2012. 10:27
Ovo je jos sve predigra. Mrkic zato posecuje Albaniju jer Srbija momentalno igra na podelu i razgovara sa Albanijom a ne tzv Kosovom.Trajat ce to neko vreme.Dotle ce ovi da se pobrinu za Tacije i Haradinaje,a mi kupujemo vreme do dolaska Rusa. Onda ce da se okrene list brzo. Upravo to i znaju fasisti pa zato ne dozvoljavaju raspad zutaca.Ne mozemo da pokrenemo rat sad, jer ce da uvucemo i Rusiju sta ona momentalno ne zeli.Ceka se Ukrajina, odgovara joj ugovor o gradnji juznog toka sa nem, fran i talij firmama.Turci su englesko-americki poltroni tako da su blokiranjem juznog toka samo naljutili cika Vladu.Tek kad krene Iran i Sirija, onda pocinje da igra mecka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online