Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 27.10.2012.
17:38
Beta A

Perović: Srbima preti nestanak

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija "prokockala" svoju evropsku šansu i dodala da ovom narodu preti nestanak.

Latinka Perović: Srbija je prokockala svoju evropsku šansu
 

"Ne smemo da budemo naivni. U istoriji važi za normalnu pojavu da pojedini narodi nestaju. Ne mogu da pronađu svoje mesto u datom svetu, beže u zatvorenost i nestaju", kazala je Perovićeva u intervjuu za novosadski Mađar so.

Ocenila je da je duh palanke doživeo svoj pravi trijumf u Srbiji, a država je u velikoj meri "varvarizovana i zapuštena" i dodala da bi za regeneraciju bio potreban ogroman napor koji sami ne možemo učiniti.

"Mislim da su šanse minimalne, ali mora da postoji napor, pre svega intelektualni napor koji želi da da odgovor na pitanje koje zvuči jednostavno - gde smo to mi. I samo posle toga možemo da postavimo pitanje kako smo stigli dovde i kako možemo da se izbavimo odavde", kazala je Latinka Perović.

Prema njenim rečima, najtužnije je što mlada generacija danas već ne vidi svoju budućnost u Srbiji i stremi da završetkom školovanja što pre ode odavde. Ocenila je da Srbija, sem priključenja Evropskoj uniji, nema drugu mogućnost.

"Evropa ima svojih problema, ali nikada ranije ovoliku šansu još nije dala Balkanu. Tu šansu, ako ceo Balkan i nije, Srbija je svakako prokockala", kazala je Latinka Perović.

Ona je ocenila da se u Srbiji nisu desile političke promene nakon izbora u maju mesecu, već su samo izmenjene ličnosti na vlasti, koje svoj politički legitimitet, slično svojim prethodnicima, grade na dokazivanju da je prethodna vlast bila potpuno

katastrofalna.

"Svi analizu počinju kod mandata prethodne vlade, o ratovima niko ne govori, a koji su uveliko umanjili i materijalne i ljudske resurse države", kazala je Latinka Perović, koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bila visoka funkcionerka Saveza komunista Srbije.

Godine 1972. smenjena je zbog svojih preterano liberalnih stavova, u obračunu Josipa Broza Tita sa tadašnjim "liberalima" u Savezu komunista. Posle toga se nikada više nije vratila u politiku.

POVEZANE VESTI

Subota 27.10.2012. 20:50
Да ли некоме од администратора смета кад се критикује комунизам и његов катастрофални учинак на српски народ кад је својом политиком уништио српско сељаштво. Последица тога је данас армија гладних. Кад је уништен српски домаћин уништена је и Србија. Да ли због овакве критике администратор брише моје коментаре. Или, зато што сам рекао да је и ова госпођа једна од оних криваца за нестајање Срба.
Subota 27.10.2012. 22:28
Nestajemo, jer ste nas vi komunjare obezbozile u ubile u pojam, prodai Kosovo, a onda podrivali zamlju pod okriljem nekakve EU, sto vi stara garda (banda), sto vasa deca. Eto zasto propadamo.
Nedelja 28.10.2012. 07:03
Naravno da ne preti Srbiji nikakvo uništenje i nestajanje, to može da kaže samo onaj ko ne izlazi na ulice, do škola, zabavišta. S obzirom kako smo siromašni, kolko malo nade imamo za nešto bolje, kolko smo zdravstveno nezbrinuti. Ima nas odličan broj, i deca su lepa i napredna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online