Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 31.10.2012.
05:35
Radio 021 A

Izbacuju latinicu iz srpskog "Pravopisa"

Unutar Matice srpske postoji struja koja želi da u potpunosti izbaci latinicu iz novog izdanja "Pravopisa srpskog jezika", saznaje Radio 021.

Foto: Ilustracija
 

Kako za 021 kaže jedan od lingvista uključenih u izradu ovog kapitalnog dela, koji je želeo da ostane anoniman, pritisak "talibana" koji lobiraju da se iz izrade Pravopisa isključe najistaknutiji lingvisti, kulminirao je nedavnim dostavljanjem peticije za izbacivanje odredbe koja definiše latinicu kao drugo, alternativno pismo srpskog jezika.
 

"Imam velikih problema u poslu zbog ovih 'talibana', koji imaju uticaja, a vođeni su isključivo svojim ličnim političkim ubeđenjem, bez ikakvog znanja o lingvistici", kaže on za Novosadski informativni portal.

Preko 5.000 potpisa za izbacivanje latinice prikupilo je beogradsko udruženje "Ćirilica", čiji članovi sede u Skupštini Matice. Potpredsednik ovog udruženja Miodrag Kojić kaže za Radio 021 da je bilo logično da latinica bude standardno pismo srpskohrvatskog jezika, ali da novi pravopis "na mala vrata", po prvi put, uvodi latinicu kao standardno pismo srpskog jezika. Kojić, međutim, priznaje da je njihov motiv za pokretanje pitanja o pismu pre svega politički, pa tek onda lingvistički.

"To je, pre svega, nacionalno pitanje od prvorazrednog značaja. Zato se mi time i bavimo, ne bavimo se pravopisom i stučnim stvarima, već želimo da pišemo kako su naši očevi pisali i da generacije posle nas to razumeju", kaže on.

"Poznavanje dva pisma nije bogatstvo"


Miodrag Kojić navodi da cilj udruženja "Ćirilica" nije marginalizovanje autora koji su na latinici pisali neka od najznačajnijih dela srpske književnosti, već "polaganje tapije" na njih, kako ih ne bi svojatali komšijski narodi čije je zvanično pismo latiničko. Prema Kojićevim rečima, srpski jezik nije bogatiji od ostalih zbog postojanja dva pisma, već naprotiv - zakomplikovan.

 

"Kad je to toliko bogatstvo, kako to da nijedna zemlja u Evropi nema dva pisma? Tako smo samo mi Srbi bogati pa imamo dva pisma, dve pokrajine, dve pokreta otpora... Želimo da prestanemo da se delimo", kaže Kojić.

 

Prema njegovim rečima, podršku za svoje ideje imaju kod većine članova Matice srpske, i do sada su sa ovom institucijom imali "najbolju moguću saradnju".

Stanić: Nemaju podršku u Matici

Predsednik najstarije kulturne institucije srpskog naroda Dragan Stanić kaže za 021 da je Matica uvek spremna da o svim pitanjima kojima se bavi, sasluša i mišljenje stručnih pojedinaca i kompenentnih asocijacija. Stanić je potvrdio da Matica sarađuje i sa udruženjem "Ćirilica", ali negira da je njihov stav preovlađujući među članstvom ove ustanove.

"Priča o tome da udruženje "Ćirilica" ima većinsku podršku u Matici je čista laž, što je pokazala i poslednja Skupština. Na njoj je bilo nekoliko glasova ljudi koji su došli iz tog društva, ali je ogromna većina odbila da se izjasni povodom tog njihovog predloga", kaže Stanić za Novosadski informativni portal.

Predsednik Matice srpske kaže kako je program rada ove institucije uvek bio baziran na realizaciji pouzdanih saznanja o kojima postoji puna suglasnost u naučnoj zajednici, i dodao da će "udruženja koja grubo krše istinu i naučna saznanja" ostati bez Matičine podrške. Stanić je naveo kako pitanje potiskivanja ćirilice treba da se pokrene, jer je, prema njegovom mišljenju, latinica prevagnula u javnom životu, ali naglašava da se to čini sprovođenjem zakona, i nikako drugačije.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.10.2012. 07:30
Кад се Грци, Руси, Јапанци, Кинези, Арапи, Јевреји, итд не стиде свога писма зашто би ми. Латиница заиста није потребна, то се да научити кроз учење енглеског и других страни језика. Ко се још одрекао свог писма за рачун туђег?
Sreda 31.10.2012. 08:10
Mnogo pametnije i znacajnije bi bilo da su skupljali peticiju da se srpski jezik ne naziva "bosanskim" "crnogorskim" i "hrvatskim" Tu bi nam bila neprocjeniva snaga. Ne zove se ni u Austriji jezik austrijskim nego nemackim, iako je razlika u jeziku i naglasku mnogo veca nego izmedju gore navedenih, A o spanskom da ne govorim po juznoj americi.
Sreda 31.10.2012. 09:16
Латиница се учила у Србији у трћем разреду основне школе, а ћирилица се такође учила у другим републикама у истом разреду. Тада се у Србији са Војводином и Косовом углавном писало ћирилицом. Као малом дечаку било ми је веома драго да знам обадва писма. Све се пореметило доласком Срба из других република који су писали, и настављају да пишу латиницу. И, пошто су они заузели врхунске положаје у Србији, латиница се проширила на целу територију србије, Сећам се кад сам дошао први пут из Француске на одмор у моје село Барич, на табли видим пише Барич латиницом. Одем у општину и питам зашто. Одговор је био: Због туриста! Па, рекох општинару: Колико ја знам, ја сам једини туриста у Баричу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online