Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 31.10.2012.
16:59
Blic A

Novi sastanak Dačić - Tači 7. novembra

Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer privremenih institucija Kosova Hašim Tači sešće ponovo za pregovarački sto 7. novembra. Od vlasti u Beogradu se očekuje da ponudi održivi model za rešavanja problema paralelnih institucija na Kosovu, a Srbija bi zauzvrat u decembru mogla da dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU.

Od vlasti u BG se očekuje da ponudi održivi model za rešavanja problema paralelnih institucija na KiM: Zauzvrat može da dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU
 

To su osnovna očekivanja državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, a koje su one juče na sastanku u Beogradu prenele predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću.

Izvor “Blica” navodi da je tokom razgovora u Palati "Srbija" koji je protekao u “potpuno prijateljskoj i opuštenoj, ali radnoj atmosferi” istaknuto da pomaci moraju da se naprave i u oblasti pravosuđa, a na tome je insistirala Eštonova. Ona nije precizirala u kojim sve segmentima, ali je reč o donošenju strategije koja se odnosi na mrežu sudova u Srbiji.

Eštonova: Dačić superstar

Kako "Blic" saznaje, Ketrin Ešton je pre obraćanja medijima rekla Dačiću da je “superstar u vođenju pregovora”. Srpski premijer je nekoliko puta kroz šalu tokom sastanka zatražio ekonomsku pomoć za Srbiju.

Prema saznanjima “Blica”, predsednik i premijer Srbije su u razgovoru sa gošćama rekli da sprovođenje integrisanog upravljanja administrativnim prelazima nije nimalo lak posao, ali se Vlada obavezala da će postignute dogovore sprovesti do kraja.


Američka državna sekretarka Hilari Klinton je nakon sastanka izjavila da nastavak dijaloga Srbije i Kosova ne znači da se od Srbije traži da prizna Kosovo.

Sastanak u Palati "Srbija" trajao je nešto više nego što je bilo planirano protokolom. Sa zakašnjenjem od pola sata Klintonova, Eštonova i Dačić obratili su se novinarima. Posle Beograda, Eštonova i Klintonova su imale večeru sa predstavnicima američke ambasade i izabranim gostima, a potom su otputovale u Prištinu.

Šta se očekuje u nastavku dijaloga


Institucije - Iako već postoji zahtev i EU i SAD da se „razmontiraju“ institucije na severu, prema saznanjima "Blica" - od narednog sastanka očekuje se da se načelno dogovore da se učini transparentnim finansiranje institucija na severu. Za sada nisu poznati modeli.

 

Sever - SAD su dale podršku Tačiju time što mu je obezbeđena većina u kosovskoj skupštini, ali zato se u pregovorima od njega očekuje „inventivno rešenje za sever Kosova“. Očekuju se i pomaci kada je reč o integrisanom upravljanju prelazima.

 

Skupovi - Tema razgovora biće i učešća Kosova i na međunarodnim skupovima, a ne samo regionalnim, i za model ovog rešenja biće saslušan prvo Beograd. Moguće je da predlog bude i da se formiraju kancelarije za vezu u Beogradu i Prištini.

 

Dokument - Podršku pregovorima treba da pruži i Nikolić. EU i SAD insistiraju na utvrđivanju platforme iza koje stoji državni vrh. Očekuje se i da Skupština do kraja godine usvoji dokument u kome će osim platforme biti istaknuta i dobra volja za pregovore

POVEZANE VESTI

Sreda 31.10.2012. 18:34
svakoj lepotici je najteze prvi put posle ide sve lakse !!!1
Sreda 31.10.2012. 23:57
Ko je dao pravo ovom masnom da pregovara u vezi Kosmeta ??? Njega je glasalo SAMO 7% odraslih stanovnika Srbije. Referendum o Kosmetu, ako smete, bando Sluzbina u obliku sns,sps,ds,ldp,spo itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online