Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 03.11.2012.
17:55
Beta A

Vicepremijer Kosova: Raseljeni, vratite se!

Zamenik premijera samoproklamovanog Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović pozvao je u Prištini sve raseljene da se vrate na Kosovo.

Priština je danas grad gotovo bez Srba što je "loša slika i loša poruka glavnog grada Kosova": Tačijev zamenik Slobodan Petrović
 

Petrović je, prilikom posete gradskom pravoslavnom groblju u Prištini gde je, na Zadušnice, došlo 150 raseljenih Srba, kazao novinarima da želi da ohrabri sve raseljene koji imaju tu nameru, da se vrate na Kosovo.

On je kazao da je Priština danas grad gotovo bez Srba što je "loša slika i loša poruka glavnog grada Kosova". Istakao je ulogu kosovske Vlade, kosovskih institucija i svih drugih da doprinesu da dođe do povratka u gradove.

"Ono što imamo kao pocetak tog proceca je povratak desetine porodica u svoje domove u Prizrenu. Nadam se da će to biti motiv i za povratak raseljenih u druge

Srbi u suzama nad porušenim grobovima

gradove, pre svega u Prištinu. Svakodnevno radimo na tome i naša je obaveza da obezbedimo što kvalitetnije i bolje uslove za povratak raseljenih", kazao je Petrović i dodao da je povratak raseljenih dugoročan projekat i prioritetno pitanje ne samo Vlade Kosova nego i Vlade u Beogradu i međunarodne zajednice, ali da tom procesu najveći značaj treba da daju sami raseljeni i da tako ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu.

Oko 150 raseljenih prištinskih Srba iz Niša, Beograd i drugih mesta centralne Srbije, kao i interno raseljeni iz srpskih sela centralnog Kosova, zajedno sa preostalim Srbima u Prištini, danas su posetili groblje u Prištini.

Raseljeni Srbi rekli su za Betu da su od administrativnog prelaza Merdare do Prištine došli bez pratnje Kosovske policije koja je međutim čuvala groblje u vreme dok su Srbi palili sveće i davali daću svojim pokojnim rođacima.

Danas, na Zadušnice, opela su služili prištinaki parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić. Paroh Darko Marinković kazao je novinarima da je stanje na tom groblju mnogo bolje nego ranije: delom je uređeno i očišćeno, postavljene su staze i uređena je nova kapela, a sledi uređenje ostatka groblja.

Marinković je dodao da je projekte za uređenje groblja radilo kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu na čijem je čelu Slobodan Petrović, uz dogovor i znanje Eparhije raško-prizrenske.

Raseljeni Srbi Zoran Plećas i Olivera Ilić pokazali su zameniku kosovskog premijera Slobodanu Petroviću da su izvođači preko grobova njihovih rođaka napravili stazu, a Petrović im je obecaho da će ta greška biti ispravljena već u ponedeljak kada počinje druga faza uređenja tog groblja.

POVEZANE VESTI

Subota 03.11.2012. 18:22
Како да се врате живи кад им и мртви сметају.
Subota 03.11.2012. 18:18
"Zamenice" (u prevodu prodana duso!), ne fantaziraj, raseljeni Srbi su raseljeni upravo zbog zmije koju "zamenjujes" i slicnih, a ni ti ne ulevas bas nikakvo poverenje. "losa slika" o Pristini je losa upravo i ponovo, zbog zmije i vas ostalih koji gmizete za njim a ne radi neke administrativne greske. Nadam se da ipak mirno spavas u Pristini, sto zbog straha, sto zbog savesti...
Subota 03.11.2012. 18:14
Vratite se zlikovcima u ruke. Vraticemo se ali kolektivno. Jer vam nikada necemo zaboraviti. Pre sto godina smo vam dali gde da zivite. Ali cete jednog dana ostati bez icega. Ne brinite Srpski narod nikad ne zaboravlja. Iskoristice prvu priliku kad mu se ukaze da to realizuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online