Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.11.2012.
09:09
Politika A

"Vojvodina ne ugrožava stabilnost Srbije"

Susret predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića, najpre sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem a potom i sa predsednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem, doneo je nadu da će nesuglasice na relaciji Novi Sad – Beograd biti prevaziđene. Međutim, samo nakratko, jer su usledile nove, veoma teške optužbe oko rebalansa budžeta, a pogotovo u slučaju Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Nismo faktor nestabilnosti: Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine
 

Ugrožava li stabilnost zemlje, ekonomsku i političku, to što je u Republici jedna, a u Pokrajini druga politička grupacija na vlasti?

"Što se pokrajinske vlade tiče, stabilnost države nije ugrožena. Međutim, za partnerstvo je potrebno dvoje. Nažalost, poslednjih nedelja pojedini predstavnici republičke vlade u potpunosti ignorišu prava Vojvodine da njen budžet iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta, iako je garancija tog prava sadržana u najvišem pravnom aktu – Ustavu države", kaže Pajtić u intervjuu za beogradsku Politiku.

Vlada Vojvodine zatražila je ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom finansiranju Pokrajine, a Skupština Vojvodine je usvojila inicijativu za izmenu Zakona o budžetskom sistemu. Izjavili ste da je i do sada postojala arogancija u odnosima centralne vlasti prema pokrajinskoj, ali da sada postoji i ignorisanje. Čime to potkrepljujete?

"I sa prethodnom vladom smo imali problem da ishodujemo ono što pripada građanima Vojvodine. U mnogo navrata smo izražavali nezadovoljstvo – i javno i na brojnim sastancima. Danas je situacija još gora, jer nijedne sekunde niko od predstavnika Pokrajine nije bio konsultovan prilikom izrade rebalansa budžeta, niti prilikom izrade budžeta za narednu godinu. U Vojvodini živi tridesetak odsto stanovnika Srbije, i mi nemamo pravo da prećutimo da su predstavnici tolikog broja ljudi ignorisani u ovako važnoj temi".

"Za nekoliko meseci DS će biti najjači

Kako vidite DS posle stranačkih izbora?

Uveren sam da će DS već nekoliko meseci nakon 25. novembra biti stranka sa najvećom podrškom građana u ovoj zemlji. Biće to stranka koja će opravdati svoju socijaldemokratsku orijentaciju, koja će posebnu brigu voditi o ženama, o socijalno ugroženima i manjinama.

Vidim je i kao stranku koja će biti odgovorna i u tom smislu da će dobre reformske predloge vlasti podržavati, a loše poteze beskompromisno kritikovati.

Koliko je Pokrajina u minusu i da li se zaista može dogoditi da vodi parnicu sa Republikom?

"Preliminarne procene govore da ćemo samo ove godine, ukoliko se prilivi ne povećaju i situacija ne popravi do 31. decembra, biti u minusu oko devet milijardi dinara. Ako se to dogodi, nažalost, bićemo primorani da "presavijemo tabak”.

Zašto smatrate da je dokapitalizacija Razvojne banke Vojvodine bolje rešenje od pripajanja nekoj stabilnoj državnoj ili privatnoj banci, pogotovo ako su tačne tvrdnje ministra Mlađana Dinkića da je i MMF ocenio da je predlog Vlade Vojvodine amaterski i da je zasnovan na političkim, a ne ekonomskim činjenicama?

"MMF nije dao takvu ocenu i ne postoji nijedan akt MMF-a koji govori o tome. Resorni ministar predložio nam je da država isplati ukupno više od 25 milijardi dinara da bi RBV bila ugašena, odnosno, da bi jedna privatna banka preuzela klijente i portfolio RBV. Procenili smo da je bolje rešenje da se u tu banku uloži 15 milijardi, dakle, desetak milijardi dinara manje, pa da banka bude stabilna, respektabilna, i da nastavi da raste i napreduje kao što već raste i napreduje. Na ovaj način čuvamo hiljade radnih mesta, a ekonomski stručnjaci od kojih smo tražili stav – procenili su da je naš model adekvatniji".

"Moramo da poštujemo naše seljake"

Kako vidite nameru ministra finansija Mlađana Dinkića da se poljoprivredno zemljište ustupi partneru sa Bliskog istoka bez tendera, na šta su posebno reagovala udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine?

"Pozitivna je intencija da se na naše područje privuče kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – pogotovo u onim oblastima u kojima postoji deficit zainteresovanih platežno sposobnih građana Srbije. Naši poljoprivrednici, međutim, imaju i platežnu sposobnost i, u ovom trenutku, zakonski prioritet u odnosu na strane investitore u oblasti poljoprivrede. Moramo poštovati zakone i moramo poštovati svoje seljake, jer su oni najveći izvoznici u našoj zemlji".

Da li je dokapitalizacija guranje stvari pod tepih, u želji da se prikriju sumnjivi aranžmani, kako to tvrdi opozicija u vojvođanskom parlamentu?

"Ne znam kako da okarakterišem taj argument osim kao apsurdan. Dokapitalizacija znači podršku razvoju banke. Dokapitalizacija ne znači uništavanje dokumentacije ili bilo kakvo prikrivanje. Uopšte nije jasno kako neko iole inteligentan može da barata tako besmislenim stavom".

Premijer Dačić je izjavio: "U RBV je pronevereno i pokradeno na desetine miliona evra. O tome sam već govorio u javnosti, ali koliko vidim, ta istraga ide slabo, a na momente izgleda kao da neko pokušava da zaštiti neke političke moćnike.” U javnosti se stiče utisak da ste i vi među tim moćnicima?

Kontaktirao sam premijera Dačića, SMS-om mi je poručio da ne zna ništa o toj istrazi. Neću dozvoliti kriminalizaciju ni pokrajinske vlade, ni Razvojne banke Vojvodine. Zbog toga, predstavnicima republičke vlade koji su u prethodnim danima izneli čitav niz neistina o tobožnjim nepravilnostima u RBV iznosimo sledeći predlog: ukoliko se dokaže da je u poslednje dve godine, otkako je Vlada APV postavila svoje rukovodstvo banke i efektivno preuzela kontrolu nad bankom, na nezakonit način kroz kredite i bez odgovarajućeg obezbeđenja dat ma i jedan evro, a ne desetine miliona evra koji se pominju – biće smenjeno celo rukovodstvo RBV, a ostavku će, kao predstavnik većinskog kapitala u banci, podneti cela pokrajinska vlada. Ničije laži i ničije spletke neću trpeti".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 09:09
Докле је дошло да нико из власти не сме да каже нешто што се војвођанским паразитима не свиђа."Где има дима има и ватре". Сигурно је да се војвођанска врхушка налази у РБВ да није тако неби били толико против изјава везаних за ту банку.
Ponedeljak 05.11.2012. 10:31
Smrdljivi zuti kriminalac nikada nece predstavljati srpsku Vojvodinu! Pajtic je kriminalac u rangu Djilasa!
Ponedeljak 05.11.2012. 11:20
Vojvodina ne može da ugrozi stabilnost Srbije i da hoce Vise vlast ugrozava stabilnost Srbije spinovanjem i medjusobnim glozenjem i sumnjicenjem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online