Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 06.11.2012.
13:37 >> 16:23h
Beta A

Hajde da pričamo o...

Povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da "nema ni govora o tome da se dijalog završi priznanjem", dok je Hašim Tači izjavio da se neće pričati o statusu Kosova jer je on "jednom zauvek rešen".

 O čemu će pričati Dačić, Tači i Eštonova
 
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu predstavlja nastavak razgovora u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da nema ni govora o tome da se dijalog završi obostranim priznanjem.
 

Šta su o sutrašnjem sastanku u Briselu rekli poslanici Skupštine Srbije?

"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije u izjavi novinarima, a na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će ishod celog procesa biti međusobno priznavanje, odgovorio:

"On može da izjavljuje šta god hoće, isto tako kao što bih i ja mogao da izjavljujem šta god hoću, ali ne želim. Nemamo ništa protiv da razgovaramo o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a to podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis".

Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.

Sastanak u prijateljskoj atmosferi

 

Dačić je za portal Preševa jone  rekao da je sastanak sa Tačijem dobra stvar za region i doprinos poboljšanju odnosa među narodima.

 

"Očekujemo da će se sastanak odvijati u prijateljskoj atmosferi i da će voditi dijalog u pozitivnom pravcu. To znači da će se razgovarati o nekim pitanjima koja nemaju veze sa statusom Kosova. Mi ne odstupamo od naših stavova o nepriznanju Kosova, iako će naša
Vlada biti konstruktivna u duhu što bolje saradnje za dobrobit naših građana", kazao je predsednik srpske vlade.

"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", istakao je srpski premijer.

Dačić je objasnio da sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom, drugi po redu, predstavlja nastavak dogovorenog i naglasio da je Beograd spreman za potpunu normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali da to podrazumeva dogovor i kompromis sa Srbijom.

"To nije nikakav spektakularni sastanak, to je deo onoga što smo se dogovorili - da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Dačić.

Dodavši da očekuje razgovor koji će dotaći mnoge teme, Dačić je rekao da je prvi sastanak naišao na dobar odjek u svetu i da je za Srbiju veoma bitno da se taj trend nastavi i dalje.

Prema njegovim rečima, važno je i da se to pitanje ne ostavlja nekim budućim generacijama. "Ako ga ne reši ova vlada teško će se bilo koja druga usuditi da ga rešava", rekao je premijer Srbije.

Dačić je kao netačne odbacio najave o mogućnosti otvaranja kancelarija za vezu Beograda i Prištine, ali je potvrdio da je takvih predloga bilo.

"Tačno je da je bilo takvih predloga i ideja, ali to ne znači da će se svaka ideja moći ostvariti. To što mogu reći je da će biti ljudi zaduženih za ostvarivanje sporazuma, međutim, ima pogrešnih interpretacija tih kancelarija, nazivajući ih predstavništvima ili ambasadama, što se može rešiti jedino nakon definisanja statusa Kosova od strane Srbije", rekao je Dačić.

Neću da pričam o statusu

 "Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen"

Na drugoj strani, kosovski premijer Hašim Tači, koji je trenutno u poseti Zagrebu, izjavio je da će sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sutra u Briselu razgovarati o sprovođenju do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće biti reči o statusu Kosova.

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, Tači je rekao da Beograd treba da odustane od paralelnih struktura bezbednosti na Kosovu, kao ostataka politike Slobodana Miloševića, kao i da je važno da se hitno reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca sa Kosova.

Upitan da li je spreman da sa Dačićem razgovara o srpskoj platformi za Kosovo, Tači je kazao da Srbija nema ni moralno, ni političko ni zakonsko pravo da rešava pitanja Kosova.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen", kazao je Tači. On je dodao da Kosovo ide prema evroatlantskim integracijama što će, ocenio je, doprineti stabilnosti ne samo Kosova već čitavog regiona.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 13:51
Статус Косова и Метохије биће решен само онда када Србија то одлучи.Наравно да је статус познат Косово и Метохија је тренутно окупирана територија Србије.
Utorak 06.11.2012. 14:53
bice bolje , jedan dan , lako polako i vi ce da priznate REPUBLIKU KOSOVO, nije interesnatno da recite kosovo je srpsko a kosovo samo gledate na televisor, je..i..ga.....
Utorak 06.11.2012. 15:53
Daleko smo mi dogurali kada sa zlocincem pregovaramo... :( Koliko me secanje drzi...ovaj isti retard je bio hapsen po nalogu Srbije..ali nam ga nikada nisu izrucivali :( a sada ovaj ''nas'' Ivica pregovara nesto sa njim :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online