Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.11.2012.
14:46 >> 18:28h
Beta A

"Dačić nema ovlašćenje da priča sa Tačijem"

O sutrašnjem sastanku premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu raspravljalo se u Skupštini Srbije. Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković izjavio je da premijer Ivica Dačić nema ovlašćenje da pregovara sa Tačijem što smatraju i radikali, dok bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović smatra da je "jako problematično" to što nije usvojena platforma o Kosovu na šta je reagovao predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun koji je izjavio da "za sutrašnji sastanak i nije potrebna platforma jer će to biti samo usaglašavanje tehničkih detalja" s čime se složio poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić.

 Ne postoji platforma : Petar Petković
 

"Niti imamo platformu niti se o njoj raspravlja. Ne znam na osnovu čega predsednik Vlade Srbije odlazi u Brisel da pregovara kada ne postoji platforma a Skupština ga nije ovlastila da učestvuje u razgovorima sa Tačijem", rekao je Petković novinarima u Skupštini Srbije.

Šta o sutrašnjem sastanku kažu Dačić i Tači?

On je naveo da Dačić nije ovlašćen za razgovore sa Tačijem, pogotovo što za kosovskog premijera postoje ozbiljne sumnje da je počinio najteža krivična dela i što je protiv njega Srbija podigla optužnicu.

Petković je rekao da Evropska unija (EU) ne može da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine jer je, kako je naveo, jasno da EU radi na stvaranju nezavisnog Kosova.

Poslanik DSS je dodao da je potrebno pregovore vratiti u okrilje Saveta bezbednosti UN.

 

Stefanović: Problematičan sastanak Dačića sa Tačijem

Razgovor bez jasnog plana : Borislav Stefanović

Poslanik Demokratske stranke i bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je jako problematično što premijer Ivica Dačić drugi put odlazi na sastanak sa Hašimom Tačijem, a da, kako je kazao, faktički osnovni strateški dokument nije urađen.

"Postavlja se pitanje o čemu se razgovara i šta je sadržina razgovora. To je legitimno pitanje na koje građani Srbije traže odgovor", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da javnost želi da zna šta sadrži platforma o Kosovu i da nije jasno na osnovu kog dokumenta se vode razgovori sa predstavnicima takozvane nezavisne države Kosovo.  "Ako se razgovara sa Tačijem, što je u redu, pitanje je o čemu se priča, ali nije jasno šta je naš plan i šta želimo da postignemo", rekao je Stefanović.

 Za sutrašnji sastanak i ne treba platforma

 

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da će na sutrašnjem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija u Briselu biti usaglašeni tehnički detalji za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 

"Za taj sastanak nije potrebna platforma jer će to biti samo usaglašavanje tehničkih detalja za proces koji će uslediti", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

 

On je kazao da će u međuvremenu biti utvrđena i platforma, koju kako je naveo, "očekuje svakog dana".

 

Prema njegovim rečima, na sutrašnjem sastanku Dačića i Tačija trebalo bi da se dogovore "neke procedure", intenzitet sastajanja i da se razgovora o tome koje bi to teme bile na dnevnom redu, odnosno da se stvore uslovi za početak dijaloga.

 

"Prvi sastanak Dačića i Tačija bila je neka vrsta iskazivanja namere da se želi da se razgovara direktno. Ovaj sastanak (sutra) treba više da bude u radnoj varijanti", rekao je Drecun.

 

Đurić: Ne očekujemo ništa

Ne možemo ništa da očekujemo : Bojan Đurić

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je danas da će novi sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija ponovo biti sveden na interpretacije
večere, ličnih odnosa i na to šta je ko duhovito rekao, a da suštinskog pomaka neće biti.

"Baš zbog toga što je platforma tajna, što parlament nije raspravljao o njoj, mislim da ne možemo ništa da očekujemo od sutrašnjeg sastanka", rekao je Đurić novinarima u Skupštine Srbije.

Đurić je dodao da Srbija nema usaglašen stav o pregovorima i da se narednih dana mora razgovarati o platformi o Kosovu. "Već je previše vremena prošlo. Najave vlasti, koja svake nedelje kaže da će sledeće nedelje biti gotova platforma, očigledno više ne funkcionišu ni u domaćoj ni u međunarodnoj javnosti", rekao je
Đurić.

SRS: Dačić nema mandat da razgovara sa Tačijem

Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je premijera Ivicu Dačića da nema mandat da razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem o primeni, kako se
navodi u saopštenju, neustavnih sporazuma koje je sklopila vlast Borisa Tadića.

"Opominjemo Dačića da ima ustavnu obavezu da brani, a ne da urušava ustavni poredak zemlje čiji je premijer. Koracima kao što je Dačićev sastanak sa Tačijem, Vlada Srbije ubrzava faktičko priznavanje nezavisnosti južne pokrajine i uspostavlja faktičku državnu granicu između Kosova i Metohije i ostatka državne
teritorije Srbije", navela je u saopštenju SRS.

Radikali su zatražili i da vlast Srpske napredne stranke "prestane da zamajava" narod pričom o tajnoj platformi za Kosovo i Metohiju i da istupi sa tim dokumentom.

"Zašto bi ga vlast krila od naroda ako je njegova svrha da se odbrani Kosovo i Metohija. Ovako se stiče utisak da Nikolić i Vučić 'kupuju vreme' pričom o pripremi platforme dok Dačić sa Tačijem ne uspostavi granicu", navela je SRS u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 15:05
@DSS O tome ste morali razmusljati kad ste pozvali vase pristalice da glasaju za Nikolica u drugom krugu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online