Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 08.11.2012.
00:01 >> 02:27h
Smedia A

Dačić: Korak napred u pregovorima

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je za B92 da je sastanak sa Hašimom Tačijem bio korak napred i najavio sledeći susret za početak decembra.

Dačić: Razgovori su bili statusno neutralni

Nepun sat pre ponoći, u Briselu je završena druga runda razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i premijera samoproklamovane države Kosovo Hašima Tačija, sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Prethodno je visoka predstavnica EU, u odvojenim susretima, razgovarala sa oba premijera. Sastanak Eštonove sa premijerom Dačićem počeo je u 19 sati i trajao je oko 45 minuta. Nakon toga, Eštonova je razgovarala sa Tačijem, a zatim je usledila zajednička radna večera.

Dačić je odmah nakon završene večere rekao da je sastanak bio dosta dug i da je to bio zapravo nastavak razgovora iz Beograda, pre nekoliko nedelja, zajedno sa Eštonovom i sa Hilari Klinton.

"Razgovori su bili statusno neutralni i teme su bile pronalaženje modaliteta kako da se ono što je već dogovoreno i sprovede," kazao je Dačić. On je najavio da će se sledeće viđenje sa Tačijem dogoditi početkom decembra, tj. nešto pre 10. decembra i zasedanja Evropskog saveta. 

Tači: Dogovoreno integrisano upravljanje prelazima

 

Hašim Tači je večeras u Briselu izjavio da je postignut dogovor da se svi dosadašnji sporazumi sa Srbijom sprovedu, a posebno sporazum o integrisanom upravljanju "granicama".

 

Premijer samoproklamovanog Kosova je rekao da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja "paralelnih srpskih institucija na Kosovu" i da se to finansiranje odvija transparentno.  Dodao je da kad je reč o do sada postignutim dogovorima na tome rade radne grupe.

 

Tači je dodao da je u razgovoru bilo reči o zajedničkom projektu izgradnje auto puta Priština-Merdare-Niš i da je zatraženo da EU takođe učestvuje u finansiranju tog projekta.

Na sastanku je, kako je rekao premijer Srbije, bilo reči i o sporazumima koji su već na snazi, o tome kako da se poboljša život ljudi na Kosovu, o izvršnoj funkciji Euleksa na severu. Dačić je rekao da je dogovoreno da se narednog meseca počne sa primenom ranijeg dogovora o administrativnim prelazima, ali je dodao da tu postoje neka pitanja koja inetresuju Srbiju, kao na primer kome će ići raspodela prihoda.

On je dodao da je bilo reči i o transparentnosti toga šta Srbija finansira.

"Ja sam mu rekao da ne treba da ostavljamo našoj deci da ratuju," rekao je premijer Srbije dodavši da je Tačiju preneo da želi da se sva otvorena pitanja reše.

Dačić je rekao da je Tači obećao da će biti formirana jedna policijska jedinica, sastavljena većinom od Srba, da štiti srpske manastire. Premijer Dačić je kazao i da je bilo reči o projektu autoputa Niš- Priština.

"Ovo je bio jedan dobar i koristan sastanak i mislim da smo napravili nekoliko koraka unapred," rekao je Dačić za B92

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 01:13
Dogovarao se sa Zmijom da se pocne i primena dogovora o "administrativnim prelazima"... O GRANICAMA, Dacicu, o granicama! Sto otvoreno ne kazes?! "...ali je dodao da tu postoje neka pitanja koja inetresuju Srbiju, kao na primer kome će ići raspodela prihoda."... Raspodela CARINA, Dacicu, carina!!! Sto stvari ne nazoves onako kako se i nazivaju?! Sto lazete ovaj narod?! Jadna nam srpska majka pored ovakvih dunstera od politicara!
Četvrtak 08.11.2012. 04:46
ZAŠTO??? se uvek razgovori vode iza zatvorenih vrata?? Kao da se to nas netiče. ako nemate sta da krijete pokazite snimak da vidi javnost sta se "dogovara".
Četvrtak 08.11.2012. 00:16
u svijim zemljama sveta dje zakon potiche iz civilizacije i normalnog razumjevanja se absolutno sprechava i sankcionishe svaki prinudjeni i ugovereni brak, u nashem sluchaju su opet uzeli izuzetak i seli nas za sto sa strancima i uklapaju nas u neku brachnu vezu to im treba predochit, bilo kako ispadne njihovo ponashanje i kultura tradicija su poznate u svijim policijama i sudovima po svetu i to po najgoroj vrsti, od njih nishta dobro ne potiche, ni jedan jedini izum il projzvod niti neka poznata filozofija chak niti jedna knjiga koja valja, oni bi da mi njih opet kontrolishemo i obrazujemo al u tom i ako smo vrlo dobri ne ide u nashu korist, svaka zemlja ima pravo na bezbednosnu zashtitu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online