Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.11.2012.
13:36
Večernje novosti A

Ima li zaprašivanja iznad Srbije?

U Skupštini Srbije ubrzo će biti otvoreno i pitanje hemijskog zaprašivanja iz aviona čije su posledice po zdravlje ljudi još nepoznate, pišu Večernje Novosti.

Foto: Ilustracija
 

Posle genetski modifikovane hrane, i ova tema biće otvorena u skupštini, saznaju Novosti u Odboru za zaštitu životne sredine.

Reč je o aktivnostima neobeleženih aviona u stratosferi širom planete, pa i iznad Balkana, koje se nazivaju geoinženjering, a koje SAD i multinacionalne kompanije opravdavaju borbom protiv globalnog zagrevanja.

Prema rečima Džona Holdrena, savetnika predsednika Obame, preko bele paučine atmosfere raspršuje se aluminijum-dioksid, barijumove soli i druga jedinjenja, i tako kontrolišu vremenske prilike na određenom području.

"Ekološki pokreti u regionu uveliko pričaju o ovom fenomenu, a Grci su, čak, pitali svoju vladu da li se takva zaprašivanja vrše i nad njihovom zemljom i koliko su štetna," kaže Milica Vojić Marković, predsednik Odbora za ekologiju.

Odgovor su i dobili, a u njemu uvijenu potvrdu da se zaprašivanja vrše, ali da nema podataka da li su štetna. Slične odgovore i domaći poslanici tražiće od naše vlade.

Po rečima poslanika Ivana Karića iz Zelenih Srbije (na listi DS), i domaći ekolozi su primetili beličaste tragove na nebu, koji ne nestaju tako brzo kao kad proleti mlaznjak.

"Detaljnije informacije imaćemo sledeće nedelje, posle kongresa Evropske zelene partije, u Stokholmu, i susreta sa Pernilom Hagberg, vođom Stranke zelenih, koja je prva pokrenula tu priču," kaže Karić.

Inače, hemijske tragove aviona, tzv. ”kemtrejls”, karakterišu specifične bele guste pruge koje satima ostaju na nebu. Novosadski ekolozi tvrde da su uočeni, recimo, iznad administrativne granice sa KiM, ali ne samo tamo. Iza aviona, koji lete obično u grupama od tri do pet, ostaju vrtlozi i statični tragovi, koji se u roku od nekoliko sati šire i pretvaraju u sivo-belu koprenu koja blokira prolaz sunčevih zraka, posle čega se primećuje ”uljasta” izmaglica. Ovo kasnije pada na zemlju kao bela paučina.

U hemijskim tragovima pronađeni su aluminijum i barijum oksid, mangan, gvožđe, stroncijum, bakterije, gljivice, pesticidi, mikoplazma, kao i oblici veštačkog života (nanovlakna).

U našem Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine objašnjavaju fenomen sasvim drugačije:

"Kontrolori letenja moraju da imaju apsolutni uvid svih letilica koje se nalaze iznad teritorije Srbije i mala je verovatnoća da neka letilica uđe na teritoriju, a da je ne otkrije kontrola letenja. Što se tiče tragova iz aviona, oni su posledica kondenzovane vodene pare, a dužina trajanja trake zavisi od okolne atmosfere. Ne može se govoriti o zaprašivanju."

Što se tiče globalnog zagrevanja, u Ministarstvu smatraju da ga nije moguće sprečiti nikakvim kontramerama kao što je zaprašivanje. Jedini princip je smanjenje emisije gasova staklene bašte. Agencija za zaštitu životne sredine, inače, vrši monitoring kvaliteta vazduha preko 40 automatskih mernih stanica, koje daju podatke o hemijskim i praškastim materijama. Za sada nisu uočili koncentracije hemijskih elemenata, zaključuju u Ministarstvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 19:58
Наравно да нас запрашују.Најбољи доказ томе је пораст оболелих од карцинома свих врста.Краћи је и животни век људи.Деца нам се често разболевају од тешких болести.
Četvrtak 08.11.2012. 16:04
Fuj!
Utorak 13.11.2012. 17:06
niko se nista ne pita po tom pitanju , samo amer radi radnju, ipak ovde je dobijena jedna bitna bitka od strane nas koji u sve vidimo teoriju zavere , a taj podatak bi trebao vas koji i dalje spavate medvedjim snom da se probudite ,stanete uz i pobunite protiv belosvetskog zandarma koj unistava ne samo srbiju , vec sve zemlje sveta ...globalno zagrevanje zemlje ne stoji , na zemlji imamo cikluse toplijih i hladnijih perioda koje DIREKTNO ZAVISI OD SUNCEVE AKTIVNOSTI ,i covek nije odgovoran za ono sto se desava na zemlji, i opsta je laz da nam je sunce stabilno, dovoljno je samo jednom da kine i posle 8 minuta da nestanu svi svetski problemi (pa i nasi)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online