Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.11.2012.
14:57
Novosti A

Srbija počela ofanzivu na tri fronta

Srbija je na više frontova krenula u ofanzivu protiv oslobađajuće presude Haškog tribunala u procesu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Kako su ojavile "Novosti", ta bitka će se narednih meseci odvijati na minimum tri koloseka.

Vlada Srbije angažuje sve političke, diplomatske i stručne snage da skrene pažnju svetske javnosti na odluku Haškog suda
 

Prvi je da se među članicama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prikupi što šira podrška pred javnu debatu, koju je za april naredne godine zakazao predsedavajući GS Vuk Jeremić. Paralelno sa tim, naše Tužilaštvo za ratne zločine, kako je najavljeno, aktiviraće predmete povodom zločina počinjenih u "Oluji" i tražiti od Haga da dostavi dokaze iz predmeta protiv Gotovine i Markače.

Uz to, premijer Ivica Dačić zadužio je potpredsednika Vlade Rasima Ljajića da stupi u kontakt sa predstavnicima Haškog tužilaštva, kako bi se eventualno izdejstvovalo podnošenje zahteva za reviziju postupka protiv hrvatskih generala. I ekspert za međunarodno pravo Tibor Varadi rekao je za "Novosti" da bi Srbija trebalo da urgira da Haško tužilaštvo iskoristi pravna sredstva koja su mu na raspolaganju i zatraži reviziju postupka.

"Srbija će nastaviti spor oko genocida sa Hrvatskom pred MSP u Hagu, angažovani su stručnjaci i ljudi iz vrha vlasti. Radićemo zajedno s njima kao tim, i u pripremama za nastavak tog spora i za debatu UN", rekao je profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Takođe, članovi naše vlade dobili su i zadatak da u susretima sa svim stranim zvaničnicima iskažu neslaganje Srbije sa presudom Tribunala i ukažu na političke uticaje kojima je ovaj sud izložen.

Premijer Dačić je potvrdio da Vlada i nadležni organi neće sedeti skrštenih ruku i da će država i logistički i finansijski podržati naše građane koji su pokrenuli razne tužbe širom sveta protiv Hrvatske, a u vezi sa akcijom "Oluja".

"Generalna skupština UN ne može svojim odlukama da preinači već donetu odluku Tribunala, ali je važno da sa te najvažnije svetske političke pozornice što više zemalja pošalje poruku da ovaj ad hok sud UN nije ispunio očekivanja", rekao je Dačić.

I Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, kaže da je debata u GS prava prilika da se razobliči pristrasnost i politika dvostrukih aršina Tribunala.

"Uprkos velikim pritiscima i lobiranjima koje će najveće sile sprovesti u narednim mesecima, ipak možemo očekivati da će većina članica GS biti na našoj strani. Očekujem da rezultat te debate u najmanju ruku bude inicijativa da se ubuduće procesi za ratne zločine vode pred stalnim Međunarodnim krivičnim sudom UN, pa i da se od Saveta bezbednosti zatraži da razmotri okončanje mandata Tribunala", rekao je Jovanović.

On smatra da tu možemo očekivati veliku podršku Kine i Rusije, koja se već više godina u SB zalaže za okončanje rada ovog suda.

"Amerikanci će učiniti sve da preko svojih medija obezvrede diskusiju o Hagu u UN. Zna se da Vašington ima uticaj na veliki broj zemalja i nagovaraće ih da ignorišu raspravu", rekao je za "Novosti" general-pukovnik Leonid Ivašov, predsednik ruske Akademije geopolitičkih problema.

On poručuje da Srbija mora da bude diplomatski aktivna, kako bi na svoju stranu privukla i uglednije arapske zemlje.

Iz nemačke vlade je poručeno da je Berlin "primio k znanju odluku Tribunala i da u potpunosti poštuje nezavisnost suda".

"Međutim, razumemo i osećanja mnogih Srba koji osuđuju zločine počinjene nad pripadnicima vašeg naroda. Ovo još jednom pokazuje da je proces pomirenja na zapadnom Balkanu i dalje u svojoj ranoj fazi", poručeno je iz Berlina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 15:23
Ofanziva mi preterano zvuči.
Četvrtak 22.11.2012. 19:31
ovo me podseca na jeremiceve ofanzive u vezi KiM....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online