Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.11.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Na đubrivu oteli milione

Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, privrednik Zvonimir Nikezić i još sedam lica uhapšeni su zbog sumnje da su državni budžet oštetili za blizu pola milijarde dinara. U velikom udaru na kriminal i korupciju, njih je Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela Tužilaštvu za organizovani kriminal, gde im je određen 48-časovni pritvor tokom kojeg će biti saslušani.

Tek će biti teško: Saša Dragin
 


Tužilac za organizovani kriminal Milko Radisavljević je saopštio da se sumnja da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

Sledeći Mišković?

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković je odmah posle izjave vicepremijera Aleksandra Vučića da su neke njegove firme pod istragom, odleteo za Moskvu. On je krenuo prošlog četvrtka ujutru, prema pisanju beogradskih medija, u 10.15 ujutru, tajno privatnim avionom. Odnosno, na dan kada je izdat nalog za celodnevni

- To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije - ukazao je tužilac.


Privedeni su i bivši predsednik UO Azotare Pančevo Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća Terabo Borislav Stojković i bivša direktorka Inveja Verica Spasić, a traga se za još dve osobe.


Za Dragina koji je vojvođanski kadar DS-a, a slovio je kao blizak pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću se nezvanično čuje i da je kao ministar dozvolio čak i uvoz radioaktivnog đubriva. Ministar poljoprivrede je bio od jula 2008. i još tada se šuškalo da muti sa đubrivom, kao i da je zato sklonjen iz Vlade prilikom rekonstrukcije 2011. O Zvonimiru Nikeziću, vlasniku konsultantske kuće Ces Mekon, više se čulo posle hapšenja u aferi Agrobanka. On se kao predstavnik državnog udela u upravnom odboru banke povukao s te funkcije ne upozorivši na državni kriminal koji je nekoliko meseci kasnije isplivao u javnost. Slovi za bliskog prijatelja bivšeg premijera Mirka Cvetkovića koji je i radio u Ces Mekonu. Nezvanično se čuje da su i neke odluke Cvetkovića pod ozbiljnom sumnjom i istragom.
 

Sporne privatizacije

Konsultantska firma Ces Mekon je radila na privatizacijama brojnih firmi, među kojima su i neke sa spiska od 24 preduzeća čije je razrešenje tražila EU, a koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive: "Knjaz Miloš", Frikom, Mlekara Šabac, Trajal, Beograd film, Seme, Veterinarski zavod Zemun.

 
Sudski proces u ćorsokaku

Proces protiv "stečajne mafije" je posle šest i po godina u ćorsokaku i nisu izvedeni ni osnovni dokazi. Uzrok tome je nefunkcionisanje pravnog sistema, saopštio je advokatski tim optuženih u tom postupku, podsetivši da je devetoro okrivljenih u pritvoru provelo dve i po godine.


Advokati tvrde da su izvođeni dokazi samo na predlog tužilaštva, a kada je ove godine trebalo da počne izvođenje dokaza odbrane, sudija Dušan Vojnović iz nerazumljivih razloga odbio je većinu predloga, kao i da sasluša "zvučna imena" direktora policije Milorada Veljovića, bivšeg premijera Vojislava Koštunicu i vlasnika Delte Miroslava Miškovića.


- Odbio je i predloge za nekoliko ključnih veštačenja da bi se utvrdilo da li je pričinjena šteta. U međuvremenu je u zgradi Specijalnog suda na neutvrđen način uništena originalna dokumentacija C marketa - naveli su advokati koji sumnjaju da je uzrok uništenja poplava.


Oni su podsetili da je odlukama Apelacionog suda i krivičnog vanraspravnog veća utvrđeno da je ceo predmet apsolutno zastareo kao organizovani kriminal još u aprilu 2010. i da je protekao zakonom predviđen rok za procesuiranje članova organizovane grupe.


Odbrana je podnela inicijativu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti za sudiju Vojnovića i kao zahtev za izuzeće, ali i odgovornosti, između ostalih predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarević, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.11.2012. 01:24
за 100 и кусур дана ова влада није бацила у затвор ниједну крупну рибу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online