Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.11.2012.
20:11
Beta A

Čeda: Premijer i patrijarh ne razumeju Srbiju

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je danas izjave patrijaha Irineja i premijera Ivice Dačića o Kosovu, Evropskoj uniji, saveznicima i o ciljevima kojima treba stremiti.

Jovanović: Srbija da postavi cilj i da razume Evropu
 

"Patrijarh i premijer uopšte ne razumeju ni zemlju kojoj žele da budu autoriteti, ni svet i vreme u kome se ta zemlja nalazi, ni razloge našeg višedecenijskog propadanja", ocenio je Jovanović.

"Obojica robuju starim zabludama i površnom bežanju od suštine problema današnje Srbije. Niti je tačno da bi evropska orijentacija zemlje značila komadanje Srbije, niti je u pravu premijer kada kaže da ćemo bez Kosova ostati i ako odustanemo od Evrope, tražeći u Evropi kompenzaciju za taj gubitak", kazao je Jovanović.

On je ocenio da je to "prepucavanje koje nema nikakve veze sa stvarnim potrebama ove zemlje i ne pruža odgovor ni na jedno pitanje koje je ključno za naš opstanak".

Jovanović je naveo da nema mesta samozavaravanju da će uporno ponavljanje fraze o Evropi i Kosovu sačuvati Kosovo, ni da će "patetika o večitoj žrtvi i nepravdi koju trpimo ponuditi bolju sudbinu od one koje su nam doneli oni koji su pre patrijarha Srbiji nudili spas kroz propadanje u samoizolaciji".

"Taj recept fatalizma, koji danas svako na svoj način ponavljaju i patrijarh i premijer, već nas je uništavao u prošlosti, kada smo prvo sebe odsekli od sveta početkom devedesetih, a onda posle nekoliko godina potpuno okrenuli glavu i napustili Srbe širom bivše Jugoslavije kada je Milošević nakratko počeo da vodi navodno drugačiju politiku, ali na sličnim osnovama koje danas Dačić nameće društvu", ocenio je Jovanović.

On je istakao da Srbija najzad mora da definiše svoj politički cilj, način na koji će ga ostvariti i da odgovori sebi na pitanje u kom roku i kojim sredstvima to može da uradi.

"Srbija će postati država onda kada bude bila sposobna da razume Evropu, kada kroz njene mehanizme postane sposobna da razreši probleme sa narodima koji oko nas žive, i kroz politički dogovor sa Prištinom, kao kredibilan partner sa izvesnom perspektivom članstva u EU, postane efikasan zaštitnik prava Srba na Kosovu, a kroz savezništvo sa EU i NATO konačno osigura mirnu budućnost celom regionu", kazao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.11.2012. 20:28
Чедо зликовче, српска тежња да разуме комшије и "европу" ју је коштала милионе српских глава... Време је да се окренемо Русији, па да са позиције руског стратешког партнера решавамо проблеме и имамо лепу економску сарадњу са комшијама и Европом...
Ponedeljak 26.11.2012. 07:31
Zato sto je placeni izdajica Srbije a placen od strane USA, sumnjivo mi je zasto mu dajete ovoliku popularnost, Urednice?! Ovaj mediokritetet i kreatura nije zasluzio niti pas da mu se popisa na jednu od nogu na kojoj stoji!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online