Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 01.12.2012.
14:36
D. N. Petrović - Vesti A

Dačićevi žandarmi "brane" granicu od Srba

Tri autobusa puna policajaca-specijalaca stigla su juče ujutro u međuzonu između Rudnice i Jarinja da čuvaju radnike Novi Pazar-puta koji pripremaju teren za postavljanje kontejnera i druge opreme na integrisanom prelazu koji bi, prema najavama iz Beograda i Prištine, trebalo da zaživi od 10. decembra.

Rudnice - Jarinje: Radnici "Novi Pazar puta" pripremaju teren za kontejnere
 

Nedaleko od mesta gde se izvode radovi, svoju bazu ima i žandarmerija (kopnena zona bezbednosti), a dodatne snage angažovane su nakon što su odbornici i čelnici srpskih opština sa severa Kosmeta, posle sednice u Kosovskoj Mitrovici, obišli ovu lokaciju i zatražili od izvođača da odmah prekine radove jer srpski narod u Leposaviću, Zvečanu, severnoj Kosovskoj Mitrovici neće dozvoliti da se pravi granica između Srbije i Kosova. Izvođaču je rečeno da će se, ako nastave s radovima, sledeći put suočiti s narodom severnog Kosmeta.

Mitraljezi na gotovs

Pod punom ratnom opremom: Nema mira na Kosovu

Novinari su juče mogli samo da fotografišu izvođače radova, ali im nije dozvoljeno da slikaju i policiju. Deo policije stacioniran je u Rudnici i drži se "u rezervi" za slučaj da Srbi sa severa pokušaju da silom prekinu radove.


Juče je bilo vidno i pojačno prisustvo Kfora sa kosovska strane, ispred punkta u Jarinju bilo je parkirano pet-šest američkih hamera s mitraljezima na gotovs okrenutim prema Kosovu.


U međuvremenu, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić "objasnili su" da se integrisani prelazi moraju uspostaviti jer je to deo dogovora s međunarodnom zajednicom koji je Srbija dužna da ispoštuje. Vučić čak je upozorio da bi Srbija, u slučaju da odustane od integrisanih prelaza, mogla ostati bez znatnih finansijskih sredstava, a penzioneri bez penzija.

Zašto se premijer žuri

- Da sam premijer Srbije, odložio bih implementaciju sporazuma o integrisanim prelazima jer prosto nisu sazreli uslovi. Nema potrebe za žurbu, nikakvu kandidaturu, niti datum nećemo dobiti u dogledno vreme - smatra Oliver Ivanović, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
Ivanović je naglasio da Srbi nemaju nikakve garancije da integrisani prelazi neće biti - granica.

- Nismo ni slutili da će nas blokirati naša - srpska policija, i da ćemo verovatno i protiv nje morati da protestujemo, sa Šiptarima smo lako izlazili na kraj, sa našima će biti mnogo teže - kaže Srbin koji dežura na kontrolnom punktu pored puta Leposavić-Jarinje.


Kakvi će biti dalji potezi Srba ostaje da se vidi: Beograd, Priština i međunarodna zajednica su odlučni da startuju s integrisanim prelazima, Srbi na severu su takođe odlučni da spreče svako uspostavljanje granice. Da li će biti protesta i kakvih znaće se narednih dana.

Postoje i predlozi da se "pusti" izgradnja integrisanih prelaza i da se oni ignorišu, kao što se poslednjih meseci ignorišu Brnjak i Jarinje, a da se za komunikaciju sa Srbijom koriste alternativni pravci. Mada Beograd tvrdi da se to neće dogoditi, Kfor se sprema da dodatnim snagama iz Nemačke i Austrije zatvori i glavne alternativne prelaze iznad Jarinja, preko Vračeva i Tresava, kao i preko Rogozne.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 14:58
Јесте да ради гумица за сваки коментар где се употреби израз Стиропорко и Крмачић, али џаба кречите ову сатанску власт Гробара и Крмачића. Србождери и менаџери у трговини Србима и њиховим органима, животима и свим осталим седе у Београду! Крмачић рођен у Призрену а Гробар се дичи да је Шумадинац, кад оно јадац, не знаш које гори лицемер и дупеувлакач белосветским плутократама. Постављају царине и утврђују границу са шиптарским окупатором чинећи Србију последњом крпом којом плутократе бришу своју задњицу! Не би ме зачудило да им те царине "освети" Теодосије који сада ћути ко заливен, не зато што се противи свему овом већ зато што од радости не може да прозбори.
Subota 01.12.2012. 14:59
pa bgolje da ima granice sta ce nam 2 mln albanaca u srbiji treballi bi imati sva prava a ovako je najbolje svako svojim putem kao i za dobrobit mira na balkanu
Subota 01.12.2012. 17:03
Ako policija ili vojska srbije krene protiv srba.......dali sme da se onda naziva vojska/policija SRBIJE??? Po mome je to onda privatna institucuja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online