Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 01.12.2012.
10:26
Večernje novosti A

Hag - Sva suđenja iznova

Dok su bivše vlade i predsednici Srbije "šakom i kapom“ izručivali sve srpske funkcionere i generale koje je tražio Haški tribunal, u petak je prvi put neko od srpskih zvaničnika - predsednik Tomislav Nikolić, digao glas i zatražio da se svi oni puste ih haškog pritvora, pišu Večernje novosti.

Foto: Arhiva
 

Istovremeno, ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će uskoro obići sve pritvorenike u Sheveningenu i njihovim pravnim timovima ponuditi pomoć države.

Saradnja srpskih organa sa haškim tužilaštvom proteklih godina i decenija bila je bespogovorna. Naši organi su danonoćno jurili sve one koji se nisu dobrovoljno predali i neke od njih u Hag slali u gaćama i papučama. Pojedine i na prevaru.

One koji nisu želeli "dobrovoljno" da se predaju ucenjivali su otpuštanjem članova porodica sa posla i raznim drugim metodama. Kasnije, sem što su obezbeđivali avionske karte članovima porodica haških pritvorenika i džeparac prilikom obilaska, Vlada nije ništa činila za njih. Objašnjeno je da država, i da je htela, to nije mogla, jer nikada nije doneti nijedan propis o pomoći onima koji odgovaraju pred Hagom.

Za to vreme hrvatska država je odvajala desetine miliona evra za odbranu svojih generala. Nije pristala, čak ni pod pretnjom stopiranja ulaska u EU, da preda "topničke dnevnike“. Bez tih dokumenata haški sud nije mogao da osudi Gotovinu i Markača za zločinačko udruživanje.

Inicijativa predsednika Nikolića naišla je na odobravanje svih koji se bave pitanjima naših haških pritvorenika. Svi se slažu u jednom - traba sesti i osmisliti strategiju i bez mnogo pompe nastupiti i prema Tribunalu i prema međunarodnoj zajednici.

Peđa Milovančević, branilac Milana Martića koji u Estoniji izdržava kaznu zatvora od 35 godina zbog zločina u Hrvatskoj, kaže da Srbija sada može da traži reviziju svih postupaka zato što je Haški tribunal izašao iz svog mandata.

- On je kao ad hok sud, umesto da primenjuje postojeće međunarodno pravo, nedozvoljeno stvarao nove institute i uveo pojam udruženog zločinačkog poduhvata - kaže Milovančević.

- To mora da dovede do revizije svih postupaka koji su do sada vođeni, do njihovog poništaja i vraćanja na početak pred nekim stalnim sudom ako međunarodna zajednica nađe da je to potrebno. Haški tribunal je sve to radio zato što je faktički potpuno pristrasan i napravljen kao vojni organ NATO. Institut udruženog zločinačkog poduhvata je stvoren sa jednim jedinim ciljem - da se protivno

međunarodnom pravu pod taj novi institut svrstaju svi organi i funkcioneri bivše savezne države i da samo oni koji su štitili suverenitet i integritet države-osnivača UN preko njega neosnovano osuđuju, a da se oslobađajućim presudama nagrađuje nasilna oružana secesija koja je vodila razbijanju pomenute savezne države.

Milovančević smatra da bi bio logičan zahtev Srbije da traži i podršku drugih članova UN da se svi postupci momentalno prekinu dok se ne odluči po ovom zahtevu, a da se osuđeni vrate u svoje zemlje do donošenja odluke.

Bivši pravni savetnik predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića advokat Zdenko Tomanović, smatra da država treba da pokrene sve mehanizme pred GS UN i da zatraži od Tribunala da osuđeni izdržavaju kazne u Srbiji.

- Kada je reč o onima koji čekaju na pravnosnažne presude, trebalo bi da zatraži da bude uključena u te postupke kao prijatelj suda zato što za to ima pravni interes.

Takođe, trebalo bi da da garancije okrivljenima kako bi bili privremeno pušteni na slobodu.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 10:31
trazimo da se ispita odgovornost ZUTOCRVENE BANDE koja je svoje gradjane isporucila u Haag.
Subota 01.12.2012. 10:43
Nikolic nas samo zamajava , nista od ovoga sto je rekao niti misli niti namerava da uradi.
Subota 01.12.2012. 11:22
Утицајни први потпредседник руске владе и доказани српски пријатељ Дмитриј Рогозин донео је у Београд понуду какву једино истински братска земља може дати. Та понуда се може сажети у ове три Рогозинове реченице ПРВА: „Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове”. ДРУГА: „Русија има и жељу и новац да улаже у Србију и верујем да наш „брак“ неће бити само из интереса, него и из љубави. ТРЕЋА: „Надам се да ће после реализације наших договора у војно-одбрамбеној сфери Србија постати јача држава и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње”. Сваки српски референдум би ово прихватио и са изразит
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online