Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.12.2012.
12:40
Beta A

"Kako da ubedim Tačija da se Kosovo vrati?"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, pred večerašnji sastanak sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu, da očekuje težak sastanak, ali da nikakve granice sa Kosovom ne dolaze u obzir.

Šta očekujete od mene da uradim u tim razgovorima? Da ubedim Tačija da se Kosovo vrati u ustavne okvire?
 

"Ne kiptim od želje da idem na sastanak u Brisel. Nemamo mi ništa što bismo mogli da izgubimo, sve smo izgubili, ovde je reč da vratimo nešto", rekao je Dačić u Palati Srbija nakon sastanka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, u Vladu Srbije i njega lično niko ne treba da sumnja jer će se truditi da spasi sve što se spasiti može.

"Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir - jel to moguće - nije", rekao je Dačić.

Opoziciona Demokratska stranka Srbije zatražila je da se sporazumi sa Prištinom, koje je postigla prethodna vlada, ne primenjuju dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj ustavnosti.

"Srbija je u nebranom grožđu. Pre skoro godinu dana je parafiran sporazum (sa Prištinom), a ja ga ne bih potpisao...Ovde više nemate politiku između, već morate da kažete da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobijanja datuma za pregovore (sa EU)", rekao je premijer.

"Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali, Srbi sa Kosova i Metohije takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da razume proteste Srba na severu Kosova koji od jutros blokiraju jedan prelaz ka Srbiji, ocenjujući da će to ubuduće biti granica sa centralnom Srbijom.

"Ne mogu da kažem da je ovo idealan sporazum, ali se ne uspostavlja granica, to je laž. Tači bi voleo da je to granica, a ja podsećam da od Merdara ka jugu 12 godina postoji taj sistem", rekao je Dačić.

On je naveo da su zamrznuti konflikt i istorijsko pravo "priče na dugom štapu" i da sve akademske institucije i crkva treba da pomognu da se narod sačuva od nepotrebnih žrtava.

Prema njegovim rečima, roba koja ide na jug Kosova biće carinjena, za razliku od one koja je namenjena severu.


"Srbi sa Kosova treba da imaju jedinstvenu politiku sa državom Srbijom. Čak iako se primene sporazumi koji nisu idealni, nema odustajanja od Srba sa Kosova", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da "nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova", ali da "postoje neke stvari gde nas niko neće ni pitati".

"Da li je bolje da učestvujemo (u razgovorima) ili ne - za sada je bolje da učestvujemo", dodao je on.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije pravedna i poštena prema Srbiji, ali se to znalo i pre 15 godina.

"Danas mora da se trpi, stisnu zubi i radi za svoj narod. Videćemo večeras... Šta očekujete od mene da uradim u tim razgovorima? Da ubedim Tačija da se Kosovo vrati u ustavne okvire? Mi smo sami protiv svih, čak i naši prijatelji kažu - morate ovo da uradite. Nemoj da izazivamo sudbinu, najbolje je vratiti se pregovaračkom procesu, rat je uvek na kraju", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 12:55
Kosmet je PRIVREMENO okupirana Srpska teritorija koju cemo vratiti u okrilje Srbije KADTAD.A ti gospodine Dacicu nemas ovlascenje NARODA da trgujes SRPSKOM TERITORIJOM.
Utorak 04.12.2012. 13:23
Debeli Tačić peva kao papagaj pesmicu sastavljenu od USA i EU. Zaboravio sve šta je obećavao u predizbornoj kampanji. Imamo koaliciju pljuvača po svojim tvorcima.Tačić pljuje po Slobi a Toma i Vučko po Šešelju. Šta očekivati od takvih "moralnih gromada". Najbitnije da njihovi interesi nisu ugroženi. Narode nadji put do zdravog razuma i zapitaj se šta i koliko znači imati nacionalni ponos. DUBOKO POŠTOVANJE KUBI I KUBANSKOM NARODU!!!! a sada napred sa minusima, to još dobro radite! Škola B92 i Soroš!
Utorak 04.12.2012. 12:46
Ђубре једно дволично!!! "Како да вратим Косово?" "Неће бити никаквих граница са КиМ?" А шта је онда ово?!! http://facebookreporter.org/2012/12/04/%D1%81%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%9A%D1%83-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B4/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online