Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2012.
19:57
Blic A

Šta Tači nudi kosovskim Srbima?

Hašim Tači, premijer u Prištini, spreman je da ponudi srpskom premijeru Ivici Dačiću da sever Kosova dobija do 70 odsto prihoda od PDV sa integrisanih prelaza, ali pod uslovom da se četiri srpske opštine integrišu u kosovski sistem, saznaje “Blic”.

Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

Jedna od opcija ponuđenih u Briselu jeste i da se u ovom gradu ili nekoj EU državi otvori račun na koji bi išao novac sa prelaza, ali da sever može njime da raspolaže tek kada se reši pitanje ovog dela Kosova.

Pročitajte još: "Kako da ubedim Tačija da se Kosovo vrati?"

Danas se po treći put u Briselu sastaju Dačić i Tači uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. I ovog, kao i prošlog puta predstavnici Beograda i Prištine razgovaraće isprva odvojeno sa Eštonovom, a potom na radnoj večeri i zajedno.

Danas bi trebalo definitivno da se stavi tačka na otvorena pitanja o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno granicom kako tumače u Briselu i Prištini. To znači da se zatvori priča o novcu, kome ide i koji deo - opštinama na severu ili Prištini. Međutim, ovaj dogovor direktno je vezan i sa rešenjem statusa srpskih opština.

Druga tema biće kancelarije za vezu, a to je deo koji nije preciziran tokom protekle vlade.

Dežer: Današnji sastanak ključni

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio da je sastanak Dačić - Tači - Ešton od ključnog značaja za dobijanje datuma pregovora Srbije i EU. "To je ključan sastanak, biće sastanaka i posle toga, ali idući korak po korak, ovaj se dešava u veoma važnoj tački", rekao je Dežer.

Kako sada stvari stoje, prihodi sa integrisanih prelaza trebalo bi da idu u Prištinu. Međutim, srpska strana pokušavala je poslednjih dana na nivou radnih grupa u Briselu da izdejstvuje da prihod ide opštinama na severu, a da se ne integrišu potpuno u kosovski sistem.

Srpski pregovarači neprestano iznose problem carine i time zaobilaze glavni problem za kosovske Srbe - a to je PDV koji na Kosovu i Metohiji iznosi 16 odsto i plaćaće se odmah na prelazima.

Iz centralne Srbije ka Kosovu izađe robe u vrednosti preko 400 miliona, a obrnuto oko tridesetak miliona. Carina koja bi trebalo da se plaća na terminalu u južnoj Mitrovici iznosi po CEFTA sporazumu dva odsto. Iako je reč o minimalnom iznosu, carina ima za Prištinu politički značaj.

Druga tema - kancelarija za vezu - još nije precizirana. U Prištini se tumači kao začetak budućih ambasada, a zapravo bi činovnici u njima trebalo da reguliše sve probleme i posreduju na relaciji Beograd - Priština.

Kako "Blic" saznaje, sa kosovske strane u kancelariji bi trebalo da bude šef Bljerim Šalja, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), stranke Ramuša Haradinaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online