Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.12.2012.
01:25
D. N. Petrović - Vesti A

Srbi sa Severa ruše granicu

Grupa Srba sa severa Kosmeta u kojoj su bili predstavnici opština juče je zauzela gradilište na "granici" Srbije i Kosmeta - između Rudnice i Jarinja - i prekinula radove na Integrisanom prelazu koje već nekoliko dana, po nalogu iz Beograda izvode radnici "Novi Pazar - puta".

Sve spremno za barikade: Srbi sa severa Kosmeta neće da žive u velikoj Albaniji
 

Čim su stigli u Jarinje Srbi sa severa najpre su savetovali dežurnim radnicima da se sklone, potom su uklonili deo pripremljenih ivičnjaka i rasporedili se na nasutom zemljištu, pripremljenom za asfaltiranje, gde treba da budu postavljene kućice za carinike, kosovske i srpske policajce i pripadnike Euleksa.

Bojkot

 

Deo odbornika i čelnika SNS-a i SPS-a nije juče bio u Jarinju, ali su neki, uprkos stranačkom zalaganju za uspostavljanje integrisanih prelaza, ipak bili sa narodom. Na Jarinju se nisu pojavili ni pripadnici novoformirana Civilne zaštite kojih je veliki broj u svim opštinama na severu Kosmeta.

Na licu mesta nije bilo srpskih policajaca, a oni koji su se nalazili u okolini, kada su primetili narod, povukli su se u Rudnicu.


Od ranog jutra juče broj Srba stalno se povećavao, najpre ih je bilo oko stotinu, a u trenutku slanja ovog izveštaja okupilo ih se više stotina, narod je i dalje pristizao iz pravca Leposavića i Leška.


Pre dolaska u Jarinje, Srbi sa severa Kosmeta morali su da prođu pretrese i detaljnu kontrolu na improvizovanom punktu koji su, na kosovskoj strani, nedaleko od punkta na Jarinju, postavili američki vojnici Kfora. Na samom punktu u Jarinju Amerikanci i drugi pripadnici međunarodnih snaga podigli su borbenu gotovost i povećali broj vojnika.

Nekoliko oklopnih vozila sa mitraljezima uperenim ka severu Kosmeta raspoređeno je na samom punktu u Jarinju gde Kfor ima svoju bazu.


Predsednik Mesne zajednice Lešak Milutin Stefanović kaže da okupljeni narod strahuje da će izgradnja integrisanog prelaza poslednji čin odvajanja Kosmeta od Srbije i da je Beograd pristao na granicu sa Kosmetom.

Ne slušaju Beograd: Srbi na Jarinju
 


- Tražimo da se obustave radovi i da dobijemo čvrste garancije da neće biti granice. Nećemo granicu i nećemo u veliku Albaniju. Ostaćemo ovde sve dok ne budemo sigurni da između Srbije i Kosova neće biti granice - jasan je Stefanović.
Okupljeni Srbi juče su pripremali šatore, agregate za struju i razglas, a u pripravnosti su i barikade...

Žandarmerija protiv naroda?

 

Juče su se čule glasine da je prema Jarinju krenulo više autobusa žandarmerije sa zadatkom da razjuri okupljene i omogući izvođaču da nastavi radove.
Okupljeni su isticali da se ne boje, jer su se navikli na suzavac i gumene metke Kfora i Euleksa, ali da se ipak nadaju da do intervencije žandarmerije neće doći. Ako takva naredba bude i izdata desiće se to najverovatnije tokom noći kada će se broj građana u Jarinju znatno smanjiti. Za svaki slučaj, ako osete da se sprema intervencija, u svim opštinama na severu Kosmeta spremne su sirene koje će pozvati narod na uzbunu.


Čuli smo da ka nama kreće žandarmerija, ne bi valjalo da upotrebe silu protiv svog naroda, nismo prekinuli saobraćaj na putu Raška - Leposavić, nismo nikoga ugrozili, nikome ne pretimo, mi samo protestujemo, jer hoćemo da živimo u Srbiji, a ne pod čizmom zločinaca kakvi su Tači i Haradinaj - kaže Milenko Petrović, jedan od Srba koji su se juče pre podne zatekli u međuzoni kod Jarinja.


Na Rudnici su juče viđeni visoki oficiri MUP-a Srbije, ne zna se: da li će kontaktirati sa okupljenim Srbima ili se priprema akcija razbijanja protesta. Situacija je napeta i ozbiljna, Srbi sa severa znaju da se rešava njihova sudbina i odlučni su da spreče uspostavljanje bilo kakve granice.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 01:45
Gotovo je...prodali su one silne duse...silne duse koje su pale za Srbiju...i to za malo para...sad ce zandari da malte i tuku onaj narod koji nema vodu,hranu,struju....itd,itd,itd....uteravaju im strah u kosti...a ne vide da su bas ti ''teroristi'' jedini oni koji mogu sacuvati Sever Kosova...ovo je dno dna....Bol i patnja....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online