Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 07.12.2012.
01:20
D. N. Petrović - Vesti A

Golim životom protiv granice

Snežne i hladne noći, nekoliko stotina žitelja severnog Kosmeta provelo je pod šatorima ili pored logorskih vatri u međuzoni između Rudnice i Jarinja gde su radnici "Novi Pazar - puta", po nalogu iz vrha države Srbije, počeli izgradnju "integrisanog prelaza" sa Kosovom

 

Od prekjuče radovi su obustavljeni, a okupljeni Srbi traže pismene garancije iz Beograda da tu neće biti granice. Međutim, većina Srba smatra da nikakav prelaz, pa ni integrisani, nije potreban i da se sve čini kako bi se Srbi prevarili i "na mala vrata" uvukli u nezavisno Kosovo.

- Trinaest godina borimo se za slobodu, gutamo suzavac, trpimo pendreke i gumene metke, zar sada, zbog nekakvog datuma na kome insistira Beograd, treba sve da izgubimo i ostanemo u Velikoj Albaniji - pita se Nikola Đorđević iz Leška koji se preksinoć smrzavao u Jarinju zajedno sa svojim komšijama i prijateljima.


- Ostaćemo ovde sve dok ne budemo potpuno sigurni da severni Kosmet neće biti van Srbije i nipošto deo Velike Albanije, policija je do sada bila korektna, čak je tokom noći dolazila da se zajedno grejemo, nadamo se da u Beogradu niko nije lud da na ovaj narod pošalje žandarmeriju - priča Nikola.


 

Okupljenom narodu juče su se obratili Nenad Popović, potpredsednik Skupštine Srbije (DŠ) i Nemanja Šarović visoki funkcioner Srpske radikalne stranke. Oni su izrazili strahovanje da će, uprkos svim objašnjenjima premijera Ivice Dačića, na Jarinju biti granica i da će srpski narod na Kosovu ostati odsečen od Srbije. Uz molbu da budu jedinstveni i da mirno protestuju, Popović je pozvao Ustavni sud Srbije da se što pre izjasni o Sporazumu koji je Beograd potpisao sa Prištinom, a vlasti da ništa ne preduzimaju dok najviša sudska instanca u državi ne saopšti svoje mišljenje.

Predstavnici obe stranke najavili su "duži boravak" na severu Kosmeta i ostanak uz srpski narod sve dok ne bude sigurno da na Jarinju neće biti granice. Dodatno nepoverenje i uznemirenje među okupljenim Srbima izazvale su izjave Hašima Tačija i napisi u prištinskim medijima u kojima se negira sve što je Dačić izjavio i tvrdi "da se na Jarinju definitivno uspostavlja granica sa Srbijom".
 

- Do sada se uvek pokazivalo da su naši lagali, a da su iz Prištine verodostojno saopštavali: šta je dogovoreno, bojimo se da nas i sada naši varaju, kako smo nezvanično obavešteni: bez carine ćemo prolaziti samo sa kesom u ruci i ručnim prtljagom, sve opstalo, sva roba i sav repro-materijal moraće da se carini - kaže jedan od Srba koji se neprekidno smrazava na Jarinju.

Traže garancije Beograda

 

Okupljeni Srbi traže da na Jarinje dođe i obrati im se neko iz vrha vlasti, neko ko bi mogao da im razjasni sve nedoumice, postoje najave da bi to mogao biti Aleksandar Vulin, međutim, Srbi ne veruju da on može da im bilo šta garantuje, pa traže da dođu Ivica Dačić, Aleksandar Vučić ili Tomislav Nikolić. Traži se i da ih Vlada i Skupština Srbije pismeno obaveste: šta je sve dogovoreno i pismeno im garantuju da ostaju u Srbiji i da na Jarinju neće biti granice. 


KFOR: Nestabilo na severu Kosova

 

Anders fon Rasmusen

- Situacija na severu Kosova je nestabilna - rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da nađu političko rešenje.


"Pozdravljamo opšte poboljšanje bezbednosti, ali smo svesni da je situacija na severu još uvek nestabilna", rekao je Rasmusen novinarima nakon prvog dana ministarskog saveta NATO-a u Briselu.


On je dodao da zbog toga neće biti samnjivanja brojnog stanja Kfora.

 

 

Protest u Beogradu

 

Desetak nevladinih, nacionalnih organizacija, kao i grupa intelektualaca najavila je za nedelju u Beogradu protesni marš povodom uspostavljanja graničnih prelaza između Srbije i Kosmeta. Skup će početi ispred Saborne crkve, odakle će se demonstranti uputiti ka Predsedništvu Srbije, Vladi i na kraju Ustavnom sudu kako bi zahtevali ukidanje sporazuma koji je omogućio integrisane granice.


Na spisku organizatora između ostalih se nalaze "Dveri", "Srpski Obraz", "Naši", "SNP 1389", ali i Pokret žena sa Kosmeta, kao i Vlada RSK u progonstvu.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 01:27
SRBIJA JE VECNA DOK SU JOJ DECA VERNA !!! "Srbi, cuvajte se sami sebe!" Dr Albert Rajs Zivela nasa braca na Kosmetu koja brane Srbiju! Zivela Srbija!!!
Petak 07.12.2012. 03:32
MOlim sve rodoljube da se ujedine i krenu u proteste.Na sceni je izdaja drzave i naroda! Izjave koje daje Ivica Dacic su najgnusnija laz.Ako se Srbi povuku sa Jarinja,nastavice se izgradnja GRANICE,sa KiM,Ova granica je privremenog karaktera,sprema se druga granica izmedju Srbije i Velike Albanije.Koja ce biti postavljena narednih godina.Ako neko moze neka proveri racun Ivice Dacica u inostranstvu,uplacena je velika suma novca pre pocetak pregovora.Kosovo i Metohija se braco i sestre prodaje!
Petak 07.12.2012. 03:26
Kosovo je SRPSKA KOLEVKA ona nije za prodaju ! ! ! Domaci izdajnici su NAJVECI NEPRIJATELJI srpskom narodu ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online