Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2010.
16:26
Tanjug A

Albanci kupuju srpske pasoše!

Kosovski Albanci plaćaju i do 5.000 evra za dobijanje biometrijskog pasoša Srbije da bi bez vize putovali u zemlje Evropske unije (EU), preneo je prištinski list na albanskom jeziku "Koha ditore“.

Kad je pasoš u pitanju ne smeta im srpsko državljanstvo
Prema ovom listu, žitelji u pokrajini osim što plaćaju velike svote novca za pasoš, prinuđeni su da odjave boravište sa Kosmeta i da potraže adresu u Srbiji. Agim Rama, 22-godišnjak rođen u Prištini, jedan je onih koji čeka da dobije biometrijski pasoš Srbije. Pravo na dobijanje pasoša, Agim je stekao time što je odjavljen iz njegovog mesta rođenja i postao građanin Bujanovca, odakle mu je i verenica.

Ovu proceduru Agim je počeo još marta 2009. godine jer mu je, kako kaže, lakše da na taj način da ide u zemlje EU.

"U početku sam podneo zahtev za iseljenje sa Kosova iz Gračanice kako bi postao građanin Srbije", rekao je Agim koji, iako je po dokumentaciji građanin Srbije, i dalje živi i radi u svom rodnom gradu na Kosmetu.

Govoreći za "Kohu ditore", Agim Rama je detaljno objasnio proceduru dobijanja biometrijskog pasoša Srbije.

"Osim dobijanja zahteva za iseljenje u Gračanici, podneo sam zahtev za dobijanje državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih Srbije. Kada sam dobio te papire, otišao sam u Bujanovac i počeo proceduru kako bi postao žitelj te opštine. Na svu sreću to pravo sam i dobio pošto mi je i verenica iz tog kraja", izjavio je Agim.

Rama je rekao da osim redovnog plaćanja, nije imao dodatne izdatke kako bi dobio biometrijski pasoš Srbije.

"Kada sam podnosio zahtev za pasoš, procedure su bile lakše i jeftinije, platio sam 35 evra za pasoš i oko 20 evra za izvode. Ali sada znam da je Albancima mnogo teže da dobiju srpski pasoš, uprkos tome što veoma skupo plaćaju za to", rekao je Agim.

Jedan od posrednika u ovim poslovima koji živi u Preševu, kaže da se Albanci konstantno interesuju kako da postanu stanovnici preševske opštine, samo da bi dobili pasoš Srbije.

"Biometrijski pasoš Srbije ne može dobiti nijedan Kosovar ukoliko se ne odjavi sa Kosova. Ja sam pomogao nekolicini Kosovara da postanu građani Preševa, ali oni su morali prethodno da imaju odjavu iz njihove opštine, državljanstvo i izvod Srbije kako bi postali građani Preševa", rekao je posrednik, čije ime "Koha Ditore" nije želela da objavi.


Prema njegovim rečima, ova procedura ne traje više od mesec dana.

"Svu ovu dokumentaciju treba predati u policijsku stanicu i čekati na odgovor dve nedelje. Međutim, novi stanovnici moraju da budu smešteni u neku kuću koja se smatra kao njihovo prebivalište. Posle toga, policija s vremena na vreme posećuje tu osobu kako bi se uverila da on zaista živi tu gde je prijavljen i nakon toga treba da prođu još neke tri nedelje do donošenja konačne odluke kako bi iseljenik postao građanin ", naveo je posrednik iz Preševa.

Oliver Ivanović: Samo MUP ima takve informacije
 

Državni sekretar Ministarstva Kosova i Metohije Oliver Ivanović je izjavio da na biometrijski pasoš imaju pravo svi građani Srbije, ali da za one koji su sa teritorije Kosova i Metohije važe ograničenja koje je uvela Evropska Unija.
On je povodom teksta u "Koha ditore" rekao Tanjugu da podatke o "iseljavanju" Albanaca sa Kosova može pružiti samo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, ali da ne veruje u priče koje list navodi.
"MUP ne vodi evidenciju izdatih putnih isprava po nacionalnoj pripadnosti građana kojima ih izdaje, a svi građani Srbije imaju pravo na pasoš u skladu sa propisima", rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online