Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.12.2012.
19:29
Beta A

Dačić: Nema razloga za dalju blokadu prelaza

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da nema razloga za blokadu prelaza na severu Kosova i da će Srbija, ako sada ne iskoristi šansu za dobijanje pozitivnog mišljenja, datum početka pregovora sa EU čekati do 2014. godine.

Ivica Dačić

Dačić je izjavio da je izuzetno važno da prelazi na severu Kosova budu spremni za primenu IBM sporazuma, da je Srbija učinila sve da tako bude, ali da će odluku o deblokadi prelaza Jarinje doneti lokalni odbornici.


"Smatram da nema razloga za blokadu jer smo uradili sve kao što smo se dogovorili, a najveća garancija za Srbe je garancija države Srbije kroz odluku da će država suspendovati primenu sporazuma ako bude drugačijeg ponašanja" - odstupanja od sporazuma, kazao je Dačić nakon sastanka u Predsedništvu Srbije sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.


"Svi imamo odgovornost prema opravdanom strahu Srba na Kosovsu, isto kao što treba da imamo odgovornost prema celoj Srbiji kada je reč o onome šta je neophodno uraditi za naš put ka EU", kazao je Dačić.

Pantić: Optimisti smo

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su na sastanku sa državnim vrhom predstavnici kosovskih Srba dobili garancije Vlade Srbije da će svi njihovi zahtevi u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima biti ispunjeni, a da će na zajedničkoj sednici svih lokalnih skupština na severu Kosova u petak odbornici odlučivati o deblokadi prelaza na Jarinju.
"Ja sam optimista kada je reč o toj odluci. Mi smo dobili i pisane garancije jer je na sednici Vlade usvojen zaključak o tome da su zahtevi naše zajedničke skupštine prihvaćeni i da će Vlada u slučaju da kosovski Albanci počnu da zloupotrebljavaju dogovor, sporazum biti suspendovan", rekao je Pantić i dodao da će preporuka odbornicima biti da se uvaži stav Vlade i njene garancije.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović takođe je istakao da su Srbi sa Kosova zadovoljni razgovorima sa državnim vrhom i da će biti uključeni u pregovore sa Prištinom.

Stefanović je kazao da je dogovoreno da se sve buduće akcije na severu Kosova usaglašavaju, i da predstavnici kosovskih Srba budu konsultovani o budućim potezima države. Po njegovim rečima, pojedini delovi današnjeg razgovora spadaju u domen državne tajne.


"Mislim da način rada koji smo primenili može da dovede do trajnog rešenja tako da Srbija potpuno zadrži svoje nacionalne interese i da ih ni na koji način ne ugrozi", ocenio je predsednik Skupštine.

Na razgovorima u Predsedništvu bili su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Rasim Ljajić, Jovan Krkobabić i Suzana Grubješić, direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i šef tima za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević.


Srbi na severu Kosova tri dana protestuju na prelazu Jarinje jer smatraju da će sprovođenjem sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) biti postavljena granica prema centralnoj Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 19:32
Ovakvi ce sa zutima da formulisu opozicjsku vladu koju ce da pozdrave kao jedinu relevantno demokratsku u Srbiji, a onda ce da posalju komsijsku vojsku miroljubivog regiona da im pomognu da zavedu red u Srbiji i uniste one koji su se digli protiv jezuitskomasonskog lobija.Oni ne treba da se javno mesaju, to ce kao i uvek do sad , da za njih odrade ke..vi koji glodju koske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online