Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 07.12.2012.
02:38 >> 11:42h
Beta A

Srbi odlučuju o deblokadi Jarinja

Odbornici skupština četiri srpske opštine na severu Kosova danas će u Leposaviću održati zajedničku sednicu, na kojoj će razmatrati odluku o deblokadi prelaza Jarinje. Kako je najavio predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, zajednička sednica zakazana je u 10 sati u Leposaviću.

Okupljeni Srbi ne dozvoljavaju izgradnju prelaza
 

Kosovski Srbi dobili su garancije Vlade da će njihovi zahtevi u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima biti ispunjeni, pa će se danas na zajedničkoj sednici četiri opštine na severu Kosova odlučivati o deblokadi prelaza Jarinje.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je nakon dobijenih garancija Vlade Srbije optimista i nada se da će odbornici lokalnih parlamenata na severu Kosova doneti odluku o deblokadi prelaza Jarinje, gde su Srbi zaustavili radove na izgradnji punkta potrebnog za početak sprovođenja sporazuma.

Srbi sa severa Kosova strahuju da bi prelazi mogli biti pretvoreni u granicu prema centralnoj Srbiji, a oni primorani da uzmu kosovska dokumenta i plaćaju carine Prištini. Pantić je dodao da će preporuka odbornicima biti da se uvaži stav Vlade i njene garancije.

"Mi smo dobili i pisane garancije, jer je na sednici vlade usvojen zaključak o tome da su zahtevi naše zajedničke skupštine prihvaćeni i da će Vlada u slučaju da kosovski Albanci počnu da zloupotrebljavaju dogovor, sporazum biti suspendovan", kazao je Pantić.

Zajedničku sednicu danas će održati predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

"Za dogovor važna dobra komunikacija sa Srbima"

Bivši državni sekretar u vladi Srbije Oliver Ivanović ocenio je da je dogovor Srba sa severa Kosova i državnog vrha usledio jer su kosovski Srbi konačno dobili pravovremene i značajne informacije za svoju sudbinu.

"U ovakvim situacijama, najveći je problem nedostatak prave i redovne komunikacije. Ako neke informacije saznajete samo iz novina, to baš nije dobar način informisanja, jer nije potpun. Prema tome, na jučerašnjem sastanku ljudi su verovatno dobili informacije o tome kako su pregovori tekli, šta su očekivanja i kako će pregovori dalje ići", rekao je Ivanović agenciji Beta.

Predsednici opština obišli građane

 

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova obišli su sinoć, po povratku iz Beograda, građane koji tri dana protestuju u mestu Sarpelj između Jarinja i Rudnice. Okupljenim građanima obratio se predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović koji im je preneo da će danas na zajednickoj sednici četiri opštine sa severa Kosova odbornici doneti odluku o prekidu blokade radova na mestima gde je počela izgradnja objekata za integrisano upravljanje administrativnim prelazom Jarinje.

 

Okupljeni građani rekli su da su razumeli "odluku čelnika lokalnih samouprava i izrazili zadovoljstvo što su se njihovi predstavnici sa predsednicima države i Vlade sporazumeli i dobili garancije da sever Kosova i Metohije neće biti odvojen od centralne Srbije, da se neće naplaćivati carina i da će se koristiti lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije".

 

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 03:22
Ponovo ce zedni preko vode.
Petak 07.12.2012. 03:35
Srbi sa kosova su vise puta bili PREVARENI ! ! !
Petak 07.12.2012. 05:38
VLADA DAJE NEKU GARANCIJU A ISTOVREMENO GRADE GRANICU. pa kakve su to garancije? srbi kao i uvek sami su sebi najveci neprijatelji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online