Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 07.12.2012.
15:47 >> 16:37h
Beta A

Srbi se povukli s Jarinja...za sada!

Odbornici četiri skupštine opštine sa severa Kosova odlučili su da privremeno prekinu blokadu lokacije kod prelaza Jarinje, gde se grade objekti za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali su naveli da se ne slažu sa primenom tog sporazuma.

Odbornici četiri skupštine opštine sa severa Kosova se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku
 

Nakon sednice, koja je trajala oko pet sati, odbornici su jednoglasno usvojili zaključke i naveli da se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova.

Od Vlade Srbije se očekuje da obustavi započete radove na pomenutoj lokaciji koji su Srbi pre tri dana blokirali uz obrazloženje da bi primenom sporazuma tu mogla da bude napravljena granica prema centralnoj Srbiji.

Odbornici su zapretili da će nastaviti i radikalizovati proteste ako Priština i

međunarodna zajednica pokušaju da prekroje dogovor o prelazima Jarinje i Brnjak i pokušaju da od njih naprave granicu. Vlada Srbije će u tom slučaju, navodi se u zaključcima, biti dužna da suspenduje sporazum iz Brisela kao što se i obavezala u razgovoru sa predstavnicima kosovskih Srba.

Odbornici su saopštili da ne prihvataju granicu sa Srbijom, ne prihvataju institucije takozvanog nezavisnog Kosova, kao i da se sva otvorena pitanje moraju rešavati isključivo nenasilnim sredstvima.

Ustavni sud Srbije dužan je, navodi se u zaključicma, da oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma Beograda i Prištine.

Srbi počeli da se razilaze sa Jarinja

Srbi sa severa Kosova koji su blokirali radove kod prelaza Jarinje počeli su da se razilaze nakon što su im čelnici opština saopštili zaključak da se protesti privremeno obustavljaju.

Stotine građana koji su bili na Jarinju počeli su da skidaju šatore koje su tu postavili na početku protesta tri dana i gase vatre uz koje su se grejali.

Njima je prethodno Slavko Stefanović, predsednik Skupštine opštine Leposavić pročitao zaključke sa zajedničke sednice svih odbornika četiri opštine, a u kome se navodi da se protesti privremeno prekidaju no da će biti nastavljeni i radikalizovani ako ne budu poštovana obećanja data Srbima sa severa Kosova.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su odbornici takvu odluku doneli kako bi pomogli Vladi Srbije da "nastavi put evropskih integracija i kako kosovski Srbi ne bi bili optuživani da su glavni kočničari i razlog za sve probleme koji građani Srbije sada imaju".

Pantić je kazao da poziv Vladi Srbije da obustavi radove na Jarinju ne znači da će biti novih protesta ako se radovi nastave. 

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 18:11
Српски народ на Косову неће дати да се отме Косово, док год су они тамо и док год су тако дрчни. Они су пример свим осталима.
Petak 07.12.2012. 19:52
"Велеиздаја" - Мајор Горан Митровић http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=273&cl=05
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online