Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 12.12.2012.
00:49
Beta A

Srbi sa severa Kosova traže reakciju Vlade Srbije

Predsednici četiri opštine na severu Kosova ocenili su da se sporazum o integrisanom upravljanju na prelazu Jarinje krši od samog početka njegove primene, a od Vlade Srbije su za to tražili objašnjenje.

Srbi sa severa Kosova ukazuju na kršenje sporazuma o integrisanom upravljanju na prelazu Jarinje, a od Vlade Srbije žele objašnjenje
 

Na kršenje sporazuma su ukazali predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimir Pantić,  Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić.

Oni su, gostujući na televizije Most iz Zvečana, najavili da će "od Vlade Srbije tražiti objašnjenje za ono što se dešava na Jarinju i poručili da se neće pomiriti da im neko postavi granicu, niti će da žive u nezavisnom Kosovu".

Pročitajte još:

* Otvoreni prelazi na Jarinju i Merdaru

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da je odluka o prekidu protesta na Jarinju bila teška, ali mudra, jer je tako stvoren prostor državi da reaguje i nastavi putem evropskih integracija.

On je podsetio i da građani mogu da, ukoliko dođe do kršenja Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ponovo oragnizuju proteste.

Ukoliko se to dogodi, rekao je Pantić, "inicijativu treba da preuzmu privrednici i vlasnici više stotina privatnih preduzeća na severu pokrajine", a on će biti prvi koji će im se pridružiti i protestvovati zajedno sa njima.

"Ako se ne poštuju odredbe, Sporazum može da bude poništen"

Milović se poziva na jednu od tačaka Zaključaka Vlade Srbije, u kojoj se ističe da ukoliko se ne poštuju odredbe postignute u Briselu, Sporazum će biti suspendovan.

"Očekujem da državni vrh, Vlada i Kancelarija za KiM reaguju, jer
smo dobili pisane garancije da neće biti granice na administrativnim prelazima, a ukoliko to ne da rezultate, ostaje nam da odbornici na zajedničoj sednici donesu odluku šta nam valja činiti i da složno i jedinstveno branimo svoje interese", rekao je Milović.

"Ponovo ćemo održati sednicu četiri opštine i ako odbornici odluče da se zbog kršenja Sporazuma ponovo protestuje, mi ćemo to poštovati a ne isključujemo i mogućnost njihove radikalizacije", poput postavljanja barikada u sve četiri opštine", rekao je Pantić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je podsetio da su odbornici doneli odluku o prekidu protesta, kako ne bi bili okrivljeni za sve loše što se dešava Srbiji.

"Pokazali smo zrelost i jedinstvo i poručili da želimo da budemo sa svojom Vladom od koje očekujemo iskrenost i istinu jer ovaj narod zaslužuje to", rekao je Milović. On je dodao da će građani istrajati i da na Jarinju i Brnjaku nehe biti granice.

"Ako dođe do protesta, bićemo sa narodom jer je to pitanje našeg opstanka, a poštovaćemo i odluke skupština opština", rekao je Milović.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je naglasio "da je za građane na severu Kosova od evropskih integracija mnogo značajniji opstanak na svojoj teritoriji".

Pavićević danas u Briselu o spornim pitanjima iz IBM-a

Šef pregovračkog tima Vlade Srbije u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević danas će u Briselu sa predstavnicima Prištine i EU razgovarati o spornim detaljima oko primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), koji se, prema njegovoj oceni, odvija bez problema.

 

"Već sutra, 48 sati nakon početka primene sporazuma u Briselu će se sastati implementacione grupe. Razgovaraćemo o svemu što je sporno i zabrinjava ljude", kazao je Pavićević na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju uz ocenu da je "važno i pohvalno" to što se sprovođenje IBM sporazuma odvija bez problema.

 

Pavićević je agenciji Beta rekao nakon prvog dela sednice, koja je trajala više od četiri sata, da je ranije bilo dogovoreno da se sastanak održi 48 sati nakon početka primene sporazuma.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.12.2012. 02:13
Ма каква реакција владе Србије, барикаде су јаче од било чега што влада Србије може да уради.
Sreda 12.12.2012. 08:09
pa stani...ako je to samo administrativni prelaz a sa obe strane prelaza zive Srbi zasto se tu uopste nesto kontrolise?a ako mora da se kontrolise zasto siptar terorista da to kontrolise? mene niko ne kontrolise kada odem iz Kraljeva u Novi Sad (jos uvek) a pogotovo ne siptar terorista(jos uvek)a predjem ko zna koliko administrativnih linija... ovo je izdaja drzave i naroda a Ivica dacic trenira strogocu sto putevi nisu cisti i jos preti!! pazi on preti!! ocigledno je da oni nisu svesni sta rade i misle da ce to tek tako da prodje ali ne bio im ja u kozi znajuci kako su zavrsili svi oni koji su uradili cin veleizdaje!!! a ti nikolicu samo cuti ali bih trebao da znas da si i ti u toj ekipi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online