Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.12.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Mišković iz zatvora: Srušiću Vladu!

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, kome je protekle noći zbog malverzacija s putarskim preduzećima određen pritvor od 30 dana, zapretio je da će, ako progovori, srušiti Vladu Srbije i oterati neke političare u zatvor.

Privođenje Miroslava Miškovića
 

Najbogatiji tajkun je, prema informacijama koje su u visoke političke krugove procurile iz tužilaštva, rekao da će aktuelna vlada sigurno pasti ako ispriča sve što zna o pojedinim političkim liderima. Deluje, kako kažu, da on ne želi da nastrada sam i da je spreman da otkrije ne samo kome je sve davao novac, već i sa kim je iz sveta politike sarađivao u milionskim malverzacijama. Zauzvrat traži samo da mu sin Marko bude pušten iz pritvora, pošto je radio prema očevim naređenjima i Mišković tvrdi da ni za šta nije kriv.


U razgovoru sa tužiocima, ovaj biznismen je ponovio da ga vicepremijer Aleksandar Vučić mrzi i hoće da ga uništi, pokušavajući da prebaci lopticu s terena malverzacija na politički. Da je najveći bogataš u Srbiji svoje poslove "završavao" političkim vezama je "javna tajna", baš kao i da je imao ogroman, u nekim slučajevima i presudan uticaj na formiranje srpskih vlada.
 

Veto na pare

Tužilaštvo je uz pomoć policije krenulo u finansijsku istragu ne samo Miroslava i Marka Miškovića, već i ostalih članova njihove porodice. Tim popisuje njihove račune i sefove u bankama radi blokade i tim novcem neće moći da raspolažu do okončanja sudskog postupka. Do tada neće moći da prodaju ni ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu.

 

Pritvorenički očaj

Miroslav Mišković je iskoristio pritvorsko pravo i zatražio da mu se dostavi hrana, a kao razlog što ne želi zatvorske obroke naveo je da je iz zdravstvenih razloga na specijalnom režimu ishrane. Priča se da je teško podneo zatvorske uslove i da je menjao raspoloženja od depresivnog do euforičnog.

O tome se godinama ćutalo, a prve konkretnije informacije o "krojaču vlada" isplivale su kada je 2008. pošto poto hteo da "napravi" vladu radikala, DSS-a i socijalista. Međutim, pod pritiskom nekih zapadnih ambasadora "preko noći" je okrenuo ploču i naprasno je formirana vlada DS-a sa SPS-om. Posle ovogodišnjih đurđevdanskih izbora, lider DS-a i kandidat za premijera Boris Tadić optužio je Miškovića "da ga neće u vladi".


- Vlasnici krupnog kapitala hoće i upravljačka prava u DS-u - kazao je akcentirajući vlasnika Delte.


Nedugo po formiranju nove vlasti oglasio se i vicepremijer Aleksandar Vučić izjavom da Mišković želi da istisne SNS iz vlade zbog borbe protiv korupcije i kriminala.


- Vidim da on ima želju da mene i SNS izbaci iz vlasti po svaku cenu, ali videćemo ko će pobediti. On želi većinu u kojoj bi bio deo bivšeg režima i neki naši današnji partneri - kazao je Vučić, a njegovu izjavu pratile su spekulacije da je Mišković rešio da ruši vladu kada je čuo da se vode predistražne radnje o nekim njegovim poslovima.


Pročulo se ubrzo da je vlasnik Delte nameren da SPS i URS okrene vladi koju bi vodio Dragan Đilas, i to čim beogradski gradonačelnik preuzme kormilo stranke. Paparaci su "uhvatili" i susret Mišković-Đilas, ali je Đilas negirao političku priču, objasnivši da je to poslovni susret.


Dok je posle izborne skupštine DS-a, Tadić kao novoizabrani počasni lider stranke likovao što je, kako je naveo; uspeo da otkloni uticaj krupnog kapitala na demokrate, izvori iz vrha SNS-a su tvrdili da je Mišković preko posrednika pokušao da ispegla stvar s Vučićem. Bezuspešno, jer lider naprednjaka o tome nije hteo ni da čuje.

 

Nema zaštite od Tome

Vlasnik Delta imperije je, prema nekim informacijama već posle prvog od dva saslušanja u svojstvu građanina zatražio pomoć od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Mišković se tada i video sa Nikolićem i dobio odgovor da mu šef države ne može pomoći.

Nikolić je, pošto je postao lider SNS-a, priznao da je Mišković finansirao radikale u čijim je redovima tada bio i Nikolić. Mišković je čestitao Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima i prisustvovao svečanosti povodom njegove inauguracije. Međutim posle hapšenja vlasnika Delte, predsednik Srbije je pružio putem Tvitera, podršku Aleksandru Vučiću u borbi protiv korupcije.

Ko su Miškovi ministri?

O ministrima koje je "postavljao" najbogatiji Srbin radi sopstvenih biznis interesa, govori se godinama unazad. U vreme dok je ministar privrede kadar DSS-a Predrag Bubalo obavljene su čak četiri velike privatizacije vezane za Miškovića: Luka Beograd, C market, Preduzeće za puteve Beograd i Večernje novosti.


"Miškov čovek" u više vlada je bio, pričalo se, Slobodan Milosavljević koji je prema potrebi uskakao na čelo resora trgovine, ili poljoprivrede. Takođe, spekulisalo se da je 2008. uz pomoć DS-ovog kadra bivšeg ministra privatizacije Aleksandra Vlahovića vlasnik Delte uspeo da "progura" na mesto premijera, tada nestranačku ličnost, Mirka Cvetkovića.


Prilikom formiranja nove vlasti, Mišković je zbog poslova sa agrarom kojima se okrenuo kada je prodao trgovine Maksi bio vrlo zainteresovan da se ministarstvo poljoprivrede poveri nekom iz Ujedinjenih regiona Srbije. Tada su, tvrde u političkim krugovima, i krenule priče kako se na tu funkciju vraća Ivana Dulić Marković. Figurirao je međutim i lider Nove Srbije Velimir Ilić, pa je čelnik URS-a Mlađan Dinkić požurio da preko Tvitera objavi da Velja neće biti prvi poljoprivrednik. SNS nije odustao od svog kadra, a Mišković je bio vrlo ljut kada je Vučić prelomio i poverio poljoprivredu Goranu Kneževiću. Na čelo Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukajlović, kasnije uhapšena u aferi "vakcine" došla je preko Dinkićeve stranke sa radnog mesta u Delta holdingu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.12.2012. 01:12
Odlicno. Neka padne vlada, neka se pohapsi gamad iz svih stranaka, i neka pocne nova era na srpskoj politickoj sceni.
Nedelja 16.12.2012. 08:55
Ma kakvo cenkanje,cuj ako progovori on,ma ima da pevas Misko,imena bato,imena...sve koje si potkupio,progurao i koji su radili za tebe,imena na spisak pa neka padaju meteori,a ne vlada....Narodu je prekipelo,proradice zakon rulje pa ce krenuti sa lincovanjem.......
Nedelja 16.12.2012. 13:55
Баш ме брига шта Мишковић поручује, које новине чита, шта воли да једе...Жестоко му опорезовати имовину и на тај начин повратити део средстава које је незаконито стекао, као и свим богаташима којима су политичари на власти омогућили да се обогате на рачун државе и идемо даље. Уредити државу тако да се на тај начин људи више не богате (на начин како су се обогатили Мишковић, Беко, Влаховић, Живковић, Јовановић...). Ко је за затвор, у затвор и тачка. Можда је за Брисел ово најважнија тема и зато је потенцира, али за Србију није. Дошли смо у ту ситуацију да ако власт уради ишта добро то се представи као гиганстки успех, а тако га и прихватимо. Криминалци треба да се хапсе, ваљда?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online