Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.12.2012.
23:23
Srna A

"Ne smeju nam uzeti za zlo što smo se uključili u kosovske institucije"

Činjenica da se od prognanih 250.000 Srba na Kosmet vratilo tek nekih deset odsto govori sve, a veliki broj incidenata na nacionalnoj osnovi, pljačke, obijanja kuća i ubistvo porodice Jeftić u Talinovcu, kod Uroševca, bacili su senku na ionako loš proces povratka, navodi u intervjuu Srni ministar za povratak i zajednice u samoproglašenoj vladi Kosova Radojica Tomić.

Od prognanih 250.000 Srba na KiM vratilo se tek nekih 10%
 

Uz poražavjuću bezbednosnu situaciju, na proces povratka posebno se odražava nemogućnost slobodnog raspolaganja imovinom i skoro nulta perspektiva zapošljavanja. To stvara bezizlaznu situaciju za povratnike, jer isključivo zavise od paketa pomoći i primanja koja imaju od Vlade Srbije i socijalnih davanja od samoproglašenih kosovskih institucija.

"Problem je i protok vremena. Posle 13 godina dete koje je 1999. godine imalo deset godina sada je punoletan porodičan čovek. Takvo lice, koje je detinjstvo provelo u sasvim drugoj sredini, ne oseća više vezanost za Kosmet. Ono se već integrisalo u mestu življenja i ne pada mu na pamet da svoju budućnost planira na Kosovu", kaže Tomić.

Veliki problem je i nezaustavljiv proces prodaje imovine, čime se, uz demografsku strukturu, menja imovinska karta Kosova. Tomić smatra da je "neprihvatljiva povratnička politika koja je ranije vođena" i navodi da su "bez prethodnog stvaranja uslova za održiv opstanak građene i opremane kuće".

Povratnici su posle nekoliko provedenih dana u okruženju koje nimalo nije bilo bezbedno - odlazili, što je kriminalcima dalo priliku da te kuće opljačkaju i obiju. Na taj način povratak nije zaživeo niti su velike sume novca uložene u kuće povratnika imale bilo kakav efekat.

"Bez održivog ostanka i zaustavljanja procesa iseljavanja i prodaje imovine - neizvesna je sudbina Srba na Kosovu, kao i opstanak demokratskog društva", smatra Tomić. Prema njegovim rečima, sredstva koje je Srbija davala Srbima su, koliko - toliko, usporila proces raseljavanja.

Tomić smatra da je apsolutno neprihvatljivo praviti podelu Srba na Kosovu "na patriote i izdajice".

"Svi smo mi po veri i po opredeljenju Srbi. To što smo mi doneli odluku da uprkos riziku za život ostanemo - to nam niko ne sme uzeti za zlo. Ne smeju nam uzimati za zlo ni to što smo se uključili u kosovske intitucije. Nama je izuzetno bitna podrška države Srbije u svakom smislu. Kosovo, s druge strane, mora pokazati da je multietnička sredina i da je otvorena za sve građane i za sve one koji žele da žive na Kosovu", kaže Tomić, koji smatra da pitanje severa Kosova opterećuje i zamagljuje probleme Srba južno od Ibra.

"Pitanje severa Kosova je bolno pitanje za sve nas. Srbi na severu žele da ostanu deo Republike Srbije, ali Srbija mora da razume i težnju i vezanost za nju i Srba južno od Ibra. Mi smo trenutno zapostavljeni, iako nas je na ovoj teritoriji oko 100.000 i to izaziva veliku zabrinutost", navodi Tomić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.12.2012. 23:29
Svaka cast herojima koji su se vratili na KiM. To je hrabrost, posle svega sto ih je snaslo i sto znamo kakvi su siptari, otici u osinjak i legnuti u krevet u sobi, a napolju siptari prolaze. ja ne verujem da bih se vratio. Kakav je to zivot? U strahu za zivote clanova svoje porodice. Strasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online